boon-sportoldal

2010.04.18. 12:51

Pozitív lett Kiss Balázs birkózó doppingtesztje

<p>Pozitív lett a tavalyi kötöttfogású világbajnokság magyar aranyérmesének, Kiss Balázsnak a doppingtesztje - közölte a Magyar Birkózó Szövetség. A szakemberek anabolikus szteroid származékot találtak a vizsgált mintában. Kiss Balázs abban bízik, hogy a B próba "ezt az egészet úgy elsöpri, mint egy rossz álmot".</p>

Kiss Balázst még márciusban ellenõrizték a Nemzetközi Dopping-ellenes Szervezet (WADA) szakemberei. Mint a sportoló elmondta, számított a vizsgálatra, hiszen korábban már jelezték neki, hogy világbajnokként rajta van a kiemelt listán. A Bakuban zajló Európa-bajnokságon tudta meg, hogy az eredmény pozitív lett: anabolikus szteroid származékot találtak a szervezetében.
Kiss Balázs azt mondta, hogy elképzelése sincs, hogy mi lehet. Abban bízik, hogy a B próba majd õt igazolja. Mint mondta, a válogatott keretben kapott táplálék-kiegészítõkön kívül szed saját kiegészítõket is, azok egyszerû, patikában kapható szerek. Már évek óta használja õket és eddig minden ellenõrzéskor tiszta volt.

Kiss Balázs az Európa-bajnokság vasárnapi mérlegelésén már nem vehetett részt a pozitív teszt miatt.

A birkózó szövetség közleménye szerint a sporttudomány a birkózást nem sorolja a "doppingérzékeny" sportágak közé. A küzdelemben ugyanis a központi idegrendszernek van kulcsszerepe. A gyõzelemhez szükséges akciók végrehajtásához a gyakorlás közben épülõ idegpályákra és speciális izomcsoportokra van szükség, a mesterségesen "felpumpált" izomzat nem hatékony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!