DVTK Jegesmedvék: Az EBEL és az Extraliga is szóba került

Budapest, Miskolc - Ellenfelet „néztek” maguknak a jégkorong Erste Liga rájátszásába jutott csapatok.

Budapest, Miskolc - Ellenfelet „néztek” maguknak a jégkorong Erste Liga rájátszásába jutott csapatok.

Egyben értékelték az alap- és középszakasz eddig eltelt részét a liga vezetői, s szó esett a felnőttválogatott áprilisi budapesti világbajnokságig tartó felkészülési programjáról is a Magyar Jégkorong Szövetség hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Három szakaszban

Miközben a rájátszásban részt vevő csapatok képviselői kivonultak a teremből megtartani a ki kit választ beszélgetést, Egri Gergely, a szövetség sportigazgatója arról tájékoztatta a jelenlévőket: „Az áprilisi, hazai rendezésű világbajnokságra válogatottunk három szakaszban készül. Pénteken Lengyelországba utazik a csapat, s Katowicében a világbajnoki ellenfél kazah, olasz és lengyel válogatottal méri össze tudását. Márciusban már a közvetlen világbajnoki felkészülés következik, amikor a keret tagjai öt mérkőzéssel – amelyből három hazai jégen lesz Ausztria, Japán és Ukrajna ellen, s az osztrákokkal és szlovénekkel idegenben is játszunk – készülnek a legrangosabb megmérettetésre.” Az igazgató szavait Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány azzal egészítette ki: „Sok mérkőzést láttam az Erste Ligában, s azt tapasztaltam, hogy emelkedett a színvonal, láthatóan fejlődtek a csapatok. A mezőnyből a DVTK és a MAC emelkedett ki.”

Végül arról is hallhattunk: annyiban változik a rájátszás szabályrendszere, hogy az itteni harmadik harmad utáni döntetlen esetén időkorlátozás nélkül addig játszanak a csapatok, míg meg nem születik a döntő gól, s itt már csak négy a négy elleni felállásban. Minden párosításban négy győztes mérkőzés dönt, a pályaválasztó első négy csapat kezd kétszer hazai pályán, majd kétszer játszanak idegenben. Ha az első négy mérkőzés nem dönt, egy-egy hazai–vendég összecsapás következik.

Először a MAC

Mire mindezt megtudtuk, visszatértek a csapatok képviselői, s először az élen végzett MAC Budapest választhatott. Kangyal Balázs jelentette be: nem szeretnének utazni, s hosszú vajúdás után az FTC mellett döntött a szakmai stáb. Nagy Ádám, a DVTK Jegesmedvék csapatmenedzsere következett, aki a Fehérvári Titánokat jelölte meg ellenfélként. A Dunaújvárosi Acélbikáknak a Csíkszeredára esett a választása, így az UTE számára a Brassó jutott.

EBEL, Extraliga

A sajtótájékoztató végén a miskolci gyökerekkel bíró sportigazgatót, Egri Gergelyt kérdeztük arról: indulhat-e a következő bajnoki szezonban a DVTK Jegesmedvék az osztrák EBEL Ligában vagy a szlovák Extraligában?

– Azt tudni kell, mind az osztrák, mind a szlovák rendezésű ligába a rendezők hívják meg a csapatokat. Ha elfogadják az illető csapat nevezését, a licenckövetelményeknek kell eleget tennie az érintett gárdának. A Magyar Jégkorong Szövetség augusztusban csak arról dönt: engedélyezi-e az érintett szereplését a külföldi ligában. Ennek egyébként feltétele részünkről az, hogy úgynevezett „farmcsapatot” kell indítania az Erste Ligában, illetve a Visegrád Kupában.

Hét meghívott

Egri Gergelytől azt is megtudtuk, hogy a 30-as válogatott keretbe a DVTK Jegesmedvéktől Kiss Bence kapust, valamint Láda Balázs, Vojtkó Mátyás, Galanisz Nikandrosz, Magosi Bálint, Pavuk Attila és Vas János mezőnyjátékosokat hívta meg a szövetségi kapitány.

A csapatmenedzser választott

Nagy Ádám, a DVTK Jegesmedvék csapatmenedzsere elmondta, vasárnap elszúrták annak a lehetőségét, hogy elsőként jelöljék meg leendő ellenfelüket. Majd riválisuk ismeretében közölte:

– Bár az alapszakaszban mind a négy mérkőzést megnyertük a fehérváriak ellen, nem számítunk könnyű párharcra. Teljes erőbedobással kell odatenni magukat a fiúknak minden mérkőzésen, mert ezek teljesen más találkozók lesznek. Remélem, mielőbb befejezzük a rájátszás első felvonását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!