BOON - Sport - DVTK

2008.04.07. 22:10

Mezőnyjátékosok a DVTK kapujában

<p>Érdemes felidézni egy másik mérkőzést is 1998-ból, amikor a DVTK - Vasas meccshez hasonlóan egy mezőnyjátékos volt kénytlen beállni a kapuba. <A href="http://video.boon.hu/members.ultra/DFC-Videoton_97-98.avi/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A Vasas elleni 4-5 kapcsán fellapoztuk archívumunkat, s megtaláltuk a közel tíz éve, 1998. augusztusában rendezett Győri ETODFC összecsapást, melynek végeredménye ugyanennyi lett, a dunántúliak javára: "Jó meccs volt, csak sajnos mi húztuk a rövidebbet – emlékezett vissza arra a kilencven percre Kiser László, a diósgyőriek egykori csapatkapitánya. – Abban az időszakban nekünk is ment, a győrieknek is, több, mint tízezren szurkoltak a stadionban. Hetven percig mi uraltuk a találkozót, ám a végén nyolc perc alatt elveszítettük 4-2-ről... Az akkori védelmünk híres volt stabilitásáról, de a hajrára elfáradtunk a nagy nyomás alatt. A hazafelé úton rettentően maga alatt volt a társaság... Ettől függetlenül ez egy emlékezetes mérkőzés számomra.”

Kiser László volt az - egyik - főszereplője a DFC - Videoton mérkőzésnek is az 1997-1998-as bajnokság zárófordulójában. A legendás Veréb György egy mérkőzésre reaktiválta magát 49 évesen, majd miután cseréje, Dávid Gábor 15 perc játék után Köteles Lászlóhoz hasonlóan a kiállítás sorsára jutott, Kiser László állt a Diósgyőr kapujába (a mérkőzés korábbi szakaszában ő is  betalált az ellenfél kapujába miként Simon Attila is). Itt azonban kettéválik a DVTK - Vasas és DFC - Videoton mérkőzés története, hiszen Kiser Marci kivédte a büntetőt, Simon Attilának ez nem sikerült, sőt a DFC 4-1-re verte a Vidit, a DVTK pedig 5-4-re kikapott a Vasastól.

Idézzük fel a 10 évvel ezelőtti DFC - Videoton mérkőzést:


1. perc: Egy diósgyőri szabadrúgást Buzás ívelt a kapu elé a jobb oldalról. A védők gyurujében Jakab csúsztatta kapura a labdát amit Milinte csak másodszorra tudott megszelídíteni.

12. perc: Három fehérvári játékos vezethette a saját térfeléről a labdát a hazai kapu felé, s velük szemben csak Földvári volt. Utolsóként Róthoz jutott a játékszer aki 14 méterről a jobb alsó sarok mellé durrantott.

21. perc: Dvéri remek labdával ugratta ki a lesre játszó védők között Urbonast, a Videoton közééppályása 16 méterről a kifutó Veréb György mellett a kapu a bal sarkába helyezett, 0-1.

25. perc: Szabó B. hátulról felvágta Domokost. Megmozdulása sárga lapot ért, s mivel a védőnek ez volt a második ilyen színu kártyája, Cserna játékvezető kiállította a játékost.

30. perc: Formás DFC akció futott a pályán, amely végén Kulcsár beadását Jakab továbbcsúsztatta az érkező Domokos elé, aki a bal oldalról hét méterről a rövid sarok irányába bombázott. A labda a kapufát érintve landolt a hálóban, 1-1.

35. perc: Buzás jó ütemben passzolt a bal oldalon felfutó Kákóczki elé, aki az alapvonalig robogott, majd középre csavart. Középen Kulcsár hatalmas lendülettel érkezett, és nyolc méterről elemi erővel fejelt kapura. A labda Milinte kezét is érintve a bal alsó sarokban kötött ki, 2-1.

42. perc: Jakab ugratta ki a jobb oldalon kilépő Domokost, akinek mintaszeru labdaátvétele után vert helyzetbe került a vendégvédelem, s ezt kihasználva a diósgyőri támadó futtából 12 méterről a a kapu közepébe lőtt, 3-1.

49. perc: A jobb oldalon ezúttal Ternován iramodott meg majd, az érkező Domokos elé játszott, aki még tovább tolta a játékszert. Az átadást Kulcsár átlépte, így a bőrgolyó az ígéretes helyzetben álló Kákóczki elé került, aki 14 méterről külsővel a kapu fölé csavart.

53. perc: Horváth A. adott pontos labdát a hazaiak tizenhatosán belül feltunő Vancsának, akinek 8 méterről leadott, hosszú sarokba tartó löketét Veréb hatalmas bravúrral mentette.

56. perc: Urbonas vezette fel a labdát a saját térfeléről, majd 24 méterről lövésre szánta el magát. A bombát Veréb a bal kapufára tolta, amely onnan a mezőnybe pattant.

60. perc: Kiser lopakodott fel a bal oldalon, s miután remek labdát kapott Kulcsártól megiramodott a vendégkapu felé, s rövid vágta után 14 méterről a kapu bal oldalába bombázott, 4-1.

84. perc: Földvári rosszul csúsztatta hazafelé a labdát, amire Róth rácsapott, s a menteni ígyekvő Dáviddal ütközött a tizenhatoson vonalán. Miután a csatár nagyot esett a játékvezető kiállította a DFC fiatal kapusát és tizenegyest ítélt. A kapuba a hazaiak játékmestere Kiser állt, s parádés mozdulattal hárította Róth bal alsó sarokba tartó büntetőjét.

88. perc: Dvéri iramodott meg a piros-fehérek kapuja felé, majd 15 lőtt, a labda a bal kapufáról pattant vissza a mezőnybe.

89. perc: Ezuttal Waltner ugrott ki a hazai védők között, s a kapujábók kiinduló Kiser fölött kapura emelt, ám a DFC alkalmi portása remek mozdulattal, ujjheggyel szögletre mentette a próbálkozást.


Igazi gálameccset játszott szombaton délután a Diósgyőri FC együttese és fordulatokban gazdag, eseménydús összecsapáson remek játékkal fejezte be a labdarúgó NB I idei szezonját. A piros-fehérek ezúttal három csatárral és a 49 (!) esztendős Veréb Györggyel - a DVTK aranycsapatának hálóőrével - álltak fel, s ez utóbbi számított a nagyobb meglepetésnek.

A vendégek követő emberfogást alkalmaztak és a találkozó elején nem volt lehetőségük nagy súlyt fektetni a támadásokra, mert a DFC beszorította a Csordásékat. Aztán az első félidő közepén, az első valamirevaló vendégakció góllal fejeződött be, majd néhány perccel később a gólelőnyben lévő fehérvári együttes emberhátrányba került - s mint később kiderült ez a momentum döntőben befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét. A hazaiak lábra kaptak, előbb kiegyenlítettek, majd a vezetés átvétele után a kirobbanó formában játszó Domokos élményszámba menő góljával tovább növelték előnyüket. A félidő utolsó 20 percében szenzációsan játszott a Diósgyőr, jobbnál jobb megoldásokat láthattak a nézők a játékosoktól, s méltán kísérte vastaps az öltözőbe a szünetben levonuló piros-fehér alakulatot.

A második félidőt is a DFC kezdte rámenősebben, Domokosnak volt néhány góllal kecsegtető megugrása, majd amikor mindenki azt hitte, hogy a nagy melegben ellaposodik a mérkőzés kiderült, hogy a hazaiak csak elaltatták ellenfelüket, hiszen kereken Kiser egy szép góllal tovább növelte csapata előnyét és a Diósgyőr szimpatizánsok jó kedvét. Ezt követően "beindult" a lelátó népe, s amíg a piros-fehér játékosok a pályán cicáztak addig a nézők - dél-amerikai módra - hullámzással szórakoztatták magukat. A fieszta hosszú perceken át tartott, s lassan a Videoton labdarúgói is beletörődtek a megváltozhatatlanba. Amikor a hazaiak mestere lecserélte a 287. élvonalbeli mérkőzését játszó "örökifjú" Veréb Györgyöt sokan hihették, hogy ez a találkozó utolsó "nagy eseménye". Azonban ez nem így történt. A DFC cserekapusa, az élete első NB I-es mérkőzést játszó Dávid Gábor emlékezetessé tette a hajrát: negyedóra játék után kiállították, majd a szabálytalansága miatt megítélt büntetőt, a mezőnyjátékosból - kényszerűségből - kapussá átvedlett Kiser László kivédte! A diósgyőriek kiválósága ezzel valószínűleg beírta magát a futballtörténelembe, hiszen a múltban nem sokszor fordult elő az, hogy egy mérkőzésen valaki akciógólt szerez és 11-est is hárít. Az összecsapást végül teljesen megérdemelten a hazaiak nyerték meg és a közönség az találkozó lefújása után hosszú perceken át ünnepelte csapatát.

Cserna játékvezető egy órán keresztül szinte hiba nélkül vezette a mérkőzést, de a találkozó utolsó harmadában a nagy meleg őt is megviselte. A 76. percben Simeknek kegyelmezett meg, aki a gólhelyzetben lévő Domokost állította meg szabálytalanul, s tettéért csak sárga kártyát kapott. Ezen kívül abban sem vagyunk teljesen biztosak, hogy Dávidnak a 84. percben elkövetett faultja a 16-oson belül volt.

Nézze meg a videót is!

Jegyzőkönyv

1998, július 6.
Labdarúgó NB I, 1997-1998, 34. forduló:

Diósgyőri FC - Videoton FCF 4-1 (3-1)

Diósgyőri stadion, 9 000 néző. Vezette: Cserna (Hajdó, Vámos).
DFC: Veréb (6) - Földvári (6) - Téger (7), Kiser (8), Kovács T. (6) - Ternován (6), Buzás (6), Kákóczki (6) - Jakab (6), Kulcsár (7), Domokos (8). Szakmai igazgató: Tornyi Barnabás.
Videoton FCF: Milinte (5) - Csordás (5) - Tóth A. (4), Horváth A. (5), Szabó B. (4-2=2) - Talapa (4), Dvéri (6), Urbonas (6), Schneider (4) - Vancsa (5), Róth (4). Edző: Csongrádi Ferenc.

Csere: Ternován helyett Turóczi (6) a 61., Vancsa helyett Waltner (4) a 61., Urbonas helyett Császár (-) a 66., Tóth A. helyett Simek (-) a 66., Veréb helyett Dávid (1) a 69., Kákóczki helyett Buliga (-) a 75. percben.
Sárga lap: Szabó B. a 19., Téger az 55., Jakab az 55., Simek a 76. percben.
Kiállítva: Szabó B. a 25., Dávid a 84. percben.
Gólszerző: Urbonas (0-1) a 22., Domokos (1-1) a 30., Kulcsár (2-1) a 35., Domokos (3-1) a 42., Kiser (4-1) a 60. percben.

Mestermérleg
Tornyi Barnabás: - Egyrészt nagyon örülök annak, hogy azt nyújtottuk a közönségünknek, amire vevők a szurkolók. Másrészt az egész éves teljesítményünkre vagyok büszke, hiszen újonc létünkre nagyon jól teljesítettünk.Csongrádi Ferenc: - A látottak alapján a Diósgyőr győzelme teljesen megérdemelt. Az első 30 perc a miénk volt, a korai kiállítás után megtört a lendületünk, hiszen mi nem vagyunk olyan jó csapat, hogy elbírjuk az emberhátrányt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!