Szponzorált tartalom

2020.11.07. 15:48

Közeleg a tél, aktuális a gumiabroncsok átvizsgálása!

A közúti balesetek mintegy feléért a nem megfelelő vagy kopott gumiabroncsok a felelősek. Nem is gondolnád, hogy mennyi mindenről árulkodik a kocsid gumiabroncsa egy alapos átvizsgálás során!

Nemsokára beköszönt a téli időszak és ezzel együtt a csúszós, latyakos utak, amikor a gumik átvizsgálása már nem csak előrelátás, hanem életmentő lépés is lehet. Ilyenkor érdemes az autón nem csupán elvégezni a nyári gumiabroncsok cseréjét jó minőségű téli gumikra, hanem alaposan átnézetni egy szerelővel a gumikat, mert sok olyan rejtett meghibásodásra fény derülhet még időben, ami később akár komoly problémát is okozhat.

Közeledik a tél, ilyenkor rendkívül fontos a gumiabroncsok átvizsgálása és téli gumira cserélése

Rejtett meghibásodások

A gumiabroncsok felületén mutatkozó kopások nem csak a használatból fakadhatnak. A hozzáértő szakemberek az apró, de abnormális elváltozások alapján azonnal felismerik, ha a gépjárművet nem megfelelően vezetjük: túl gyorsan vezetünk, vagy éppen a normál határon felüli túlsúllyal terheljük a járművet.

A mechanikai hibák is nyomot hagynak a gumiabroncsok felületén.Azt is azonnal felismerik a szakemberek, ha a jármű futómű-geometriájában vannak torzulások. Ez akár balesethez is vezethet, mert a nagymértékű kopás mellett nagyban rontja a kocsi úttartását. Egy pontos futóműállítás segíthet, de ehhez már műszerek kellenek. Otthoni gumiabroncs cserénél pedig jó eséllyel még a hibát sem vesszük észre.

A gumiabroncsok átvizsgálása során sok veszélyes rejtett hibára is fény derülhet

Gumiabroncsok átvizsgálása

A gumiabroncsok alapos átvizsgálása során a gumik profilmélységét mérik, de nem egy helyen, hanem a futófelület két szélén és középen is. Beállítják az abroncsok megfelelő nyomását, ami szintén fontos, hiszen a túltöltött gumiabroncs nagy mértékben ront a tapadáson, a lapos kerekek pedig az úttartást és a kormányozhatóságot befolyásolják. Emellett ellenőrzik a gumiabroncs általános állapotát, esetleges felületi elváltozásait, valamint a felniket. Szükség esetén cserét javasolnak.

Téli gumi csere

A fentiekből is látszik, hogy a gumiabroncsok téli gumira való cseréjét érdemes összekapcsolni egy alapos átvizsgálással. Nem elegendő ugyanis új gumiabroncsot felrakni, hiszen a meghibásodások ugyanúgy fennállnak és továbbra is gondot okozhatnak az új gumiknál is.

A gumiabroncsok cseréje nem filléres történet, mégis érdemes nem csupán az ár alapján vásárolni. A szakszervízben arra is tudnak tanácsot adni, hogy vezetési szokásaink és autóhasználatunk alapján milyen gumik az ideálisak a számunkra, ezért érdemes kikérni a szakember véleményét.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!