Jegyzet

2020.06.29. 14:05

Péter és Pál

Pap Gyula

Tudjuk nyárban összeférnek a naptárban, ám összekerülésüknek szomorú apropója az, hogy mindkét apostolt ezen a napon végezték ki i.sz. 67-ben. A népi hiedelem úgy tartja, hogy ezen a nyári napon a búza töve megszakad így nincs akadálya az aratásnak. Bár őseink semmiképpen sem hebehurgya módon estek a fontos munkának hiszen dologtiltó nap volt, azaz a kötelező fohász mellett sokszor csak egy kaszasuhintással jelképesen indult az aratószezon.

A régi és a mai aratások közös meghatározója az időjárás, ettől függ ugyanis, hogy mennyire jó a termés illetve mennyire járható egyáltalán a búzatábla. Az idei év sajnos a fagy-aszály kombóval jelentős terméskieséssel „biztat”.

A hagyományos aratóeszközök a sarló és a kasza ma már többnyire a faluházakban lelhetőek fel. A modern, nagy teljesítményű aratőgépek képesek mérni a szemveszteséget, nedvességtartalmat sőt még GPS is segíti a munkát, hogy el ne tévedjen a buzgó kombájnos.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!