jegyzet

2020.04.22. 11:20

Sorminta

Velence partjainál delfineket láttak.

Bájer Máté

Bájer Máté – akár egy turista – fotót készített a Szinva teraszon

Fotó: Bujdos Tibor

Máshol vaddisznók, őzek jelennek meg ott, ahová eddig csak ritkábban merészkedtek, madarak raknak fészket magukra hagyott autók visszapillantó tükreire. A Föld napjáról beszélni mégis különös most, ablakon keresztül…

A négysávos hangjait hallgatva kevésbé érzi át az ember a megtisztulást. Jambikus lejtése van az utcazajnak: autó suhan el (egy rövid), kamion vagy busz zakatol (egy hosszú). Egy rövid, egy hosszú: mint egy optimális péntek esti rendelés a bárpultnál (ez most nincs). Egy rövid, egy hosszú: amikor valamelyik sorozatcsatornás szitkom után átkapcsolok egy filmre (ez van). Gondolkodhatunk trocheusban is: egy hosszú hét után jön egy rövid hétvége (sokan nem érezzük a különbséget). Történelem előtti kor: hosszú. Görög–római civilizációk teliprüszkölik a világot kultúrával: rövid. Sötét középkor; nos, ez érzékelés kérdése. Az a néhány évtized, ami alatt hegedhetetlen sebet vágunk az ökoszisztémába? Rövid. Nagyon rövid. Vajon hogy folytatódik a sorminta?

Bájer Máté

(A borítóképen: Bájer Máté, a jegyzet szerzője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!