BOON - Jegyzet

2017.06.14. 13:31

Öngól

<em>A fejlett nyugati demokráciákban is gyakran megbuknak a politikusok, az viszont nem jellemző rájuk, hogy öngóllal keserítik meg a maguk és a saját „csapatuk” sorsát. Most Theresa May brit miniszterelnök lőtte a labdát az általa vezetett alakulat, a Konzervatív Párt hálójába</em>. <strong>Kolodzey Tamás jegyzete.</strong>

A fejlett nyugati demokráciákban is gyakran megbuknak a politikusok, az viszont nem jellemző rájuk, hogy öngóllal keserítik meg a maguk és a saját „csapatuk” sorsát. Most Theresa May brit miniszterelnök lőtte a labdát az általa vezetett alakulat, a Konzervatív Párt hálójába. Kolodzey Tamás jegyzete.

A kormányfő vékonynak találta azt az abszolút többséget, amellyel az alsóházban rendelkezett, ezért úgy gondolta, beledöfi a kardját az ellenzékbe és megsemmisítő vereséget mér az általa cseppet sem kedvelt Munkáspártra. Ennek érdekében előrehozott parlamenti választást írt ki.

Az eredmény ismert. May pártja elbukta abszolút többségét, és már csak úgy tud kormányozni, ha alkalmi szövetséget köt az egyik észak-írországi színezettel, máskülönben kisebbségben marad. A britek első számú vezetője azért fogott ennyire mellé, mert mohóságában „megette” a közvélemény-kutató intézetek számára kedvező, húsz százalékpontos előnyt jelző adatait, holott tanulhatott volna a Brexitből: hazájában ugyanis erre egyik iroda sem tippelt, mégis bekövetkezett.

Ennél még súlyosabb tévedése Maynek, hogy Margaret Thatchernek hitte magát, és csalhatatlanságában az egykori Vaslady bőrébe bújt. Pár napja azonban tudja, hogy csak hölgyként hasonlít rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!