Szerencs hírei

2011.04.12. 11:54

Csillagok pedig Prügyön is születnek

<p>Prügy - Készültek, jelentkeztek, felutaztak, szerepeltek, s nem jutottak tovább.</p>

Vagy mégis továbbjutnak? Jutnak valamerre? Mindenesetre a „Csillag születik" szombati adásában való fellépésüket megörökítő felvételt az ismert videómegosztó portálon két nap alatt csaknem 20 ezren nézték meg. Az emberek beszélnek róluk: a zsűritag könnyes szeméről, mialatt hallgatta őket, s hogy aztán mégis leszavazta. Értik is, nem is. A produkció, persze, nem volt hibátlan, csak hát sokan megérezték: mégis valami nem mindennapinak lehettünk részesei.

Benne voltak

Honnan érkezett ez a két fiú, a 15 éves Babos Richárd (Ricsi) és a 18 éves Horváth Ferenc (Pepe)?
Prügy közepén bukkanunk rá a kicsi házra, ahol Babosék élnek. Míg egy szolgálatkész szomszéd elintézi, hogy mindkét fiú hazajöjjön (Szerencsről, illetve Nyíregyházáról), Ricsi édesanyja elmeséli: ők öten élnek szocsegélyből és a családi pótlékból, illetve idénymunkából és alkalmiból. A házban rend, de a csillárban egyetlen égő sincs, a konyhában kétmedencés, beépített konyhaszekrény, de víz az udvaron. Hangszernek nyomát se látjuk, de megpillantjuk a tévét. Hihetetlen, hogy nemrég „benne voltak” a fiúk.

– Sírtam, nagyon meghatódtam. A szülőnek nagy büszkeség, látni, hogy a gyermeke ilyen tehetséges! – mondja az anya. Tudja, tovább kellene képeztetni a gyereket, de csak a kollégium benne volna havi 10 ezerbe, a busz- és villamosbérlettel együtt is legalább 15. Ezt nem engedhetik meg maguknak.

"Mégsem tudtuk úgy"

Megérkezik Ricsi. Komolyan, szabatosan beszél. Elmondja, amikor a roma tehetségek számára kiírt Pacsirta versenyen országos második helyezést értek el az unokatestvérével, Pepével, akkor megjött a kedvük a közös zenéléshez. Kitöltötték a Csillag születik jelentkezési lapját, s ők azt hitték, nem küldték el. De alighanem mégis eljutott, hiszen behívták őket az első válogatóra. Aztán két hét múlva az újabbra, s megint így, a harmadikra. A negyedik már a tévében volt.

– Amint beléptünk az RTL székházába, mondták a nevünket. Vártuk a pillanatot, hogy beszólítsanak. Pepe beteg volt, nekem pedig nem működött a szintetizátorom. Szerencsére én elég jól kitapasztaltam már a zongorát is, így ez nem okozott gondot. Mégsem tudtuk úgy előadni, ahogy tudtuk volna – foglalja össze.

Drága utazás

Jól sejtjük: magukkal vitték a szintetizátort is. Pedig az utazás az 50 kilós fölösleg nélkül is elég megerőltető lett volna. Főleg anyagilag.

– Ha a polgármester saját zsebből állta az útiköltséget. Így is hárman mentünk, én, a Pepe, az egyik testvérem és Pista bácsi, hogy a nagycsaládos kedvezményt igénybe tudjuk venni.

Kiderül: Pista bácsi, azaz Nagy István egy falubeli zenész, akinek hajdan saját együttese volt. Ő gardírozta a fiúkat, s bocsátotta időnként rendelkezésükre az időközben befuccsolt hangszert is.

– A vonatot még ki tudtuk számolni előre, de azt nem gondoltuk volna, hogy a buszjegy ilyen drága Pesten, így hazafelé csak a pályaudvarig jutottunk. Végül egy nagynéném segített ki 2 ezer forinttal, hogy haza tudjunk jönni.
Ricsi szavaiból felsejlik a teljes előzmény. Tízéves volt, amikor egy másik unokatestvére elvitte magával egy iskolai zeneórára, akkor még Prügyre.

– Az első két órán még énekelni kellett, de mondtam, hogy én zongorista akarok lenni. Nem tudom honnét, csak jött ez a nagy akarat. Olyan erős, hogy amikor itt már megszűnt a zeneoktatás, 10-11 évesen inkább magam bejártam Szerencsre, csak hogy zongorázhassak, még azon az áron is, hogy leromlott a tanulmányi eredményem, ugyanahhoz a tanárnőhöz. Pedig nekem egyre kevesebb lehetőségem lett a gyakorlásra, inkább csak ott, az órákon. Egyik órán ideadták a kottát, hogy a következő órára tudni kell. Néztem a kottát, fejben összeraktam, és a következő órán le is játszottam. Amikor a zenetanárom, aki a lelkemmel is törődött, váratlanul év közben nyugdíjba ment, felhívatta anyukámat, s azt mondta, belőlem egy nem akármilyen zongorista lehet. Csakhogy én másnál úgy, mint addig, nem akartam tanulni, ahhoz pedig, hogy elkerüljek otthonról, még túl fiatalnak tartottak, féltek a szüleim, hogy tovább romlana a tanulmányi eredményem is. Így abbamaradt a zeneiskolai tanulmányom, ötödik félévében – meséli.

- Szalóczi Katalin -


Reméljük, nem itt ér véget

S hogy mi tört meg ebben a 15 esztendős fiúban a Csillag születik zsűrijének döntésével?

– Sajnos, amit én szeretnék, az már nem fog teljesülni: hogy azt tanulhatnám, miként lehet egy témára dzsesszet improvizálni. Mindenfajta zenét szeretek játszani, de mindet úgy, hogy szeretek magamból is adni a zenéhez.
Kiderül: a zeneszámok is úgy születnek: találnak a fiúk egy szöveget, Ricsi pedig „ráfektet egy dallamot”. Lehet, hogy valamilyen formában hallotta már az alapját. Mindenesetre nem okoz számára nehézséget. Elég valamit egyszer hallania, azt megjegyzi, s lejátssza. Bármit bármilyen hangnembe is áttesz.

Amikor még itt az iskolában volt alkalmam zongorázni, átlagban legalább 6 órát gyakoroltam.
Kérdezzük: ha lehetősége volna, akár évvesztés árán is (most informatika szakon tanul, s sokkal jobb eredménnyel, mint korábban) átmenni egy zeneművészeti szakiskolába (a debreceni Kodályba vagy a közelebbi, miskolci Bartókba), a válasz az: minden nehézséget és áldozatot vállalna, csak legyen egy zongora, amelyen kedvére gyakorolhat.
Közben megérkezik családja kíséretében Pepe is. Biztatjuk a két fiút, nyugodtan tanácskozzák meg, mit és hogyan adnak nekünk elő. De mondják, nem kell. Csak elkezdik és kész... Mi pedig reméljük, nem itt ér véget.


Álmok Prügyön is születnek

eszak | 2011.04.11 20:51
Miskolc, Prügy - Az RTL Csillag születik tehetségkereső műsorának legutóbbi adásába bejutott – és nem jutott tovább egy prügyi unokatestvérpár: Babos Richárd zongorista (15) és Horváth Ferenc énekes (15). Ők ketten úgy érezték: minden odalett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!