Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.19. 13:09

Nem a tüdőszűrés szűnik meg!

Nyíregyháza - Éles vitát váltott ki a tüdőszűrés átalakítására vonatkozó rendelttervezet; sokan úgy értelmezték, hogy Magyarországon ezzel megszűnik a tüdőszűrés.

Nyíregyháza - Éles vitát váltott ki a tüdőszűrés átalakítására vonatkozó rendelttervezet; sokan úgy értelmezték, hogy Magyarországon ezzel megszűnik a tüdőszűrés.– Szó sincs erről! – jelenti ki határozottan dr. Obbágy Veronika, a Jósa András Oktatókórház Megyei-Városi Tüdőgondozó Intézetének vezető főorvosa, akit a tervezett változásokkal kapcsolatban kérdeztünk. – Hazánkban több mint öt évtizede működik a tüdőszűrés, azokban a megyékben, ahol nincs a tbc miatt súlyos járványügyi helyzet, csak a 40 éven felülieket szűrik, mely évente egy alkalommal ingyenes. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében eddig szélesebb korosztályra vonatkozott ez, vagyis a 30 éven felülieket szűrtük kötelező jelleggel a 100 ezer lakosra jutó új megbetgedések átlag feletti száma miatt – mondja az előzményekről a tüdőgyógyász főorvos. A tervezet ezt az egész megyére kötelező jelleget törli el, azonban a rizikócsoportok esetében megmarad.

– Jövő év tavaszától tehát megszűnik a 30 éven felüli lakosság járványügyi érdekből, név szerinti idézésre történő kötelező, ezáltal (ha nem vesz részt a vizsgálaton) büntethető tüdőszűrése. Marad viszont megyénkben is – ami eddig országszerte működött a tbc-vel nem fertőzött területeken – a 40 éven felüliek ajánlott tüdőszűrése. Ezt az OEP minden 40 éven felüli biztosított magyar állampolgárnak évente egy alkalommal finanszírozza, tehát a lakosság számára ingyenes. Ezt a tüdőszűrést (40 éven felüli lakosság számára) továbbra is folytatjuk a tüdőgondozókban és vidéken a mobil szűrőszolgálatokkal egyaránt, valamint a munkaalkalmassági célból végzett szűrés rendje sem változik – teszi hozzá Obbágy Veronika.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több szempont miatt érdemes szervezetten és az eddigiek szerint tervezetten fenntartani a 40 éven felüliek tüdőszűrését.

– A tbc-s helyzet még éppen csak annyira javult, hogy az incidencia (100 ezer lakosra jutó új tbc-s betegszám) átlag értéke nem haladta meg a kötelező szűréshez szükséges értéket, s noha az érték jobb, megyénkben vannak olyan gócpontok (például Baktalórántházán, Tiszavasváriban, Csengerben vagy Kisvárdán és környékén), ahonnan bármikor „robbanhat” a tbc és akár kisebb járványt is okozhat – sorolja a főorvos. – A tbc kialakulása hónapoktól akár évekig tarthat, a beteg ember sokáig panaszmentes marad, de azalatt is fertőzheti környezetét, s ha tüdőszűréssel időben nem vesszük észre, mire panasszal jelentkezik az orvosnál, már esetleg több embert megfertőzött a környezetében – hangzik a figyelmeztetés –, éppen ezért ajánlott a 40 éven felüliek szűrése, mert így még időben felfedezhető a betegség. – Az lenne a legjobb, ha ez a korosztály önmagára nézve tartaná kötelezőnek, – nem a törvényi előírások miatt –, hogy évente részt vegyen a vizsgálaton.

– Megyénkben az országostól jobb a szűrési fegyelem, a lakosság 50-60 százaléka a elmegy tüdőszűrésre, kár lenne ezt megszüntetni, hiszen a későbbiekben ismét szükség lehet szűrővizsgálatokra (bármely betegséggel kapcsolatban) – említette Obbágy Veronika.

Célzott szűrések

A rendelttervezet a tüdőgyógyászok javaslatára a célzottan, így kötelezően, vizsgáltak körébe sorolja az aktív betegek környezetét, a rizikócsoportokat (így a hajléktalanokat, a HIV-fertőzötteket, a börtönökben dolgozókat, illetve a fogvatartottakat, akiket már a bekerüléskor vizsgálni kell). E körbe sorolja még a tervezet a tüdőgyógyászatokon, a bakteriológiai laborokban, a patológiákon, valamint a sürgősségi osztályon dolgozókat. Ám a tüdőgyógyászok azt javasolják, minden egészségügyben dolgozóra vonatkozzon az évenkénti kötelező tüdőszűrés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!