Szabolcs-Szatmár-Bereg

2011.06.16. 14:04

V. Pünkösdi Hagyományőrző Lovas Nap Tunyogmatolcson

<p>Tunyogmatolcs - A Szamosmenti Hagyományőrzők Egyesülete megtartotta 5. alkalommal is a tradíciót ápoló megemlékezését a lovas sportok és népi szokások felé.</p>

Az eseményre június 11-én került sor a községi sportpályán. A reggeli órákban az előző éveket követve az Egyesület tagjai egy közös disznóölésen vettek részt. A jeles alkalom fontosságát mutatta a jubilálás is, hiszen a Szamos menti civil szervezet alakulásának 5. évfordulóját ünnepelte a szombati napon. Az egész napos rendezvényen fogathajtó bemutatókat láthattak az érdeklődők hintó és szekér kategóriában egyaránt. Ezeken kívül ügyességi játékokra szintén sor került a nap folyamán. A közönség nagy örömére ismét át lehetett élni a pünkösdi királyválasztás izgalmait, a különböző ügyességi bemutatók nehézségeit s az ökörfogat próba akadályait. A hagyományőrzés mellett a népi értékek felelevenítése ugyancsak fontos szerepet kapott a nemes napon. A jelenlévők láthatták a tunyogmatolcsi Reménység Nyugdíjas Klub Népdalkörének előadását, emellett a géberjéni Gabrien Tánccsoport és a települési Ifjúsági Néptánccsoport mutatta meg újabb tehetséges fiataljait a nagyérdeműnek. Az este kisebb baráti találkozóval zárult, ahol egy közös vacsora mellett elevenítették fel a tagok az elmúlt évek főbb állomás pontjait.

„Egyesületünk célja, hogy a hagyományos lovas életmódnak, a lovas eszközök karbantartásának ápolásában, és ezeknek a feledésbe merülésének megakadályozásában tudjunk segítséget nyújtani a szatmári részen élő emberek számára.   A hagyománynak megfelelően ügyességi bemutatókat is rendezünk, ahol kiemelt helyen lehet megemlíteni a Pünkösdi Királyválasztást, ami egyedi községünk életében.”- mondta Kovács Tamás az Egyesület elnöke.

Jelenleg a tagok száma 40 fő, kik igyekeznek évről- évre újabb programokkal elkápráztatni a hagyományok s lovak szerelmeseit. Tudásukat szüntelen fejlesztik, mindemellett szívesen segítenek azon fiataloknak, akiknek érdeklődési körük kiterjed a lovas sportok s a népi hagyományok szeretete iránt.

Végigtekintve történelmünkön láthatjuk, hogy magyar népünk lovak iránti szeretete a honfoglalástól végig kísért s kísér minket egészen napjainkig.

„A ló önteltség nélküli nemes jellem, irigység nélküli barátság, hiúság nélküli szépség. Szolgálatra kész, mégsem szolga.” Ezeket Ronald Duncan mondta és ha belegondolunk, akkor talán így lehetne a legjobban összefoglalni ezt az önzetlen kapcsolatot ember és állat között. A tisztelet pedig azokat illeti, akik e hagyományt méltóképpen őrzik s vigyáznak törékenységére.

- Széles Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!