Szabolcs-Szatmár-Bereg

2009.01.07. 14:55

Penészleken minden csap nyitva van!

<p>Penészlek - A kialakult gázvitára reflektálva egy kedves olvasónk afelől érdeklődött, vajon mi a helyzet a korábban Penészlek határában talált gázmező kapcsán.</p>

A témában Dr. Tóth Tamást, a kitermelést végző PetroHungaria Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Minden csap nyitva van, 100%-os a kitermelés – mondta Tóth Tamás. Tavaly év augusztusa óta folyik a gázkitermelés Penészlek határában a PEN 104-es gáztermelő kútról. A miénk kis kút, napi 100 ezer köbmétert nyerünk ki, amely elenyésző Magyarország napi fogyasztásához képest – jelentette ki az igazgató – majd hozzátette – a Penészleken kitermelt gáz a hajdúszoboszlói gázüzembe érkezik, majd teljes mértékben a hazai fogyasztókhoz. Hazánkban jelenleg, a korlátozásoknak köszönhetően napi 64 millió köbméter a gázfogyasztás, így a Nyírségi gázmező kútja hiába termel maximumon, csak kis mértékben járul hozzá az ország gázellátásához. De sok kicsi sokra megy – tette hozzá Tóth Tamás.

A PetroHungaria Kft. ügyvezető igazgatójától afelől is érdeklődtünk, mennyire látja Magyarországra veszélyesnek a kialakult gázvitát. Dr. Tóth Tamás ezzel kapcsolatban magánvéleményét fogalmazta meg, miszerint - „Azt gondolom, hogy ebben a kérdésben nem csak a két ország vitás kérdéséről van szó. Sokkal komolyabb dolgok vannak a háttérben, hiszen Oroszországnak a gáz által óriási fegyver van a kezében, így hiába a látszólag vitás helyzet, ebből még Ukrajna is ki tud jönni pozitívan.”

Kapcsolódó cikkek:

-M. István-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!