Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.11.11. 17:20

Átmenetileg - a méltó körülményekért

<p>Nyíregyháza - Eddig akadály nélkül lejutott a kezelésekre a bottal vagy a járókerettel közlekedõ beteg.</p>

Akadálymentesítés a nyíregyházi Jósa András kórházban – címmel kaptunk levelet a mozgáskorlátozott nyugdíjasok nevében olvasónktól.

 „Gondolt egyet az egészséges ember, akinek volt hozzá hatalma, és a mozgáskorlátozott embereket a reumatológiai osztályról felköltöztette a harmadik emeletre. Egyik felét a szülészeti tömb harmadik emeletére, a másik felét a belgyógyászat harmadik emeletére. A régi osztályon adott volt minden, hiszen egyben van a kezelõ részekkel (iszap, fürdõ, torna, stb.), ami igen praktikus. Akadály nélkül lejutott a kezelésekre mint a bottal, mind pedig a járókerettel közlekedõ beteg.

Küzdenek a jó ellátásáért

Átgondolt stratégiai céljaink között szerepel a Reumatológiai Osztály legmagasabb szakmai protokollok, követelmények mentén kialakított egységének méltóbb körülmények között való kialakítása. A jelenlegi, gyakran kilátástalannak tûnõ gazdasági viszonyok között is minden pályázati lehetõséget megragadva küzdünk azért, hogy betegeink az év 365 napján, a nap 24 órájában a legjobb ellátásban részesüljenek.

Ezzel szemben például a szülészetrõl még az udvarra is ki kell menni ahhoz, hogy eljusson a kezelésre. A belgyógyászatra hosszú folyosón végig, várva a liftre... és képzeljük el ezt mind télen, az iszapfürdõ után vizesen, hóban, fagyban. A reumatológiai osztályból gyermek „rehab”-ot csináltak. Minden elismerésünk a mozgáskorlátozott gyermekekért tett erõfeszítésért, de reméljük, hogy a gyermekek új „rehab”-ja nem azt jelenti, hogy minket – öregetek – pedig kitolnak a mellékvágányra.

Csak remélni merjük, hogy van még döntés kompetens egészséges ember, aki változtathat ezen a helyzeten számunkra, mozgáskorlátozottakra megnyugtatóan. Csinálhattunk volna belõle pletykalapokban nagy felhajtást, de nem ez a szándékunk, bízunk a józan ítélõképességükben.

Elnézést kérünk mindazoktól, akik nevüket szerették volna olvasni, de ez nem lehetséges, mivel sokan vagyunk rokkantak, és mivel a feljelentõk országa vagyunk, mindenki fél a retorziótól."

Olvasónk észrevételét eljuttattuk a Jósa András Oktató Kórháznak és dr. Pikó Károly fõigazgatótól az alábbi választ kaptuk:

– Terveink szerint rövid és átmeneti az a kényszer megoldás, amelynek eredményeként jelenleg több épületben nyert elhelyezést a Reumatológiai Osztályunk. A korábban Sóstófürdõn mûködõ gyermek habilitációs feladatokat (pl. mozgáskorlátozott, vagy szellemileg fogyatékos gyermekek kezelését, fejlesztését is) ellátó osztályunkat mindenképpen be kellett költöztetni a Szent István úti telephelyre, ez indokolta az Ön által említett terület átszervezését. A költözés kétségtelen elõnye az lett, hogy a Reumatológiai osztály kórtermei magasabb komfort fokozatúak lettek, melyet bizonyára Ön is tapasztalt.

Õszintén együtt érzünk minden mozgáskorlátozott emberrel. Szakmailag és emberileg is igyekszünk mindent megtenni a legmagasabb színvonalon Önökért, korlátozott pénzügyi lehetõségeink ellenére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!