Sport

2017.05.01. 14:30

„Küzdenünk kell, nincs más választásunk”

Sárospatak - A bunyóstársadalom bizalommal van a friss vezetője iránt, azonban Erdei Zsolt kér egy kis türelmet. Interjú a Magyar Ökölvívó Szövetség elnökével.

Sárospatak - A bunyóstársadalom bizalommal van a friss vezetője iránt, azonban Erdei Zsolt kér egy kis türelmet. Interjú a Magyar Ökölvívó Szövetség elnökével.

A napokban adták át hivatalosan a sárospataki sporttelepen a helyi klub, az STC boksztermét. A ceremónián közreműködött Erdei Zsolt korábbi profi és amatőr világbajnok, Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes is. A honi szervezet nemrégiben kinevezett új elnöke interjút adott lapunknak.

Mindig öröm, ha a magyar ökölvívás egy új helyet, létesítményt kap…

Erdei Zsolt: Ez természetes. Nekünk komoly célunk az, hogy minél több gyerekkel szerettessük meg a sport­águnkat. A sárospataki klubnál, úgy tudom, 47 igazolt fiú- és leánybokszoló van, ami egy tisztességes létszám. Bár minden településen, városban lenne ennyi, igaz, akadnak olyan helyek, ahol picivel többen csinálják az ökölvívást, de az ilyen nagyságú városok lélekszámához viszonyítva – még egyszer mondom – ez egy szép szám. Az pedig, hogy megvalósult ez a gyönyörű terem, még csalogatóbb lehet a fiatalok számára. Tényleg szép, ringgel, zsákokkal, tükörrel felszerelt, ami kell, hiszen a körülmények nagyban befolyásolják azt, hogy milyen minőségű lesz a munka. És persze ott van mindezek mögött Krai Csaba, akit én kitűnő edzőnek tartok.

Mennyire tud a szövetség odafigyelni az olyan kisebb klubokra, mint az STC, amelyek igen távol vannak a „centrumtól”. Ez is egy feladata lesz, lehet, mint új MÖSZ-elnöknek?

Erdei Zsolt: Az ökölvívás mindenhol ugyanaz, kilométerektől eltekintve. Ezért is alakultak meg a régiók, nyolc Magyarországon, a patakiak az Északi Régióba tartoznak. Próbáljuk felkarolni, erősíteni az úgynevezett végvárakat is, amennyire csak lehet, amennyire csak a szövetség büdzséje engedi, próbálunk támogatásokat adni, hozni. Még csak rövid ideje vagyok a szövetség elnöke, teljes rálátásom emiatt még nincs az egész rendszerre. Amely azért komoly és szövevényes, ezért az átlátáshoz kell némi idő. Úgy gondolom, fél-egy év után fogom pontosan mindezt átlátni, ezért is vannak mellettem olyan szakemberek, akik már régebb óta benne vannak mindebben, ők segítenek a döntések meghozatalában, ők azok, akik elmondják az opcionális lehetőségeket, az ő tanácsaikat kérem ki a különböző kérdésekben.

Merre szeretné vinni a magyar ökölvívást?

Erdei Zsolt: Elsősorban eredményesség szempontjából kell fejlődni. De mennyiség szempontjából is, mert ha van kikből válogatni, akkor nagyobb az esély arra, hogy lesznek eredmények, jó eredmények, a kettő szorosan összefügg egymással.

Ugyan csak nemrég választották elnökké, de mi az, amire már azt lehet mondani, hogy az ön döntése, terve, elképzelése?

Erdei Zsolt: Sok döntés volt már azóta, de az igazság az, hogy nem az én ötleteim alapján. Pillanatnyilag hagyatkozom a mellettem lévő szakemberekre, akik már elég sokat tettek a magyar ökölvívásért. Nyilván szükség lesz újításokra, amiket én támogatni fogok. Ötletek vannak, ezeken finomítani kell, és ha majd én is jónak látom, akkor ezen tervek mellett leszek. Több program van: a Kajdi János-program, amely háromlépcsős utánpótlás-menedzselési rendszert takar, egyesületi, régiós és válogatott szinteken, aztán az U22-es program, ahol gyerekeket tudunk támogatni, olyan ifjú titánokat, akik nemrég hagyták el az utánpótlás-korosztályt. Őket kell megtartanunk magunknak, hiszen itt a legnagyobb a lemorzsolódási arány. Nekünk ebben szerepet kell vállalnunk, hogy akik már fiatalon bizonyítottak, meg tudjuk tartani a felnőttek között is, s ott is eredményeket tudjanak hozni.

Kívülről úgy érezni, hogy a személye, azzal, hogy elnök lett, egy pozitív légkört hozott a magyar ökölvívásba, a sportágban lévők nagy várakozással tekintenek a jövőbe.

Erdei Zsolt: A bizalmat köszönöm, de remélem, hogy azért nem két perc alatt várnak tőlem csodát. Szakmailag megteszem azt, ami tőlem telhető, becsülettel, szívvel-lélekkel fogom szolgálni a magyar bunyót, csak kérek egy kis időt. Az elődöm 21 év alatt építette fel azt a rendszert, ami úgy-ahogy működött, nekem ezt egy kicsit át kell dolgoznom, ami nem egy-két hét alatt fog végbemenni. Kérem a szakma, a bokszbarátok türelmét, ha ezt megkapom, és nem érzem a sürgetést, nincs rajtam óriási nyomás, akkor közösen egy szép dolgot ki tudunk ebből hozni. Ott kell lennünk az olimpián, lehetőleg érmet kell szerezni, ez a mérce. Mi egy versenyzői világba születtünk, mindenhol verseny van, akárhová néz az ember, sportban, életben egyaránt, még az ABC-nél is, ahol sorba állunk. Nekünk küzdenünk kell, nincs más választásunk, de ez nem új, hiszen a sportág maga a küzdésről szól.

A megyében az STC-n kívül van még néhány klub, az egyetlen felnőtt válogatottkeret-tag azonban a miskolci Csóka Nándor. Mi a véleménye róla?

Erdei Zsolt: Mi foglalkozunk a Madárfészek Akadémián azzal a Szaka Istvánnal, aki a tavalyi bajnoki döntőben legyőzte Nándit. Nagyon nehéz, komoly meccs volt, Nándi azóta feljebb ment egy súlycsoportot, amit az ő magasságával megtehetett. Bízom abban, hogy ebben a súlycsoportban még jobban meg fogja állni a helyét, megerősödik, felszed még egy kis izmot, ami neki nagyon jó lesz. Nándi egy tehetséges srác, aki az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, aki meghatározó tagja a magyar ökölvívó-válogatottnak. Csak azt üzenem neki, ha már ezt így személyesen megtehetem, hogy az ember sok pofont kap az életben, amiket talán néha méltánytalannak is tart, de ez benne van a pakliban. Ezzel meg kell tanulni együtt élni, ezeket kezelni kell, de megállni nem szabad, mert menni kell előre. Hiszünk, bízunk magunkban, hogy a következő versenyen el fogjuk érni a célunkat.


Névjegy

Született: 1974. május 31.

Születési hely: Budapest

Beceneve: Madár

Felnőtt pályafutása kezdete: 1995

Eredményei amatőrként: Olimpiai játékok: bronzérem (középsúly, 2000, Sydney). Világbajnokság: aranyérem (középsúly, 1997, Budapest). Európa-bajnokság: aranyérem (középsúly, 1998, Minszk; középsúly, 2000, Tampere), ezüstérem (középsúly, 1996, Vejle)

Eredményei profiként: 34 győzelem – 1 vereség – 18 KO/TKO. WBO Interkontinentális bajnok, félnehézsúly (2002–2003). WBO-világbajnok, félnehézsúly (2004–2009). WBC-­világbajnok, cirkálósúly (2009). WBO Európa-bajnok, félnehézsúly (2014)

2017. április 1-je óta a Magyar Ököl­vívó Szakszövetség elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!