Sport

2016.10.12. 18:21

Csak szív és az esőkabát Miskolcon

Miskolc - Vasárnap immár a 15. Miskolci Barátság Maraton következik.

Miskolc - Vasárnap immár a 15. Miskolci Barátság Maraton következik.

Eredetileg október 23-ra tervezték, ám az ünnep miatt egy héttel előrébb hozta a Miskolci Barátság Maratont a rendező Miskolc Egészséges Ifjúságáért Alapítvány, valamint a társrendező Marathon Club SE. A megyeszékhely belvárosában (ahol egy 5270 méteres pályát alakítanak ki) sorra kerülő eseményre már mintegy 800 előnevezés érkezett, így jó esély van arra, hogy a résztvevők száma ismét meg fogja haladni az ezret. Amint az a szervezők által kedden tartott sajtótájékoztatón kiderült: aki úgy érzi, hogy indulni szeretne, az még szombaton 15 és 18, míg vasárnap 7.30 és 10 óra között nevezhet a városi sportcsarnoknál lévő versenyközpontban. A távokat tekintve nagy a „választék”, hiszen a maraton (42,185 km) mellett lehetőség van félmaratont, kismaratont és minimaratont is futni, a váltók félmaratoni váltóban (4×5,25 km) méretnek meg, míg a legkisebbek a 600 méter (óvodások), illetőleg a 2,2 kilométer (iskolások) között választhatnak. A futóverseny miatt reggel 6.30 és 16 óra között részleges vagy teljes útlezárásokra, forgalomelterelésre, forgalomlassításra kell számítani a környéken.

Neves indulók is

Katona Ferenc, a szervezőbizottság elnöke szerint ez a maraton elviszi Miskolc jó hírét nemcsak országon belül, hanem azon túl is, hiszen az idei vetélkedésen is lesznek külföldiek, az előzetesek szerint kazah, orosz és szlovák futók is. A 2002-ben indult esemény ötletgazdája, Szűcs István hozzátette: a városban, a megyében ismert személyiségek közül többen futócipőt húznak, mint például Bogár János 6-szoros Bécs–Pozsony–Budapest Szupermaraton-győztes vagy Márkus Gergely, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója. Az időjárás-előrejelzés szerint lehet némi csapadék is vasárnap, ezért a tájékoztatón megjelent két korábbi győztestől, Tinta Tamarától, illetve Karlowits-Juhász Tamástól azt kérdeztük, mit tanácsolnának erre az esetre az indulóknak.

– Kellő elszántságot – válaszolta Tinta Tamara. – Az esőkabáton kívül nincs szükség másra, csak szívre, mert a futás felszabadító tud lenni.

A maratoni táv tavalyi második helyezettje így fogalmazott:

– Az első méterek nem könnyűek például esőben, de amikor elindul az ember, már semmi sem számít. Természetesen hidegebb időjárás esetén szükség lehet bemelegítő krémre és zártabb ruházatra, amely megtartja a test melegét – hangoztak Karlowits-Juhász Tamás tanácsai.

- ÉM-MI -


A termelői nap futói is

Ebben az évben először – a szintén október 16-án, vasárnap megrendezendő – a Miskolci Termelői Nap futóeseménye is becsatlakozik a Miskolci Barátság Maraton programjába. A térítésmentes regisztrációra 9 órától lesz lehetőség az Erzsébet téren. Rajt 10 órakor az Erzsébet tér Avasi templom felőli oldalán, az óriás Miskolc-felirat szomszédságában. Innen a Barátság Maraton lezárt pályáján haladhatnak a futók, akik a Petőfi utca érintése után megkerülik a Zenepalotát, majd megérkeznek az Erzsébet tér Széchenyi utca felőli oldalán kijelölt célba, ahol a rajtszámok alapján sorsoláson vehetnek részt. Minden célba érkező megkapja a Miskolci Barátság Maraton egyedi befutóérmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!