Sport

2016.03.22. 11:06

Némi előnyt és sok szurkolót remél a mieink kazah légiósa Miskolcon

Miskolc - Kedden 18 órától Magyarország – Olaszország futsal világbajnoki pótselejtező Miskolcon.

Miskolc - Kedden 18 órától Magyarország – Olaszország futsal világbajnoki pótselejtező Miskolcon.

Két nagyon fontos találkozó vár a Sito Rivera szövetségi kapitány által irányított magyar férfi futsalválogatottra: a mieink a világbajnoki pótselejtezőn az olasz együttessel küzdenek a kolumbiai vb-részvételért, a kétmeccses felvonás első találkozóját ma rendezik Miskolcon, a visszavágót pedig április 13-án Pratóban. A magyar alakulat hosszabb ideje már megyénkben készült a csatára, többek között egy hollandok elleni barátságos összecsapással, amelyet múlt kedden 2-0-ra nyert meg. Két szép Dróth Zoltán-góllal, melyek közül a második bámulatos volt, ugyanis akkor kapásból sarokkal juttatta a labdát a hálóba.

Öt a négy ellen

– A második gólomnál így akartam hozzáérni a labdához, de persze ez nem mindig, minden meccsen jön össze, most szerencsére meg tudtam csinálni – emlékezett vissza a 27 esztendős futsalos, akivel a hétfői edzés után beszélgettünk. – Fontos volt, hogy ezen a mérkőzésen nem kaptunk gólt, mindkét kapusunk jól dolgozott, illetve határozottan működött a védekezés is. Egy hete a kedd UEFA-nap volt, ezért jöhetett létre a hollandok elleni találkozó, jó volt magunkat kipróbálni, hogy tudtunk a pótselejtező előtt játszani. Már csak azért is, mert vannak sérültjeink, eltiltottak, mint például Rábl Jani, akit a selejtezőben kiállítottak. Itt van velünk ő is, edz, mert egy fontos láncszem, de sajnos ezen az első meccsen nem tud pályára lépni, viszont a visszavágón már igen.

Dróth Zoltántól azt is megkérdeztük, vajon van-e valamilyen átfedés a holland és az olasz válogatott stílusa között.

– Olyan nagy különbséget nem érzékelek… – válaszolta. – Az olaszok inkább a centerjátékot erőltetik, ugyanis ezen a poszton van két nagyon jó játékosuk: egyikük a Sporting játékosa Portugáliában, a másik pedig a Benficáé. A holland gárda nem teljesen ilyen, de mi nem is arra készültünk, amit ők nyújtanak. Az 5 a 4 elleni felállást gyakoroltuk, aki a múltkor kinn volt a csarnokban, az láthatta is, hogy ezt elég sokat próbáltuk. Merthogy arra is fel kell, kellett készülni, mi van akkor, ha hátrányban vagyunk, s le kell vinnünk a kapusunkat. A sorsolásnál nem volt szerencsénk, kaphattunk volna könnyebb csapatot is, mint az olasz, de ez van, ezt a feladatot kell megoldani. Riválisunk két éve megnyerte az Eb-t, most nem jutottak be a négybe, de nagyon jó csapat, a világranglistán a negyedik helyen vannak, ami azért nem ross­z…. Nem lesz egyszerű a dolgunk, de nem tesszük fel a kezünket, itthon okozhatunk meglepetést. Kellene egy kicsike előny és kevés kapott gól, ezt most aláírnám a visszavágóra…

Tele önbizalommal

Dróth Zoltán az év elején igazolt – másfél szezonra – az Európa legjobb futsalcsapatának számító kazah Kajrat Almatihoz, vagyis a magyar keretben ő az egyetlen légiós.

– Amikor elkezdtem komolyabban futsalozni, 7–8 éve, azt a célt tűztem ki magam elé, hogy valamikor ki tudjak szerződni egy jó klubcsapatba – árulta el a 91-szeres válogatott. – Tehát egy álmom vált valóra azzal, hogy a világ legjobb játékosaival lehetek egy közösségben, és profi stábbal dolgozhatok. Jól érzem magam az Almatinál, örömmel fogadtak, a válogatott is nyer azzal, ha én fejlődök… Most tele vagyok önbizalommal, hiszen lőttem gólt az Eb-n, nemrég a hollandoknak a klubcsapatban is…

A férfi futsalválogatott – a múlt keddet leszámítva – 2011 januárjában vívott utoljára meccset Miskolcon.

– Igen, a finnek voltak az ellenfelek, 3-1-re nyertünk, ha nem tévedek, akkor még fiatal voltam… – tette hozzá Dróth Zoltán, majd megjegyezte: – Nagyon sokan kijöttek nekünk szurkolni, telt ház volt a csarnokban, bízom benne, hogy ez most is így lesz.


A világbajnokságról

Már résztvevői a kolumbiai világbajnokságnak (szeptember 10.–október 1.): Kolumbia (házigazda), Brazília (címvédő), Argentína, Paraguay, Ausztrália, Irán, Thaiföld, Üzbegisztán, Vietnam, Salamon-szigetek.

További 3 csapat Afrikából (április 24-ig derül ki), valamint 4 válogatott az észak- és közép-Amerikai zónából (május 15-ig kiderül).

Az európai pótselejtezők (7): Szlovénia – Spanyolország, Szlovákia – Ukrajna, Lengyelország – Kazahsztán, Szerbia – Portugália, Fehéroroszország – Oroszország, Hollandia – Azerbajdzsán, Magyarország – Olaszország.

Az eddigi vb-győztesek: 2012: Brazília, 2008: Brazília, 2004: Spanyolország, 2000: Spanyolország, 1996: Brazília, 1992: Brazília, 1989: Brazília.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!