Sport

2015.11.30. 11:48

DVTK vs. Paks - Griffiths pislákoló fénye a hátrányok után

Miskolc - Inkább egy pontot szerzett, mintsem kettőt vesztett hazai pályán a Diósgyőr a Paks ellenében.

Miskolc - Inkább egy pontot szerzett, mintsem kettőt vesztett hazai pályán a Diósgyőr a Paks ellenében.A labdarúgó NB I 17. fordulójában a kiesés elkerüléséért küzdő Diósgyőri VTK együttese a forduló előtt a bajnoki tabella második helyén álló Paksi FC-t fogadta szombaton délután. A Duna-partiak nem tartoznak a Diósgyőrben nagy közönségvonzó csapatok közé, évek óta az egyik legalacsonyabb, ha nem a legalacsonyabb nézettséget hozzák az Andrássy úton, és ezen az sem változtatott, hogy most éppen előkelő helyen állnak a bajnokságban. Persze nem csak a Paks miatt voltak az átlagnál jóval kevesebben a Diósgyőri stadionban, hanem azért is, mert esett az eső, mert hideg volt, és sötét, és mindemellett a DVTK idei eredményessége sem nevezhető nézőcsalogatónak.

Az összeállításon is

Az, hogy a Diósgyőrnek mennyire nagy szüksége lett volna a 3 bajnoki pontra a Paks ellen, már az összeállításán is meglátszott, a legerősebbnek tartott kezdőcsapat léphetett pályára, ezúttal az sem érdekelte a szakvezetést, a klubvezetést, hogy túllépik a 3 légiós szerepeltetését, és ezzel együtt elesnek 3 millió forinttól, amit a Magyar Labdarúgó Szövetség ad azoknak a kluboknak, akik az élvonalbeli bajnokikon betartják ezen ajánlásukat. A túloldalon ilyen áldozatot nem hozhatott Csertői Aurél, a paksiak szakvezetője, hiszen egy külföldi játékosuk sincs az egész keretben, de ettől függetlenül légiósok nélkül is tudnak jól szerepelni. A meccs végén az derült ki a DVTK-ról, hogy ők nem, nekik kell a légiós, hiszen a pontszerzésben a horvát kapus, Rados; a szerb jobb oldali védő, Okuka; és az elefántcsontparti csatár, Griffiths is jelentős szerepet vállalt. De nem csak jó légiósokat láthattunk ezen a napon, hanem közepeset, illetve attól egy kicsit gyengébbet is, a bosnyák bal oldali védő, Husic; a kanadai védekező középpályás, James előadásában, illetve egy finoman szólva is nem kívánatost, amely a szerb támadó, Grumic nevéhez fűződik. Utóbbi játékos azzal vétette magát észre, hogy ha már a góllövés nem megy neki (ebben az évadban 12 meccsen kétszer volt eredményes, és ezen a mérkőzésen is lett volna lehetősége arra, hogy a kapuba találjon), teljesen feleslegesen kiállíttatta magát, amikor csapata már gólhátrányban volt.

Több lehetősége volt

Ugyanis a szétázott talajon, a meccs 31. percében a Paks szerzett vezetést, azok után, hogy a DVTK-nak volt több gólszerzési lehetősége, és nagyobbak is az ellenfelénél. Miközben Molnár P. kapus jól védett, a vendégek az ezen a talajon úgysem tud olyan jól elrugaszkodni a kapus, a vizes füvön a labda is jobban csúszik teóriára építve távoli lövésekkel próbálkoztak. A gólt mégsem ilyenből szerezték, hanem egy kontrából, rendezetlen védelem ellen, Lipták labdavesztését követően. A belső védőt is érheti jogos kritika a kapott gól miatt, de mivel Bekő Balázs, a DVTK vezetőedzője már korábban elmondta, hogy nem tiltja Liptáknak ezt a fajta akciózását, a védőtársainak, illetve a középpályásoknak illett volna jobban figyelniük. A Paks vezető gólja után szépen lement negyedóra az első félidőből, úgy, hogy akár egy helyzet is kialakult volna egyik vagy másik kapu előtt. Így attól lehetett tartani a második játékrész előtt, hogy elmossa az eső még azt a kis focit is, amit az első félórában bemutattak a csapatok.

Fordulás után

Nem így történt. A második félidő elején két vendég és egy hazai lehetőség után kettőt cserélt Bekő edző, és ezek egyikében egy védekező játékos helyett támadót küldött fel. Volt ebben kockázat, mert addig is volt veszély a Paks támadójátékában, de nem volt mire várni, mert null ponton állt a csapat. A dupla változtatás átszervezéssel is járt, Koman ment be középre, a védekező középpályás feladatát is ellátni, Bacsa lett a jobb oldali középpályás, Novothny helyére Grumic húzódott vissza, és Griffiths lett az előre tolt csatár. Ettől a felállástól egy picit ,,megijedt” a vendég együttes, úgy tűnt nagyon tartanak Griffithstől, mert visszaálltak, és ezzel be is fejezték a támadójátékukat, amit csak az után indítottak újra, hogy a Diósgyőr az említett támadó góljával egyenlített. De addig azért történt néhány fontos esemény. Grumic értelmetlen cselekedete miatt emberfórba kerültek a vendégek, de a várakozásokkal ellentétben ettől nem esett össze a piros-fehér gárda. Sőt! A DVTK változatlanul ment az egyenlítő találat megszerzésért, immár egy újabb frissítéssel a soraiban, hiszen a Komant (aki pár napja azt nyilatkozta, hogy szeretne újra válogatott lenni, de mostani teljesítménye erre biztosan nem szolgál alapul), egy kreatívabb játékosra, Bognárra cserélte a hazaiak szakvezetője. Utóbbinak is volt gólszerzési lehetősége a hajrában, ahogy Liptáknak is, úgyhogy nem előzmények nélküli volt az egyenlítő találat megszerzése. Ami után a Paks ,,elszégyellte” magát, és ment a győztes a gól megszerzéséért, és mivel a Diósgyőr is dolgozott ezen, így izgalmasak voltak az utolsó percek.

A hajrában

Végül maradt a döntetlen, a DVTK megérdemelten szerzett pontot, mert a második félidőben közel 30 percen át emberhátrányban játszva is kezdeményezőbb volt, nagyobb akarattal játszott, mint ellenfele. Nyolc építkező emberrel (Rados kapuson kívül egy védő mindig volt, aki biztosított) 11 ellenében egy félidőn át szinte végig az ellenfél térfelén tudott futballozni, és közben helyzeteket is alakított ki, majd a hajrában szerzett egyenlítő góllal a hideg, sötét meccs, vagy inkább alagút végén egy halványan pislákoló fényt gyújtott.

- Berecz Csaba -


Jegyzőkönyv

Diósgyőri VTK – Paksi FC 1-1 (0-1)

Diósgyőr, 1951 néző. V.: Farkas Á. (Tóth II. V., ifj. Varga G.).

Diósgyőri VTK: Rados (7) – Okuka (6), Lipták (5), Tamás (5), Husic (5) – James (4), Kitl (4) – Koman (4), Novothny (4), Barczi (5) – Grumic (4-2=2). Vezetőedző: Bekő Balázs.

Paksi FC: Molnár P. (7) – Kulcsár (5), Lenzsér (5), Gévay (6), Szabó J. (5) – Kesztyűs (6) – Koltai (4), Kecskés (4), Bertus (6), Bartha (5) – Balázs (5). Vezetőedző: Csertői Aurél.

Csere: James helyett Griffiths (6) az 55., Novothny helyett Bacsa (5) az 55., Koman helyett Bognár (-) a 67., Koltai helyett Hahn (-) a 69., Kesztyűs helyett Vági (-) a 85., Balázs helyett Bajner (-) a 88. percben.

Sárga lap: Kesztyűs a 25., Kitl a 35., Lenzsér a 41., Okuka a 80., Kecskés a 86. percben.

Kiállítva: Grumic a 65. percben

Gólszerző: Balázs (0-1) a 31., Griffiths (1-1) a 87. percben.

Bekő Balázs: – Lassan bele fogok betegedni ezekbe a mérkőzésekbe. Óriási fölényben játszottunk az egész meccsen, rengeteg helyzetünk volt, szinte az üres kapus helyzetet is ki tudtuk hagyni. Olyan gólt kaptunk, ami megmagyarázhatatlan, és ezzel nehéz helyzetbe sodortuk magunkat, a kiállítással pedig még nehezebbe. De talán a történések mutatják, hogy van bennünk kitartás, dac, de mivel csak egy lehetőséget tudtunk értékesíteni, így meg kellett elégedni az egy ponttal, annak ellenére, hogy hármat szerettünk volna a meccs előtt.

Csertői Aurél: – A kívülállóknak biztos jó meccs volt, rengeteg helyzet akadt itt is, ott is. Mi nem játszottunk jól, nagy hibaszázalékkal futballoztunk. Örülhettünk a döntetlennek a végén, de összességében igazságosnak tartom az eredményt. A mi játékunk nem nagyon tetszett, emberelőnyben nem azt tettük, amit kellett volna.



Percek, események

31. perc: Lipták próbált meg előre törni, de a vendég térfél közepén elvesztette a labdát, így indulhatott a paksi támadás. Bartha lódult előre, majd a felezővonalról jól ívelt keresztbe a jobb oldalon felfutó Koltai elé, aki kontra végén pontosan tette középre a labdát, és a teljesen tisztán érkező Balázsnak nem okozott gondot 14 méterről laposan a jobb alsó sarokba lőnie, 0-1.


65. perc: Grumic a felezővonal közelében, úgy, hogy a labda a közelben sem volt, szándékosan felrúgta Szabó J.-t, a játékvezető pedig egyből a piros lapot mutatta fel a hazai játékosnak, így 10 főre fogyatkozott a Diósgyőr.


87. perc: Okuka a jobb oldalról, a felezővonal közeléből ívelte a kapu elé a labdát, ahol Griffiths emelkedett a beadásra, és a kapujából kiinduló Molnár P. felett 14 méterről a kapuba fejelte a labdát, 1-1.



Miskolc - A labdarúgó OTP Bank Liga NB I 17. fordulójában a Diósgyőri VTK gárdája a Paksi FC együttesét fogadta szombaton 15.30-tól az Andrássy úton. Az összecsapásról élőben tudósítottunk a Borsod Online-on!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!