Sport

2015.08.08. 19:33

17. TVK Triatlon Nagyhét - Tizenhárom magyar a junior Ek-döntőben Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - Hat magyar lány és hét fiú jutott be a mai selejtezőkből az ETU Junior Triatlon Európa-kupa fináléjába, melyet a tiszaújvárosi 17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi utolsó napján rendeznek meg Tiszaújvárosban.

Tiszaújváros - Hat magyar lány és hét fiú jutott be a mai selejtezőkből az ETU Junior Triatlon Európa-kupa fináléjába, melyet a tiszaújvárosi 17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi utolsó napján rendeznek meg Tiszaújvárosban.

A Nagyhét mai, Trans-Sped Napja a hétvégi nemzetközi versenyek előfutamairól szólt. Az ETU Triatlon Junior Európa-kupa négy férfi és két női felvonásában összesen 38 magyar versenyző volt érdekelt. A belvárosi Dísztóban megrendezett 500 méteres, 2 körös úszás után 12 km-es (2 kör) kerékpározás, majd 3,2 km futás (2 kör) várt a résztvevőkre.

A lányok 1. futamában a japán Fuka Sega mögött 1 (!) másodperc hátrányban Putnóczki Dorka másodikként jött ki a vízből. A kerékpározás felénél a brit Elizabeth Hood csatlakozott a kettőshöz, de a trió előnye mindössze 10 mp volt az üldözőkhöz képest. A második depózásra, egy-egy német és osztrák versenyzővel öt tagúra bővült a szökevény csoport, melynek 45 mp-es előnyét már ígéretesnek nevezhettük. A futás első köre után az osztrák lány már nem tudott lépést tartani a többiekkel. Örvendetes, hogy a német Anabel Knoll sikerével befejeződött futam végén - a negyedik Dorkán kívül - még további két magyar lány, Soós Fanni és Petrov Dorka is beverekedte magát a biztos döntős indulást érő első tizennégy helyezett közé.

A 2. futam első versenyszámában legjobb magyarként Jakab Ilka az ötödik pozícióban mászott ki a Dísztó partjára. A bringa végére Fuchs Dóra 3 mp-re megközelítette a vezető brit Sophie Alden-t, így gyakorlatilag együtt mentek ki a futópályára. A futamgyőzelmet az olasz Alessandra Tamburri szerezte meg. A mieink közül Sárszegi Noémi ötödikként, Jakab Ilka nyolcadikként, Fuchs Dóra pedig tizenkettedikként menetelt be a vasárnapi 30-as fináléba.

A fiúk közel 120 tagú mamut-mezőnyére nagyobb kihívás várt, mint a lányokra, hiszen náluk futamonként csak 7 biztos továbbjutó helyet osztottak ki. A 30-as döntőbe még a két legjobb időt elérő sportoló csatlakozhatott.

Az első férfi futam úszásában Dévay Márk utasított maga mögé a vetélytársakat. A kerékpározás közben egy-egy brit, cseh, kazah és francia sportoló haladt vele együtt. A második depózásnál a tavalyi tiszaújvárosi bronzérmes Dévay ért ki elsőként a futópályára, ahol 1600 méter teljesítése után 12 mp előnyt jegyezhettünk fel a javára. A befutóig a sorrend nem változott, így magyar részsikernek örülhettünk. A remekül hajrázó, hatodikként célba érkező Majoros Csaba révén újabb döntőssel gyarapodott a magyar csapat.

A 2. futamban Lehmann Bence vitézkedett, ő nyerte az úszást. A középső számra osztrák, dán és olasz sportolókkal kiegészült kvartettet alkottak, és komoly tempót diktálva, egy percnél is nagyobb előnnyel pakolták le a kerékpárokat. A futás első időmérésnél a dán Emil Deleuran Hansen-t rögzítette elsőként a számítógép, de Lehmann Bence egy másodperce volt a sarkában. A célig nem változott a sorrend. A futamban hatodik Soós Gergő szintén készülhet a holnapi döntőre.

A fiúk 3. selejtezője is remekül indult, hiszen az úszás végén, az első ötben három hazai versenyzőt - a második Bujdosó Ferencet, a negyedik Hajdú Kristófot és az ötödik Arany Attilát - is láthattunk. A bringázás során egy húsz tagú csoportban tekerhettek a mieink, akik ennek köszönhetően másfél percnyi fórral indulhattak ki futni. Ez a versenyszám már nem ment ilyen jól a magyaroknak, a negyedikként rangsorolt Arany Attilán kívül – egyenes ágon – más nem jutott be a legjobb 30 közé.

Lehmann Csongor nem akarta alább adni bátyjánál, Bencénél, így hát ő is megnyerte futamának, a negyediknek úszószámát. A kerékpározás végére heten, köztük a tavalyi ifjúsági olimpia egyéni bajnoka, a brit Ben Dijkstra, elszakadtak a többiektől. A 3,2 km-es futásban a német Pirmin Frey állt az élre, őt Dijkstra és a fiatalabb Lehmann-fivér követte, egészen a célig. Csongor mellett a szintén rendkívül okosan versenyző Zékány Nagy Patrik lett finalista.

- Szűcs István sajtóreferens -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!