Sport

2015.04.07. 12:33

DVTK vs. Sopron - A háromszoros ezüstös edző tanulságai

Miskolc - Király Sándor szerint a 90-es években az általa kritizált játékvezetők ma sztárbírók lehetnének.

Miskolc - Király Sándor szerint a 90-es években az általa kritizált játékvezetők ma sztárbírók lehetnének.A mostanit megelőzően 19, 21 és 23 évvel ezelőtt játszott bajnoki döntőt a diósgyőri női kosárlabdacsapat. És mindannyiszor ezüstérmet szerzett. Ami még közös ezekben a finálékban: mindhárom alkalommal Király Sándor volt az akkor DKSK néven szereplő együttes vezetőedzője, aki jelenleg is diósgyőri munkavállaló, hiszen a klub utánpótlásának szakmai igazgatója. Őt kérdeztük az akkori és a jelenlegi eseményekről.

– A magyar női kosárlabda a 80-as és 90-es években az európai elithez tartozott, az első hatban benne volt a válogatott, a magyar bajnokság is színvonalasabb volt, egy nyolcadik helyezett ellen sem mehetett biztosra egy bajnokesélyes gárda – mondta Király Sándor, amikor arra kértük, hogy hasonlítsa össze azokat az időket, a mostanival. – Több olyan csapat volt még a fővárosban, amelyik az 1990-es, 2000-es években megszűnt, például a Tungsram, a BSE vagy a Spartacus, amelyekben minőségi műhelymunka folyt. Ráadásul a legjobb hazai játékosok zöme itthon játszott, egy-két nemzetközi szintű klasszis kosaras kivételével, mint például Németh Ágnes, Boksay Zsuzsa vagy Balogh Judit, de azért őket láthattuk idehaza, éveken át.

A színvonal mellett a játék stílusáról, az esetleges különbségekről is megkérdeztük a szakembert, aki így felelt:

– Történt változás ezen a téren is, nem jó irányba. Többször elhangzott a nemzetközi szövetség, a FIBA részéről is, hogy azt kellene elsődlegesnek tekinteni, hogy a kosárlabda maradjon meg látványos sportnak, mert az erőlködésre, az úgymond ,,agresszív védekezésre”, mint ami az utolsó 5 percben is jellemezte az idei döntő első meccsét, nem igazán kíváncsi a közönség, hiszen nem durvaságot, verekedést akarnak látni. Egyébként ebben látom az okát annak, hogy a nézőszám visszaesett. Persze vallom én is, hogy védekezéssel lehet a csapat szintjét megadni, de a támadójátékot, a látványosságot meg kell tartani. Tulajdonképpen a dél-szláv edzők, játékosok érkezése óta van jelen ez a nem túl látványos, kemény védekezés, ami nem tett jót a magyar kosárlabdának. Elég ha csak megnézzük, hogy hol állnak ma a magyar felnőtt válogatottak a nemzetközi mezőnyben.

"A  mai mezőnyben sztárok lennének..."

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi a véleménye a háromszoros ezüstérmes edzőnek, a döntő hétfői első összecsapásáról.

– Tetszett a meccs, az utolsó 3-4 percet leszámítva kimondottan jó színvonalú volt, kiélezett, igazi bajnoki döntőnek megfelelő, minden igényt kielégítő – mondta Király Sándor, majd így folytatta: –A játékvezetés színvonala azonban nem érte el a döntő nívóját. Azoktól, akik most ott voltak, vannak jobb játékvezetők, nem értem miért nem az utóbbiak kaptak küldést, mert a hétfői bírók rendkívül sok hibával működtek. És az baj az, hogy nem is fogadják el a csapatok a játékvezetőket a sok hiba miatt. Korábban én elég sokat kritizáltam a játékvezetést, a 80-as, 90-es években, de be kell lássam, hogy azok, akiket akkor bíráltam, a mai mezőnyben sztárok lennének.

Azt is megkérdeztük Király Sándortól, hogy amellett, hogy az utánpótlást igazgatja, szakmailag, kikérik-e a felnőtt csapattal kapcsolatban a véleményét, tanácsait, hogy tudna-e segíteni abban, hogy saját tanulságait megossza a maiakkal.

– Nem, nem szokták kérni, de nem is nagyon lehet kívülről tanácsokat adni – mondta a szakember. – Az én nagy tanulságom így utólag, közel húsz év után az, hogy aki az akkori bajnoki döntőket figyelmesen megnézi, az láthatja, hogy kétévenként új csapatunk volt, 70-80 százaléka kicserélődött a játékosoknak, és a páros években döntőt játszottunk, a páratlanakban meg a bronzért harcoltunk. De legalább egyszer hagyni kellett volna, hogy összeérjen a csapat, ugyanazzal a gerinccel, mert mindig olyanok voltak nálunk jobbak a döntőkben, akik 4-5 éve együtt játszottak. Én nem tartottam egyben egy magot, azzal, hogy majd csinálok másik csapatot, és csináltam is, csak az arany nem jött össze. De az akkori fanyalgóknak szeretném megjegyezni, hogy közel 20 év kellett ahhoz, hogy ismét eljussunk oda, hogy bajnoki aranyért játszik a diósgyőri csapat, ami nem kis dolog. Ez előtt le a kalappal a mostani vezetés, név szerint Szabó Tamás előtt, hiszen négy év alatt a semmiből hozta, építette fel ezt csapatot, amelyik eben az évben két döntőnek is résztvevője.

Azzal kapcsolatban is tettünk fel kérdést, hogy a diósgyőri utánpótlás szakmai igazgatója szerint, az első meccs tükrében milyen esélye van arra a Diósgyőrnek, hogy megszerezze az aranyat.

– Ilyen jó szerkezetű, adottságú csapatom nekem sosem volt – jelentette ki Király Sándor. – Mint az már sokaknak, elmondtam, ezzel a csapattal lehetne kiugró eredményt elérni. A Sopron anyagra nem jobb, mint a Diósgyőr, én nagyon jónak tartom a DVTK keretét. Bízom benne, hogy csütörtökön este elölről kezdődik minden, mert képesnek tartom arra ezt a mai Diósgyőrt, hogy legyőzze a Sopront. Főleg, ha meglesz a szurkolói támogatás, ami nekünk annak idején rendkívül sokat jelentett. Éppen ezért, szeretném kérni a szurkolókat, hogy jöjjenek ki, biztassák a csapatot, hogy az évtizedek óta áhított arany megszülethessen. És ha kérhetem, jöjjenek azok is, akik a 90-es években jártak ki, mert a mai 40-es generációt annak idején sokat tett a csapatért, és megérdemelnék, hogy kapjanak valamit, azt, amire annak idején annyira vágytunk.


A csütörtöki meccsről

Amennyiben a diósgyőriek óvási ügyéből fakadóan nem változik meg a bajnoki döntő programja, ez esetben csütörtökön 18 órától a miskolci városi sportcsarnokban játssza a második meccset a két csapat. És, ami a DVTK szurkolói számára jó hír: a döntőbe jutás ellenére sem változtat a klub sem a jegyárakon, sem a belépési feltételeken. A jegyeket egységesen 800 Forintért lehet megvásárolni, de csak a meccs napján, a sportcsarnok pénztáraiban, 16.30-től (elővételre lehetőség nincs). A 14 évesnél fiatalabbak és a 65 év felettiek ezúttal is személyivel vagy diákigazolvánnyal díjmentesen tekinthetik meg a meccset. Az idényre kiadott kosárlabda bérletek a döntőre is érvényesek, ahogy a 2014/15-ös tavaszi szezonra váltott focibérletek tulajdonosai is térítésmentesen tekinthetik meg a találkozót, amennyiben a mérkőzésre egy fő jegyvásárlóval érkeznek. A sportcsarnok kapuit 17.00-kor nyitják, és mivel nem helyre szólóak a jegyek, így az érkezés sorrendjében, a szabadon található ülőhelyeket lehet elfoglalni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!