DVTK vs. Sopron – Allison káprázata (is) kevés volt

Akt.:
Allison káprázata (is) kevés volt
Allison káprázata (is) kevés volt
A női kosárlabda bajnoki döntő első meccsét a Sopron nyerte, folytatás csütörtökön Miskolcon.

A női kosárlabda NB I bajnoki döntőjének első meccsén az Aluinvent-DVTK csapata az Uniqa-Euroleasing-Sopron vendége volt húsvét hétfőn este. A három nyert meccsig tartó finálé kedvezményezettje, esetleges többszöri pályaválasztója az alapszakasz-győztes, a Magyar Kupa elsőséget idén éppen a Diósgyőr elől megszerző soproni alakulat, így az aranycsata a Hűség városában kezdődött: a Sopron a kilencedik bajnoki elsősége megszerzéséért szállhatott harcba, a Diósgyőr az elsőért, hiszen utóbbiak bár eddig háromszor játszottak döntőt, bajnokságot nyerniük még nem sikerült, 1992-ben, 1994-ben és 1996-ban is ezüstérmesek lettek.

IMG_8515

Ami pedig a jelenkort, a mostani játékoskereteket illeti: a Sopron teljes csapattal állhatott fel, a vendégeknél viszont a fiatal irányító, Horváth Bernadett bár ezúttal is ott volt a melegítő játékosok között, sérülése miatt pályára még nem léphetett. Furcsa volt látni közvetlenül a kezdés előtt, hogy nem teltek meg a soproni aréna lelátói, az viszont DVTK szempontból örömteli volt, hogy a vendégszektor nem maradt üresen, félszáz drukker buzdította a piros-fehéreket.

Allison, Allison, Allison

És örült, amikor a meccs első kosarát Allison szerezte faultos kombinációban. Az amerikai játékos ott folytatta, ahol a Pécs elleni elődöntő harmadik meccsének utolsó negyedében abbahagyta, káprázatos produkciójával lépegetett a Diósgyőr. A 8. percben már 9 egységnél járt a bedobó (6-12), rajta kívül csak Rasheed szerzett gólt a vendégektől, akinek jókor jött a triplája (2-8). A hazaiak rendkívül pontatlanul dobtak, nem csak első, hanem második szándékból is, és hiába forgatta, frissítette csapatát a kispadról a hazaiak edzője, úgy tűnt, hogy csak kölnivel, célzó vízzel viszont nem nagyon találkoztak mostanában. 6-12-nél kért idő Sterbenz edző, majd ezt követőn a negyedből hátralévő két és fél percben, – amikor López edző is tesztelte kispadja hosszát Coulibaly, Dubei és Szabó P. pályára küldésével – már potyogtak a kosarak, de a DVTK tartotta ezt a hatpontos fórt (14-20). Egészen a dudaszóig, amikor Hartley vert be egy hármast (17-20).

IMG_8355

A második negyedből még egy perc sem telt el, amikor Simon Zs. hármasával a meccs folyamán először vezetett a Sopron (22-20). A vendég ultrák nyomták ekkor is rendesen, a hazaiaknak akkor jött meg a hangjuk, amikor Dubeinek kiosztottak egy blokkot és leindulásból növelte előnyét a Sopron. Erre válaszul López edző kért időt (24-20). Ki más, mint Allison szerezte ebben a negyedben is az első DVTK pontokat, majd egyenlített is, ezzel már 17 pontnál járt a ciklon, és nem mellékesen hat szerzett lepattanónál (24-24). Aztán a folytatásban egy picit megugrott a Sopron (31-26), de 15. percben ismét egyenlő volt az állás, Coulibaly faultos kosarával (31-31). Aztán ismét elléptek a hazaiak, majd 39-33-nál Ciappina harmadik hárompontos kísérlete már célba ért (39-36), a játékrész végén pedig Bálint száll be jól a kispadról, másfél perc alatt négy pontot szerzett, így maradt három pont a két együttes között (43-40).

Fordulás után

A térfélcserét követően a vendég részéről először Rasheed vágott be trojkát, majd Allison kettesei következtek, de közben azért a soproniak is termeltek (51-47). És mivel ők nem álltak le, a DVTK játékosai közül pedig nem mindenkiben volt löket (Czank és Bishop még nem talált be) elhúzni látszott a hazai gárda (57-49). Viszont Allison vitte a csapatát, a 23. pontja után Szécsi is megszerezte első találatát egy leindítás után, amelyet hazai időkérés követett (57-53). Aztán a játékvezetők jöttek, tévedtek néhány aprót a DVTK kárára, így nem sikerült közelebb kerülniük a vendégeknek, részben ezért, részben pedig azért, mert a hajrában három büntetőt is kihagytak (61-54).

IMG_8108

A záró tíz perc elején Coulibaly köszönt be góllal, majd a 32. percben Crvendakiccsal szemben szabálytalankodott Allison, ám közben a hazai játékos fejbe vágta ellenfelét, és miután egy büntetőt bedobott, a DVTK jöhetett kettővel, és oldalról labdával. Ebből csinált 5 pontot a vendég gárda, mert Czank két büntije után Allison triplát vert be, aztán a következő percben utóbbi duplájával visszavette a vezetést a Diósgyőr (62-63). A 35. minutában döntetlen volt az állás, majd 66-65-nél Coulibaly ellen ítéltek szándékos faultot, amiből csak egy pontot csináltak a hazaiak. Hihetetlen feszültség és keménység volt a pályán, Bishop követett el támadó hibát, ezzel kipontozódott négy perccel a vége előtt, majd Szécsi jutott hasonló sorsa nem sokkal később, a Sopron pedig futószalagon dobhatta a büntetőket (71-65). A hajrában Allison 30 pont felé nyomta fel magát, majd 73-67-nél diósgyőri időkérés következett, 85 másodperccel a vége előtt. A hazaiak viszont nyugodtak maradtak, igaz, kevesebb okuk volt az idegeskedésre, mert a játékvezetők változatlanul nagykanállal ették Krivacevic színes eséseit, Coulibalynak másodszor is szándékos faultot fújtak be, így a szabályok értelmében neki a következő bajnokit ki kell hagynia. 76-70-et követően Rasheed dobhatott pár másodpercen belül négy büntetőt, kettő ment be belőle, de kárpótlásul egy akciógólt is bevarázsolt (76-74). 14 másodperccel a vége előtt még nyitott volt a meccs. 5,5 volt hátra, amikor Hartley egy büntetőt dobott be (77-74), és a végén a DVTK támadhatott, viszont Czank dobása kimaradt, így a Sopron nyert, hajszállal.

A meccs után a DVTK óvást jelentett be, arra hivatkozva, hogy az utolsó percben egy alkalommal nem az dobta a büntetőt a hazaiaknál, akinek egyébként kellett volna.


JEGYZŐKÖNYV

Uniqa-Euroelasing Sopron – Aluinvent-DVTK

77-74 (17-20, 26-20, 18-14, 16-20)

Sopron, 1100 néző. V.: Kapitány, Jakab, Tőzsér.


Uniqa-Euroleasing Sopron: Ciglar (4), Gaucher (-), HARTLEY (17/3), Stankovic (4), KRIVACEVIC (22/3). Csere: Krnjic (10), SIMON ZS. (14/6), Crvendakic (5), Zsovár (1). Vezetőedző: Sterbenz László.

Aluinvent-DVTK: Czank (4), RASHEED (14/6), ALLISON (33/3), Szécsi (2), Bishop (-). Csere: COULIBALY (11), Dubei (2), Szabó P. (1), Ciappina (3/3), Bálint (4). Vezetőedző: Migiuel del Jesús López Alonso.


Kipontozódott: Bishop a 36., Szécsi a 37., Coulibaly a 40. percben.


Sterbenz László: – Az első hét dobásunkat elrontottuk, ez a fiatal csapat idegességének tudható be, de utána azért már azt történt, amit mi szerettünk volna. A meccs második felében a fizikai játék dominált, dolgos bajnokit nyertünk meg.

Migiuel del Jesús López Alonso: – Tudtuk, hogy kemény mérkőzés lesz, ismertük a Sopront, a Magyar Kupa döntőben megtapasztaltuk, hogy milyenek. Szerettük volna bizonyítani, hogy az akkori a nagy különbségű vereség után fejlődtünk, szerintem ez látszott is. Sajnos, a PEAC edzője a folyamatos Cuolibalyzással elérte azt, ha nem is a saját hasznukra, hogy a centerünket nem tudjuk használni.


A három nyert meccsig tartó párharc állása: 1-0, az Uniqa-Euroelasing Sopron javára.

A két csapat a következő meccset csütörtökön 18.00-tól a miskolci városi sportcsarnokban játssza.További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek