Sport

2015.03.25. 11:04

DVTK vs. PEAC - Naignouma Coulibaly-videók itt is, ott is

Az Aluinvent-DVTK kosárlabdacsapatának centere „adja” a felvezetőt az elődöntőhöz.

Az Aluinvent-DVTK kosárlabdacsapatának centere „adja” a felvezetőt az elődöntőhöz.Csütörtökön a pályán (is) elkezdődik a csata a PEAC-Pécs – Aluinvent-DVTK párharcban, a női élvonalbeli kosárlabda bajnokság rájátszásában, a két nyert meccsig tartó elődöntőben. A két fél a baranyai megyeszékhelyen 18 órától mérkőzik meg egymással, de a harc már régóta folyik a háttérben. Most nem mennénk vissza „Ádámig és Éváig”, a Rátgéber László nevével fémjelzett pécsi, illetve a Király Sándor-féle diósgyőri korszakig, ahol sok érdekes esemény történt a pályán kívül is, hiszen a Pécs és a Diósgyőr kosárlabda-történelemének újkorában, a PVSK-ból a PEAC-ba történt átmenetet, illetve a DVTK-nak a négy évvel ezelőtti élvonalba visszatérését követően is íródnak új fejezetek. A legújabbnak a címét az Aluinvent-DVTK centere, Naignouma Coulibaly adja.

A fejezet

A mali, francia kettős állampolgárságú diósgyőri kosaras magyarországi fejezete a Pécs – Diósgyőr viszonylatában tavaly novemberben kezdődött, amikor a mecseki csapat 78-74-re nyert hazai környezetben. Ezen az összecsapáson Coulibaly mindössze 2 pontot szerzett, és csak 12 percet lehetett a pályán, mert ennyi idő alatt összefújták neki a játékvezetők az öt faultot, ebből az első kettőt a meccs első két és fél percében. Ekkor nem volt baja senkinek a centerrel, viszont az alapszakasz januári miskolci meccse után tartott sajtótájékoztatón, amikor Zeljko Djokicnak, a pécsiek vezetőedzőjének a 76-71-es vereséget kellett elemeznie, szót ejtett a 37 perc alatt 25 pontot szerzett diósgyőri centerről, és ennek a lényege az volt, hogy sok faulttal játszik a center, és nem jó, hogy ezt engedik a játékvezetők. Aztán néhány hete a Magyar Kupa negyeddöntőjében elszenvedett 90-73-as vereségük után is Coulibalyt „ekézte” a tréner, többek között arról beszélt, hogy úgy játszik a diósgyőri center, hogy minden meccsen megsérül valaki az ellenfél csapatából. Aztán a pécsieknek a kupából való kiesése után felkerült egy összevágott anyag az egyik videómegosztó internetes portálra, amelyben hat pontban, jelenetben foglalták össze a Pécs – Diósgyőr MK meccse Coulibaly dossziéjának tartalmát. Egy héttel később, az országos sportnapilapban a DVTK-nak a Zalaegerszegen elért kiütéses bajnoki negyeddöntőbeli sikere után az jelent meg a meccs egymondatos bevezetőjében, hogy Naignouma Coulibalyt „durvaságért vizsgálják”.

– Hivatalosan nem értesítettek minket arról, hogy vizsgálat folyna bármelyik játékosunkkal szemben, pedig, ha ilyen lenne, akkor az eljárás részeként klubunkat is tájékoztatni kellene – válaszolta megkeresésünkre Szabó István, az Aluinvent-DVTK technikai menedzsere, majd így folytatta: – Úgyhogy ezzel a témával nem foglalkozunk, ugyanis mi a pályán szeretnénk a meccset eldönteni, az érvényes szabályok betartása közepette, az erkölcsi normáink megtartásával.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségénél is érdeklődtünk arról, hogy folyik-e vizsgálat Naignouma Coulibalyval szemben, de akiknél érdeklődtünk, azok nem tudtak ilyenről, viszont a szövetség egyik vezető munkatársa elárulta azt, hogy a pécsiek küldtek egy videót a szövetségbe Coulibalyról, azzal, hogy szeretnék, ha az MKOSZ illetékesei foglalkoznának a tartalmával.

Akik videóztak

De nemcsak ezen a videós anyagon szerepel Naignouma Coulibaly, hanem a játékvezetői továbbképzésen bemutatottan is.

– Nincs ebben semmi különleges, időről időre egyik vagy másik játékos képernyőre kerül a továbbképzéseken – mondta Faidt Mihály, az MKOSZ Játékvezetői Bizottságának vezetője. – A DVTK játékosa annak kapcsán került be az anyagba, hogy az MTK elleni mérkőzésen könyökkel arcon vágta ellenfelét, és hogy az ilyen eset az sportszerűtlen, és kiállítással jár, ha pedig nem találja el az ellenfelét, akkor ezért technikai hibát kell ítélni. Persze más csapatok más játékosainál is előfordult már hasonló eset, például a pécsieknél is, hogy vétlen esetben az ellenfél orra tört el, és akkor is felhívtuk a kollégák figyelmét, hogy a játékosok testi épségének a megóvása az egyik legfontosabb szempont. Egyébként nemrégiben én is láttam élőben játszani Naignouma Coulibalyt, és számomra úgy tűnik, hogy olyan vehemens, rutinos játékos, aki a labdára koncentrál, győzni akar, és ebben benne van ugyan a sok ütközés, de aligha volt szándékos például az MK-döntő második napján elkövetett tette, amikor saját csapattársa sérült meg azért, mert a nagy igyekezetében, a labdáért vívott harcban ráesett. De a játékvezetők tudják: két egyforma mozdulat nincs, így a konkrét esetekből általánosítani nem lehet, egy adott mérkőzésen a játékvezetőnek mindig azt kell lefújnia, amit szabálytalannak lát. Mert például nem lehet egy olyan edzőnek, aki állandóan reklamál, már a mérkőzés első másodpercében technikait adni, azon az alapon, hogy úgyis beszól majd. Minden mérkőzésen minden résztvevő tiszta lappal indul, előítéletnek nincs helye a pályán. A játékvezetőknek az a feladatuk, hogy a lehető legmagasabb színvonalon működjenek a mérkőzésen, hogy őrködjenek a szabályok felett, ne engedjék a durva játékot, annak érdekében, hogy a mérkőzést a jobban felkészített, eredményesebb csapat nyerje meg.


A játékos edzője szerint

Naignouma Coulibalyról, illetve a vele kapcsolatos körítésről szót váltottunk az Aluinvent-DVTK vezetőedzőjével, Miguel del Jesús López Alonsóval is. A szakvezető megerősítette lapunk azon értesülését, hogy a tavalyi évad tapasztalatai alapján döntöttek egy harcos center szerződtetése mellett, mert az előző évad játszó diósgyőri csapata ellen a bajnoki elődöntőben, a későbbi aranyérmes PINKK részéről egy extra kemény harcmodorral találták magukat szemben.

– Nemcsak Európában, hanem Magyarországon is tendencia az, hogy a játékosok kiválasztásakor nagy súllyal esnek latba a fizikai adottságok, képességek – mondta az edző. – Tavaly ezen a téren a keretet illetően kevésbé voltunk erősek, ezen igyekeztünk változtatni az idén, és ezért van jelenleg is közöttünk Coulibaly és Bishop. A szerződtetésükkel az volt a célunk, hogy az előző évhez képest hangsúlyosabb legyen a palánk alatti játékunk. Ami pedig Coulibalyt illeti: ő az egyik játékosa a csapatnak, fontos játékosa, aki tud párharcokat nyerni, de nem az egyetlen játékos, meccset nyerni pedig csak csapattal lehet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!