Sport

2014.08.23. 14:44

Az Inter, a Milan, a Bologna és a DVTK

Miskolc - A DVTK U16-os labdarúgócsapata a milánói főkonzul közvetítésével olaszországi emléktornán vesz részt.

Miskolc - A DVTK U16-os labdarúgócsapata a milánói főkonzul közvetítésével olaszországi emléktornán vesz részt.Egy olyan magyar labdarúgó edző emlékére rendeznek immár második ízben utánpótlás tornát Olaszországban, akit a modern edzéstudomány egyik megalapozójaként és az 1930-as évek egyik legjobb szakembereként tartanak számon. A Weisz Árpád Kupán, amelynek az idén szeptember 4-én Bologna ad otthont, ismét a 16 évesek lépnek pályára, és a mezőnyben három olasz csapat, az Internazionale, az AC Milan és az FC Bologna társaságában, először egy magyar gárda is ott lesz, mégpedig a Diósgyőri VTK. És, hogyan kerül ezen csapatok közé a diósgyőri együttes? Ebben a milánói főkonzulnak, Manno Istvánnak és egy miskolci barátjának van jelentős szerepe, ugyanis az olasz szervezők egy magyar együttest kerestek, és a miskolci szál révén találtak rá a Diósgyőrre.

– Tavaly szeptemberben egy olasz civil szervezet, a W Il Calcio, azaz az Éljen a labdarúgás nevet viselők kezdeményezésére, a milánói és a bolognai önkormányzatok, az FC Internazionale, az AC Milan és az FC Bologna labdarúgó klubok részvételével, a magyar főkonzulátus védnökségével valósult meg az I. Weisz Árpád Kupa – mondta Manno István, milánói főkonzul, akivel pénteken délután a legismertebb miskolci kávéház teraszán találkoztunk. – Az első kupának Milánó adott otthont, számos ismert labdarúgó jelenlétében, hogy mást ne mondjak, Daniele Massaro, Christian Brocchi előtt játszottak a fiatalok. Ez az esemény bekerült a 2013-ban megrendezett Magyar-Olasz Kulturális Évad programjai közé, illetve a főkonzulátus kezdeményezésére a rendezvényen a Magyar Labdarúgó Szövetség is képviseltette magát. Ekkor merült fel annak a gondolata, hogy Weisz Árpád származására való tekintetettel jó lenne egy magyar csapatot is a résztvevők között látni. A magyar szövetség közreműködésével szerettük volna ezt a gondolatot megvalósítani, és őszintén szólva nem a Diósgyőr volt az első, akinek a neve szóba került. Nem szeretném elmondani, hogy kik, de két olyan csapat is volt, akik az első megkeresésre nyitottnak mutatkoztak, de aztán bizonyos idő elteltével mégis inkább úgy döntöttek, hogy nem vállalják a részvételt ezen az emléktornán. Ekkor kaptam segítséget egy miskolci ismerősömtől, és a DVTK-nál szerencsére rögtön felismerték ennek a rendezvénynek a jelentőségét, igent mondtak, így ők képviselik Magyarországot az antiszemitizmus, a rasszizmus és a xenofóbia elleni küzdelem nevében meghirdetett tornán.

Változó helyszíneken

A főkonzul elmondása szerint 2013-ban Milánó adott otthont a Weisz kupának, amelyet minden évben máshol rendeznének.

– Az idén ugye Bologna a rendező, a tervek szerint 2015-ben ismét Milánóban kerül sor a Weisz Árpád Kupára, 2016-ban pedig Magyarország adhatna otthont a tornának – fejtegette Manno István. – Megjegyzem: 2015-ben ugye Milánóban lesz a világkiállítás, és itt a Miniszterelnökség elképzeléseinek megfelelően 360 fokban szeretnénk bemutatni a magyar hagyományokat, tradíciókat, az olasz-magyar történelmi kapcsolatot, amelynek a labdarúgás is részét képezhetné. Az esetleges magyarországi esemény pedig lehetőséget teremthetne a fiatalok szakmai tapasztalatcseréjére, az egyesületek közötti szorosabb kapcsolat kiépítésére. Továbbá a DVTK számára lehetőség adatik a torna továbbgondolási folyamatában való részvételre is.

Reklámfilm

Az idei torna szervezéséből az Inter meccseit rendszeresen látogató, és a klub elnökével, Massimo Morattival jó kapcsolatokat ápoló magyar főkonzul is kiveszi a részét. Manno István az idei előkészültekről szólva a következőkről számolt be:

– A tornán részt vevő csapatok meccseinek a vezetésére az olasz szervezők felkérték Nicola Rizzoli nemzetközi játékvezetőt, aki a brazíliai világbajnokság döntőjét is dirigálta, valamint Bruno Pizzul neves sportkommentátor fogja az eseményt közvetíteni a jelenlévők számára. A szervezők jelentős promóciót is biztosítanak a kezdeményezésnek, valamint a részt vevő egyesületeknek, rövid, 1 perces reklámfilm készül – amelyben szerepel a Diósgyőr, az Inter, a Milan, és a Bologna – és ezt a hamarosan kezdődő olasz bajnoki mérkőzések előtt a stadionok kivetítőin mutatják be, például a Milan – Lazio meccs előtt. A magyar főkonzulátus kezdeményezésére egy magyar szobrászművész vándorkupát készít, amelyet az eseményen a győztes csapat vesz majd át és tart meg a következő évben megrendezendő tornáig, vagyis a Weisz Árpád Kupa egyfajta vándorserleg lesz.

ÉM-BCS


Ki az a Weisz Árpád?

Weisz Árpád (Solt, 1896. április 16. – Auschwitz, 1944. január 30.) hatszoros magyar válogatott labdarúgó, aki hátvédként játszott, majd Olaszországban lett labdarúgóedző. Az 1930-as években dolgozott szakembert a modern edzéstudomány egyik megalapozójaként és korának egyik legjobb edzőjeként tartják számon. Neve 1938 nyarán bejárta egész Európát, amikor a Bologna FC-vel a Párizsi Világkiállítás bajnokságán 4-1-re verte az akkor már sztárcsapatnak számító Chelsea-t. Ő léptette első ízben pályára Giuseppe Meazzát, az olasz futball-legendát, akiről a milánói stadiont elnevezték, egyszeres bajnok az Interrel, három alkalommal pedig a Bolognával. A szakemberre emlékezve a milánói és a bolognai önkormányzat emléktáblát helyezett el 2011-ben a bolognai „R.Dall’Ara”, 2012-ben pedig a milánói „Giuseppe Meazza” stadionokban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!