Sport

2014.07.29. 10:21

DVTK: 1979-ben egy Nyugat-német sztárgárda állta az útjukat

Miskolc - Az UEFA Kupa 1979/1980-as kiírásában járt hasonló „magasságokban” a Diósgyőr.

Miskolc - Az UEFA Kupa 1979/1980-as kiírásában járt hasonló „magasságokban” a Diósgyőr.A DVTK labdarúgócsapata csütörtökön 20.30-tól „hazai pályán”, Debrecenben fogadja az orosz FK Krasznodart az Európa Liga 3. fordulójának első felvonásán (akárcsak az eddigi DVTK Európa Liga mérkőzéseiről, ezúttal is élőben tudósítunk a Borsod Online-on). Korábban egyszer már volt arra példa, hogy a piros-fehérek eljutottak a harmadik körig: 1979-ben bronzérmes lett a Diósgyőr az NB I-ben, és ennek köszönhetően elindulhatott az UEFA Kupa 1979/1980-as sorozatában. Akkor még három kiírásban versengtek a csapatok, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK), a Kupagyőztesek Európa Kupájában (KEK), illetve az UEFA Kupában. Azokban az időkben más rendszer szerint bonyolították le az európai kupaküzdelmeket, nem voltak selejtezők, csoportmeccsek, de érdemes azt is hozzátenni, hogy az azóta eltelt 35 esztendőben számos állam bomlott fel, illetve alakult meg új, növelve ezzel is a részt vevő nemzetek számát.

A tizenhatban

1979-ben, az UEFA Kupában 64 együttes várta a sorsolást, a DVTK-n kívül még a bajnoki ezüstérmes Ferencváros. A küzdelmek csak szeptemberben indultak el, az első fordulóban a Diósgyőr az osztrák Rapid Wiennel találkozott és Fükő góljával – szeptember 19-én – nyert Bécsben. Az október 3-i, miskolci visszavágón 3-2-re verték Görgeiék a zöld-fehéreket (a találatokat Szalai, Fekete és Tatár jegyezte), vagyis 4-2-es összesítéssel továbblépett a DVTK. A legjobb 32 között ismét idegenben kezdte a párharcot az Andrássy úti együttes, és október 24-én nagy bravúrt hajtott végre a skóciai Dundee-ban, ahol Fekete góljával 1-0-ra verte a helyi Unitedet. A november 7-i visszavágón, Diósgyőrben esélyük sem volt a vendégeknek, mert Tatár duplázott, és Borostyán is eredményes volt (a végeredmény 3-1 lett), vagyis a zsinór­ban elért negyedik siker azt jelentette, hogy Szabó Géza vezetőedző csapata bejutott a legjobb tizenhat közé.

Oláh a kapuban

1979. november 28-án a kor egyik óriás klubjának számító Nyugat-német Kaiserslautern látogatott Diósgyőrbe és a többek között Hans-Peter Briegelt és Hannes Bongartzot soraiban tudó vendégek 2-0-ra nyertek, 25 000 néző előtt. A december 12-i, második összecsapáson 17 000 német drukker előtt futottak ki a pályára Kutasiék. A szünetig hősiesen harcolt a DVTK, negyvenöt percet követően 0-0 volt az állás, az 54. percben pedig Borostyán szépített 2-0-s kaiserslauterni vezetésnél. A spanyol játékvezető sokat tévedett a miskolciak kárára, érdekesség, hogy a hatodik hazai gól előtt a Diósgyőr kapusát, Verébet kiállították, így a 11-esnél Oláh F. állt be a kapuba. A vége 1-6 lett, összesítésben pedig 1-8, de minden dicséretet megérdemeltek Salamonék, mert remekül játszottak, csak egy kiemelkedő tudású klub tudta megállítani őket. A rend kedvéért: a legjobb nyolcba a Lauternen kívül az ugyancsak NSZK-beli Bayern München, VfB Stuttgart, Mönchengladbach, Eintracht Frankfurt, a francia St. Étienne, a bolgár Lokomotív Szófia és a csehszlovák FC Zbrojovka Brno került. Az elődöntőbe már csak a német klubok jutottak el, míg az oda-visszavágós finálét a Mönchen­gladbach és az Eintracht vívta – 3-3-mal, idegenben lőtt gólokkal a frankfurtiak örülhettek 1980. május 21-én.

ÉM-MI


Most már másabb...

A 2014/2015-ös Európa Liga az alábbiak szerint zajlott, zajlik:

  • a selejtező első fordulójában 39 párharcot rendeztek
  • a selejtező második fordulójában 40 párharcot rendeztek (39 továbbjutó, 41 új bekapcsolódó)
  • a selejtező harmadik fordulójában 29 párharcot rendeznek (40 továbbjutó, 18 új bekapcsolódó)
  • a play-off-ban a csoportkörbe jutásért 31 párharcot rendeznek (29 továbbjutó, 18 új bekapcsolódó, a Bajnokok Ligája-selejtező 3. fordulójának 15 vesztese)
  • Csoportkör (48 csapattal): előző évi kupagyőztes (Sevilla), 6 új bekapcsolódó, 31 play-off-győztes, a Bajnokok Ligája rájátszásának 10 vesztese
  • Kieséses szakasz, 32 csapattal (12 csoportgyőztes, 12 csoport második, 8 csoport harmadik a Bajnokok Ligájából)

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!