Sport

2014.06.03. 12:50

Az alap kész, épülhet a ház

Miskolc - A Miskolci Jegesmedvék kerete egyre jobban körvonalazódik, hiszen a csapat döntő része már aláírta szerződését a következő szezonra. Interjú Majoross Gergellyel, a Miskolci Jegesmedvék vezetőedzőjével.

Miskolc - A Miskolci Jegesmedvék kerete egyre jobban körvonalazódik, hiszen a csapat döntő része már aláírta szerződését a következő szezonra. Interjú Majoross Gergellyel, a Miskolci Jegesmedvék vezetőedzőjével.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen szempontok alapján kerültek, kerülnek kiválasztásra a játékosok, azaz kicsit benéztünk a kulisszák mögé. Minderről Majoross Gergelyt, a Jegesmedvék vezetőedzőjét kérdeztük, aki hivatalosan július 1-én veszi fel a munkát a klubnál.

- Időarányosan mennyire vagy elégedett a keret kialakításával?

Majoross Gergely: - Úgy gondolom abszolút jól állunk, hiszen – ahogy hallottam – korábban sosem jött össze a keret csaknem 80 százaléka május végére. Számomra és a klub vezetői számára a legfontosabb és legsürgetőbb feladat a csapat magyar magjának kialakítása volt, hiszen ők biztosítják azt az alapot, amelyre az „épületet" fel kell húzni. Ezt sikerült is megvalósítanunk, és akiket szerettünk volna megtartani, azok mind el is kötelezték magukat hozzánk. Ha ehhez hozzávesszük az eddigi két légiósunkat, akkor különösen elégedett lehetek. Thomas Heemskerk – bízom benne – igazi nagy fogás lesz. Sok kapust néztünk meg, de olyan meggyőző múlttal csak nagyon kevesen rendelkeztek, mint ő, ezért tartom nagyon fontosnak, hogy őt meg tudtuk szerezni. Jesse Dudast már nagyon régen kinéztük, ám nehezen találtunk hozzá kapcsolatot. Amikor végül sikerült, akkor hamar megegyeztünk. Ő egy remekül támadó, gólerős hátvéd, amilyen például tavaly is nagyon hiányzott Miskolcról.

- Beszéljünk egy pár szót a már szerződéssel rendelkező magyar magról. Milyen szempontok alapján döntöttetek arról, hogy kit szeretnétek megtartani?

Majoross Gergely: - Sok tényezőt vettünk alapul a döntésnél. A legfontosabb természetesen az elmúlt 2-3 év statisztikái voltak, azaz a játékosok teljesítménye, illetve a szezonokon keresztül húzódó, jól megfigyelhető tendenciák. Minden játékos a tárgyalások alatt érthetően szeretne minél jobb feltételeket kialkudni, ám valamennyiüknek elmondtam, hogy a szerződés alapja a múlt. Az a teljesítmény, amit a mögöttünk hagyott 2-3 szezonban produkált. Nem vettük figyelembe sem azt, amit hat évvel ezelőtt csinált, sem azt, amit megígért, hogy a következő évben milyen nagyon fog hajtani. Ugyancsak nagy súllyal vettük figyelembe, hogy ki mennyire motivált, mennyire képes rendszerben játszani, milyen fegyelmezetten hajtja végre a taktikát. Én egy olyan csapatot szeretnék kialakítani, amelyben mindenkinek meg van a maga szerepe, feladata, amit el kell látnia. Természetesen van egy-két játékos, aki képességei alapján nagyobb szabadságot kaphat majd, de a többieknek igazi csapatként kell működniük, amelyben minden fogaskerék a helyén van és olajozottan működik.

- Akiknek nem kínáltatok szerződést, ők miért estek ki?

Majoross Gergely: - Nem árulok el nagy titkot, hogy a tárgyalások megkezdése előtt elolvastam a tavalyi edzői stáb, illetve a klub szakmai vezetőinek szezonértékelő elemzéseit. Ők egymástól függetlenül, de szinte teljesen egyformán értékelték az egyes játékosok teljesítményét. Én magam is sok mérkőzését láttam a Jegesmedvéknek, sőt a Magyar Kupa alatt már edzői szemmel néztem a csapatot. Mindezek alapján a keret kialakításakor a fontossági sorrend megállapításánál hátrább kerültek azok, akiknek a hozzáállása, munkamorálja az átlagnál rosszabb volt, a teljesítménye hosszabb távon csökkenő tendenciát mutatott, vagy éppen nem tudnak igazán fegyelmezetten, rendszerben játszani. Szintén fontos szempont volt a rendelkezésünkre álló anyagi keret, amelybe be kellett férnünk. Volt olyan játékos, aki ugyan tudott volna a csapatnak segíteni, ám a ráfordítandó összeget sokkal hatékonyabban is fel tudjuk használni. Mivel a magyar játékospiac elég szűk, igyekeztünk a lehető legkevesebb játékostól megválni, és az értékeinket megtartani.

- A keret még nem teljes, milyen típusú játékosok érkezése várható még?

Majoross Gergely: - Terveink szerint még két hátvédet és három csatárt szeretnénk leigazolni. Két olyan hátvédet keresünk, akik alkalmasak a fizikális hokira, és megbízható védőmunkát tudnak végezni. Jesse Dudas révén van már egy, a támadásoknál is jól használható védőnk, így most inkább defenzív játékosokkal tárgyalunk, de ha előrefelé is jól játszanak, akkor természetesen nem leszünk szomorúak. A három csatárból kettő biztosan nagyon gólerős lesz. Jelenleg 6-8 játékos van „terítéken", meglátjuk, hogy velük meg tudunk-e egyezni. Ezek között van magyar játékos is, olyan is, aki korábban még nem játszott Magyarországon. Mivel ez az öt hokis alapvetően határozhatja meg a csapat teljesítményét, gondosan kell eljárnunk a kiválasztásnál.

- Az első két légiós a CHL-ben, az ECHL-ben játszott. A többi külföldi hokis is innen jön?

Majoross Gergely: - Sajnos arra nem elég az anyagi keretünk, hogy mind a hat importjátékosunk Jesse vagy Thomas szintű legyen. Azt azonban tudni kell, hogy ezekben a ligákban rengeteg olyan játékos van, akik – különböző okok miatt – szeretnék magukat kipróbálni Európában, azaz van miből választani. Ugyanakkor, míg Észak-Amerikában a kisebb pályák miatt inkább a fizikális hokin van a hangsúly, addig Európában nagyobb szerepet kap a gyorsaság és az ügyesség. Aki ott „király", nem biztos, hogy itt is az lesz. Éppen ezért igyekszem minden jelöltet minél több forrásból leinformálni. Írok a korábbi edzőiknek, akik szerencsére nagyon készségesek, és igen sok információval szolgálnak.

- A csapat szerződéssel rendelkező része már elkezdte a száraz felkészülést. Hogyan tudod ellenőrizni az ő munkájukat?

Majoross Gergely: - Igazság szerint nem nagyon. Én csak július 1-én veszem át a munkát, addig a feladataim a MAC-hoz kötnek, és ezeket igyekszem maximálisan ellátni. Természetesen minden játékos megkapta az egyénre lebontott edzéstervét, és mindenki ott dolgozik, ahol éppen van. Hajós Roland, Tóth Adrián és Roczanov Dezső például együtt edz Székesfehérváron, a miskolciak a Jégcsarnokban készülnek, őket Mayer Péter irányítja, és ez nagy segítség. Éppen ezért iktattunk be a 11 hetes száraz felkészülésbe több tesztet, hogy lássuk, ki milyen hatékonysággal végezte el a kiszabott feladatokat. Ha valaki „lustálkodik" – amit egyáltalán nem feltételezek – az az eredményekből úgy is kiderül. Ezután augusztusban edzőtáborba vonulunk, majd pedig megkezdjük a jeges felkészülést.

Forrás: Miskolci Jegesmedvék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!