Sport

2014.05.23. 14:43

Múltidéző: A diósgyőri labdarúgás kupasikerei, döntői - 4. rész

Miskolc - 1980-ban Veszprémben is kupagyőztes lett a Diósgyőri VTK labdarúgócsapata.

Miskolc - 1980-ban Veszprémben is kupagyőztes lett a Diósgyőri VTK labdarúgócsapata.Az 1979/80-as évad MNK mérkőzései DVTK sikerekkel kezdődtek és végződtek. A Diósgyőr 1979. december 22-én Bárnán 6:1-re nyert a Bárnai KSK ellen, s ezzel a 32 közé jutott az MNK-ban. A győzelmi sorozat a következő hónapokban is folytatódott, amely során a DVTK a Budafoki MTE elleni 3:0-s győzelmével a legjobb 16 között találta magát, majd a Csepel SC elleni 1:0-s sikerével, továbbá az Üllői SK 2:0-s és Komlói Bányász 2:1-es búcsúztatásával bejutott a kupadöntőbe.

Veszprémben

Az MLSZ döntése alapján a finálé helyszíne Veszprém lett, ahová a diósgyőri szurkológárda is elkísérte csapatát. Így már a mérkőzés napjának reggelén a Miskolcról induló különvonatnál bizakodva gyülekeztek a vasgyári szurkolók. Ez a hangulat fogadta azokat is, akik Pestről, a Déli pályaudvarról indultak el a kupadöntőre. Ott viszont a Vasas szurkolóikkal lehetett találkozni, akik zászlókat lobogtatva a diósgyőriekkel versenyt kiabálva készülődtek a mérkőzésre. Az időjárás kegyeibe fogadta a futballhíveket, és a vonattal utazók mellett gépkocsi karavánokkal is érkeztek szurkolók Miskolcról Veszprémbe.

1980. május 21-én, 15 000 néző előtt az MNK döntőjében a DVTK a Veréb – Szántó, Salamon, Kutasi – Oláh F., Kerekes, Görgei, Kádár – Borostyán (Teodoru V.), Fükő, Fekete L. (Szalai) összetételben, Szabó Géza edző irányításával állt fel Vasas ellen.

Három diósgyőri gól

A piros-fehérek a mérkőzésen egyetlen pillanatig sem hagytak esélyt ellenfelüknek, a diósgyőri játékosok átérezték a találkozó fontosságát és fel tudtak nőni a feladathoz. Lelkesen harcoltak, nem ismertek elveszett labdát, egyetlen pillanatig sem lankadtak, így csattanós választ adtak azoknak, akik már leírták őket, ennek következtében a pályán a DVTK játékosai, a nézőtéren pedig a szurkolóik arattak szép győzelmet. A diósgyőri közönség már a lefújás előtt elkezdte ünnepelni kedvenceit, amely a mérkőzés össz­képe alapján rá is szolgált erre, ugyanis Kutasi, Fekete L, és Szalai góljaival 3:1-re nyert, így másodszor lett kupagyőztes. A DVTK megérdemelt győzelme után Szepesi György MLSZ-elnök adta át a kupát Oláh Ferenc csapatkapitánynak.

A döntőben szerepelt játékosokon kívül a DVTK MNK mérkőzésein még a következő játékosok is pályára léptek: Szabó L., Teodoru B., Váradi, Tatár, Osváth, Czél, Szlifka.

ÉM-Dr. Nagy János


Kupadöntő és Corinthian-díj a második világháborúban. Az Újpestet még legyőzte a fővárosban a DiMÁVAG, de a másnapi fináléban a Ferencváros jobb volt. tovább »

Miskolc - Bajnoki cím utáni kupa-ezüstérem: 1964-ben történelme során másodszor jutott el az akkor NB I/B-s diósgyőri csapat a kupadöntőbe. tovább »

Miskolc - A csoportmeccsek végén arany Hatvanban: 1977-ben fennállása során először nyert országos kupadöntőben a diósgyőri labdarúgócsapat. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!