Sport

2014.05.21. 14:48

Múltidéző: A diósgyőri labdarúgás kupasikerei, döntői - 2. rész

Miskolc - Bajnoki cím utáni kupa-ezüstérem: 1964-ben történelme során másodszor jutott el az akkor NB I/B-s diósgyőri csapat a kupadöntőbe.

Miskolc - Bajnoki cím utáni kupa-ezüstérem: 1964-ben történelme során másodszor jutott el az akkor NB I/B-s diósgyőri csapat a kupadöntőbe.1964-ben, amikor a honi kupasorozatot már Magyar Népköztársasági Kupa néven rendezték meg, az akkor a megyei I. osztályban szereplő Miskolci Honvéd okozott nagy meglepetést, ugyanis Miskolcon 2:2-es döntetlent ért el az NB I-es Debreceni VSC ellen, és ezzel alacsonyabb osztályú csapatként az MNK negyeddöntőjébe jutott. Ennek eredményeként Miskolcon, a népkerti pályán, 1964. szeptember 19-én 12 000 néző előtt léphetett pályára a Ferencváros ellen, de 5:2-es vereséget szenvedett a Géczi – Novák, Mátrai, Páncsics – Perecsi, Orosz – Kökény, Vilezsál, Albert, Fenyvesi II., Fenyvesi I. összeállítású fővárosi gárdától. A találkozón a Miskolci Honvéd 2:0-ra elhúzott, az FTC Bircsák játékvezető segítségével egyenlített, majd a szünetet követően az FTC a maga javára fordította a meccset. Érdekesség, hogy a Miskolci Honvéd legjobbja Hajas Imre volt, aki később a DVTK erőssége lett.

A DVTK 1965-ben az NB I/B-ben szerepelt és ennek a szezonnak a végén jutott be a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjébe. Ehhez azonban hosszú utat kellett megtenniük a piros-fehéreknek. Az MNK országos fordulóján a DVTK a következő ellenfeleken jutott túl: Miskolci ÉMTE 3:1, Gyöngyösi Spartacus 6:1, Egercsehi Bányász 3:1, MTK 0:0, Tállyai Építők 2:1, Újpesti Dózsa 1:1, Erzsébeti VTK 2:1. A Diósgyőr a két fővárosi gárda, az MTK és az Újpesti Dózsa elleni döntetlenekkel, mint alacsonyabb osztályú csapat léphetett tovább.

A fináléban

Az MNK döntőjében 1965. november 14-én Budapesten a Népstadionban 3000 néző előtt nehéz, sáros talajon, csípős hideg időben, majd sűrűsödő hóesésben, az előző héten a fő célját, az NB I-be jutást már elérő DVTK-nak a Tamás – Werner, Szigeti, Szucsányi – Gál, Pócsik – Oláh J., Vári, Kiss L, Deák F., Sikora (edző: Preiner Kálmán) összetételű csapata nem tudott a Győri Vasas ETO együttesének méltó ellenfele lenni, így 4:0-s vereséget szenvedett. A bajnoki hajrá izgalmai és a DVTK szempontjából szép eredményei után a kupadöntő súlyát már nem bírták az addig ragyogóan szereplő diósgyőriek. Az MNK finálé után az MLSZ-bizottság elnöke átadta Palotai Károlynak, a Magyar Népköztársasági Kupát és 15 emlékplakettet, majd a DVTK csapatkapitányának, Szigeti Oszkárnak 15 ezüstplakettet. Az ETO elleni kupadöntőben szerepelteken kívül még a következő játékosok léptek pályára a DVTK-ban az 1965-ös MNK mérkőzéseken: Hódi, Nyíri, Németh M., Homródi, Kovács P., Rőthy, Vass L., Kovács I., Szamek.

ÉM-dr. Nagy János


Kupadöntő és Corinthian-díj a második világháborúban. Az Újpestet még legyőzte a fővárosban a DiMÁVAG, de a másnapi fináléban a Ferencváros jobb volt. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!