Sport

2014.01.23. 19:51

Aluinvent-DVTK: A talpra állás sikerült, a bravúr nem

Isztambul - Szoros vereséggel búcsúzott az EK elsőségre törő török csapat otthonában a nemzetközi porondtól a Diósgyőr.

Isztambul - Szoros vereséggel búcsúzott az EK elsőségre törő török csapat otthonában a nemzetközi porondtól a Diósgyőr.A női kosárlabda FIBA Európa Kupa nyolcaddöntőjének visszavágója előtt két dolog derült ki. Az egyiket az első meccsen 32 pontos előnyt szerzett török klub első embere, ügyvezetője, Remzi Dilli árulta el, amikor arról kérdeztük, hogy milyen céljai vannak a klubnak az idei évadban, és erre a válasz az volt, hogy ősszel már az Euroligában szeretnének játszani. És ide vagy az Európa Kupa megnyerése át vezet az út, vagy a hazai bajnokságban az első két hely egyikének megszerzésével. Mivel ez utóbbiban van lemaradásuk, a Galatasaray és a Fenerbahce mögött, így az EK jelenleg jobb terepnek tűnik erre.

A másik ami kiderült, az is összefügg az elsővel, nevezetesen, hogy a fentiek jegyében szerződtették a hét elején a fehérorosz válogatott centerét, a 30 éves Jelena Leucsankát, aki ezen a meccsen még nem jutott szóhoz. Részben emiatt is, mindkét oldalon ugyanaz a kezdőcsapat futott ki, amelyik az előző hetén, Miskolcon.

Túlzás lenne azt állítani, hogy lázba hozta volta környéket ez a meccs, az ezer fős csarnokban, jó ha kétszázan ücsörögtek, és izgulni valójuk nem volt az elején, hiszen az isztambuli csapat hármasával szedte a lépcsőfokokat. Az első triplájukra ugyan Raven két büntetővel még válaszolni tudott, de mivel a folytatásban sorra kimaradtak a vendég dobások, a hazai távoliak pedig sültek, már a 4. percben tíz volt a két gárda között, azok után, hogy három triplájukat követően Langhorne faultos kosarat szerzett (12-2). Osipova ekkor már régen nem volt a pályán, 68 másodperc alatt összeszedett két faultot, és emiatt a padot koptatta, de jött helyette erő a kispadról. A 6. percben 16-2-nél kért időt López edző, majd a következő minutumban Czank révén megszerezte a meccs első akciókosarát a DVTK. A 9. percben húszra nőtt a különbség (27-7), amely Czank néhány jó betöréses kosarával csökkent ez alá az első rövid pihenőig (45-32).

Vagyis egy újabb nagy zakó nézett ki a török csapattól, ám a második játékrészben az edzők által szétforgatott csapatok csatájában Sverissdóttir kezdett el termelni, és amikor egy percen belül két hármast is bevágott, nem csak húsz alá csökkent a különbség, hanem ezzel társainak is hitet adott (43-25). López edző 102 másodperccel a negyed vége előtt időt kért, és volt haszna, értelme, mert a játékrész végére 18-ról 13-ra csökkent a különbség (45-32).

Fordulás után

A térfélcserét követően Sverrisdóttir folytatta ponterős játékát: amikor a negyedik tripláját is bevágta, 10 pontra jöttek fel a vendégek (52-42), majd két büntetője után még tovább olvadt a különbség (52-44). Összehasonlíthatatlanul más sebességen játszott már a két csapat az elejéhez képest, és hiába hozogatta vissza a pályára a hazai edző a kezdőcsapatát, Palazogluék nem igazán tudtak magasabb fordultra kapcsolni. Viszont a Diósgyőr koncentráltan védekezett, és nem mellékesen gyors támadásokat vezettek, rengeteg lepattanót szedtek. És szórták is rendesen a pontokat: a 29. percben Sverrisdóttir büntetői után Dubei is hozzátett egy büntit, majd duplát (62-60), a negyed végén pedig Raven egy remek egyéni megoldás végén talált be (65-63).

Negyedik elején kezdtek el szurkolni a hazai drukkerek, de ettől függetlenül a 32. percben Dubei akciógólja már az egyenlítést jelentette (65-65). És még ettől is volt tovább, két perc múlva Jansone első pontjaival, hármasával átvette a vezetést a Diósgyőr, 24 pontos hátrány ledolgozva ezzel (67-68). Csakhogy a folytatásban Johnsonék 5 pontot csináltak, így vendég időkérés következett (73-68), ami után mindkét csapat óriási energiákat vetett be céljai elérésére. Nem ment jól a hazaiaknak, de azért volt annyival nagyobb rutinjuk, hogy ezt a nehezen összeszedett kis különbséget a meccs végig megőrizzék. Nyert a török csapat, de a Diósgyőrnek sincs miért szégyenkeznie, mert az első negyedet nem számítva jól játszottak, és emelt fővel búcsúztak a sorozattól. Ha pedig még a két, betegséggel küszködő kosaras, Tobin és Jansone is többet tudott volna hozzátenni...


Igazi női mérkőzés

A meccs három játékvezetője a romániai Fabiana Martinescu, a cseh Ilona Kucerova és a szerb Ivana Ivanovic voltak, vagyis három hölgy vezette a női csapatok csatáját. És, ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a meccs ellenőre, komisszárja szintén egy hölgy volt, a horvát Alka Sinkovic (aki a tavaly nyári miskolci U18-as B-csoportos női kosárlabda Eb-n is közreműködött), valamint azt, hogy a zsűriasztalnál is minden feladatot lányok láttak el, akkor talán nem túlzás azt leírni, hogy ez egy minden szempontból női mérkőzés volt.



JEGYZŐKÖNYV

Istanbul Üniversitesi (török) – Aluinvent-DVTK 82-76 (30-11, 15-21, 20-31, 17-13)

Isztambul, 200 néző. V.: Martinescu (román), Kucerova (cseh), Ivanovic (szerb).


Istanbul Üniversitesi: PALAZOGLU (12/6), Kartaltepe (6/6), Can (2), JOHNSON (17/9), Osipova (5). Csere: MARGINEAN (14/3), LANGHORNE (18), Cohen (2), Ivegin (6), Karabilecen (-), Sahin (-). Vezetőedző: Firat Okul Hasan.

Aluinvent-DVTK: Bukovszki (1), RAVEN (20), SERRISDÓTTIR (33/12), Jansone (3/3), Tobin (-). Csere: Bálint (1), Szabó P. (4), CZANK (6), Vincze (-), DUBEI (8/3). Vezetőedző: Miguel del Jesús López Alonsó.


Firat Okul Hasan: – Az első meccsen 32 ponttal nyertünk, ez nagy előnyt jelentett és végül a második meccset is győzni tudtunk. Gratulálok minden játékosomnak és a stábtagoknak is.

Miguel del Jesús López Alonsó: – Jó meccset játszottunk, de... Hosszú ez a szezon, és nekünk lépésről lépésre kell haladnunk. Most tettünk egyet a csapattá válás terén, ezt kell folytatnunk tovább, hogy egyre jobbá váljunk. Szeretnék köszönetet mondani azoknak a játékosoknak, akik betegségük ellenére is vállalták a játékot.


Továbbjutott: az Istanbul Üniversitesi, kettős győzelemmel, 169-131-gyel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!