Sport

2013.11.07. 12:26

Tavaly hozzájárult a sikerhez

Miskolc - November 12-én magyar-görög Világliga- selejtező – a kapitánnyal beszélgettünk.

Miskolc - November 12-én magyar-görög Világliga- selejtező – a kapitánnyal beszélgettünk.Benedek Tibor debütál Miskolcon. Igaz, hogy két alkalommal már járt a dr. Kemény Dénes Városi Sportuszodában – egyszer, amikor felavatták a főbejáratnál található, olimpiai bajnokok által ,,adott" tenyérlenyomatokat, másodszor pedig Horkai Györggyel tartott előadást –, viszont szövetségi kapitányként először irányítja együttesét a borsodi megyeszékhelyen. Elöljáróban erről, az ,,elődjéről" elnevezett létesítményről kérdeztük a játékosként háromszoros ötkarikás aranyérmest.

Egyértelműen nyert

– Örülök annak, hogy Miskolcnak is van egy szép uszodája. Amivel egyértelműen nyert a város sportja, de nyert a magyar sport is, mert minőségi munkát, mondjuk vízilabdában, ilyen körülmények között lehet végezni – tette hozzá Benedek Tibor, akit ezután ,,teszteltünk", ugyanis kíváncsiak voltunk arra, hogy mennyire van képben a helyi pólót illetően. – Az OB I/B-ben szerepel a csapatuk és Binder Szabolcs az edző, akit természetesen ismerek. Ugyanazt tudom mondani, mint az uszoda esetében: jó, hogy beindult Miskolcon a vízilabda, összeállt a felnőtt bázis, látják az ottani gyerekek a perspektívát. Ha van rövid és hosszútávú koncepció, ha van megfelelő szakmai és anyagi háttér, akkor lehet előre lépni, eredményeket elérni.

Az egykori klasszis szélsővel annyiban ,,miskolciaztunk" még egy kicsit, hogy véleményt kértünk arról a Sántavy Mátéról, aki Miskolcon kezdett úszni, pólózni és jelenleg a szomszédvár OB I-es egriek vízilabdázója.

– Máté nemrégiben ott volt velünk Martfűn, ahol három edzést tartottunk és ahová azért hívtuk meg, mert egy tehetséges, fiatal játékos. Megfigyeltük őt is, másokat is. A jövőjét, azt, hogy ott lehet-e majd egyszer a keretben, jelenleg nehéz megmondani, hiszen a válogatottba nem könnyű bekerülni, de jó klubcsapatban játszik, szem előtt van – válaszolta minderre Benedek Tibor.

Ezt követően rátértünk a jövő keddi Világliga összecsapásra és a görög gárdáról faggattuk a szövetségi kapitányt.

Nem lesznek beljebb

– Valószínűleg ők is csak annyit tudnak készülni erre a mérkőzésre, mint mi, két-három edzésen tudnak részt venni a játékosok – említette Benedek Tibor. – Nekik is van klubkötelezettségük, aztán ott az utazás, szóval nem hiszem, hogy beljebb lesznek tőlünk. Az ő stílusukat, taktikájukat a gyors lefordulások jellemzik, dinamikus a zónavédekezésük, rendelkeznek két jó centerrel, ezen kívül veszélyesek emberelőnyben, jó százalékban használják ki azokat.

Játékosként két alkalommal nyert Világligát Benedek Tibor a válogatottal, így tudja pontosan a sorozat értékét, el tudja helyezni a különböző világversenyek között.

Nagy jelentőséggel bír

– Amikor játszottam, egy fontos sorozat volt számunkra és fontos most is – hangsúlyozta a szövetségi kapitány. – Miután három csapatból álló csoportban vagyunk és csak az első helyezett juthat el a jövő nyári szuperdöntőbe, nagy jelentőséggel bír ez az első mérkőzés, meghatározó lehet a végső sorrend kialakulásában. A Világliga lehetőség arra is, hogy kipróbálhatok, kipróbálhatunk olyan fiatalokat, akik erre megértek. Ezek a meccsek mindig jól szolgálták a felkészülést az adott évi fő világversenyre, szerintem tavaly jelentős szerepe volt a cseljabinszki ezüstérmünknek abban, hogy utána meg tudtuk nyerni a világbajnokságot.

Akik a keddi összecsapást nem tudják a helyszínről követni, azok sem maradnak le a történésekről, ugyanis a Digi Sport 1 csatorban élőben közvetít majd Miskolcról, 18.45-től. Egyébként előmeccs is lesz november 12-én a dr. Kemény Dénes Városi Sportuszodában, 16.30-tól az OB I/B-s PannErgy-MVLC és a román Crisul Oradea csap össze.

ÉM-MI

Hétfőn érkeznek Miskolcra

A válogatott vasárnap este edzést tart Budapesten, a Komjádi uszodában, majd lesz egy foglalkozás ugyanitt hétfőn délelőtt is. Ebéd után indul a társaság Miskolcra, ahol csendes pihenő következik, kora este pedig már a ,,Keményben" vezényel tréninget a csapatnak Benedek Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!