Sport

2013.02.12. 12:54

Kékesi Márton versenyről versenyre utazik

Miskolc - Kékesi Márton, a Diósgyőri Gimnázium tanulója a felnőtt világbajnokság super-G (az óriásműlesiklás gyorsított változata) számában szokatlan módon nem kis feltűnést keltett szereplésével.

Miskolc - Kékesi Márton, a Diósgyőri Gimnázium tanulója a felnőtt világbajnokság super-G (az óriásműlesiklás gyorsított változata) számában szokatlan módon nem kis feltűnést keltett szereplésével.

Marci 82-es rajtszámmal utolsóként indult a planai keményre jegesített meredek fő pályáján rendezett gyorsasági és technikai elemeket ötvöző super-G versenyszámában. Az előzetes nemzetközi versenyeken szerzett kvalifikáció ellenére is ebben a számban járatlannak és a 17 évével abszolút fiatalnak számított.

Az itt látható videó is mutatja, hogy jó technikával és meglepően bátor tempóval száguldott a pálya felső felén, ahol az első részideje – a körülményeket figyelembe véve jónak számító – tíz százalékon belüli lemaradást mutatott csak a világbajnok után. Pálya második felén, ahol a meredek lejtő még meredekebbé vált, az addigra erősen egyenetlenné és gödrössé vált talajon a síléceit akkora oldalirányú ütések érték, hogy teljesen összeakadtak és nagy tornamutatvánnyal sikerült csak a nagy esést kivédenie. Így is az oldalán csúszva közel 100 kilométeres sebességről 0-ra lelassult és egy kapu alá sodródott miközben valahogy rendezte a léceit. A kihagyott kapuhoz visszaugorva ismét nekivágott a lejtőnek és így jelentős hátránnyal folytatta a menetét a célig. Az óriás kivetítőkön a közönség mindezt látta és a hangos kommentár a lelkes méltatás mellett a felhördült sajnálkozást is kifejezte. A menete közben a Magyar rapszódia dallamát tették be háttér zenének és a kommentátor a lelkesedést sugallva kiabálta, hogy igen, „itt vagyok Schladmingban, Magyarországról, a pusztából”. A közönség ezek után ismét felhördült és tapsolt, amikor a célban a zaklatott menet után Marci ösztönös örömmel és ügyesen mutatta be a korábbi világbajnok, a svájci Didier Cuche fémjelzett trükkjét, a hosszú sílécet a levegőbe felrúgva dupla salto perdítés után elkapva. Ezzel bekerült a svájci médiába is. Noha most nem az eredménye keltett feltűnést (az majd fog, ha beérik), de ez is segítette a Hungary és Ungarn fogalmakat a síelésre figyelők szeme elé hozni. A visszafordulás miatt azonban kizárták, mert kaput ugyan nem hagyott ki, de a gyors számokban nem megengedett a megállás utáni folytatás. Jobb is, hogy az eredménylistán nem szerepel egy irreleváns időeredmény.

A Magyar Sí Szövetség a kvóták minél jobb kihasználása miatt más számokban nem indította a felnőtt világbajnokságon Kékesi Mártont. Ezért Schladmingból a szlovéniába Krvavecre ment egy nemzetközi versenyre, ahol jó eredményeket ért el, javítva a műlesikló pontjain.

ÉM-KT


Tíz magyar sportoló vette át hétfőn a NOB által biztosított a 2014. évi Szocsi Olimpiai Sportolói Ösztöndíjat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!