Sport

2013.01.27. 16:55

Az értelmiség előtt is jó példa lehet Novák Ferenc

A debreceni világjáró postás, Novák Ferenc a Magyar Újságíró Szövetség Életmód Szakosztályának vendége volt a napokban.

A debreceni világjáró postás, Novák Ferenc a Magyar Újságíró Szövetség Életmód Szakosztályának vendége volt a napokban.

A rendezvény hangulatteremtéséhez Nógrádi Tóth István tanár debreceni dalokkal, és a Nagyerdőről szóló saját szerzeményével járult hozzá. Ezt követően Szalontai Éva nemzetközi tudósító, aranytollas újságíró, a szakosztály elnöke sorolt fel néhány jellemző értéket az ország 2. legnagyobb városáról.

A háromszoros Guinness–rekorder Novák Ferenc tanulságos élete – a róla szóló könyv képeinek vetítésével - a szerző Kiss Erzsébet kérdései és a „főhős” válaszai alapján bontakozott ki.

Példaértékű

Mindenki kíváncsian várta a meghívott vendég, Czeizel Endre címzetes egyetemi tanár hozzászólását – genetika, akaraterő vagy kitartás – címmel. A nemzetközi szaktekintély példaértékűnek minősítette a rendkívül hátrányos helyzetből induló kerékpáros életútját. Szüleit nem ismerte, gyermekként elveszítette jobb kezét, ennek ellenére kiemelkedőt teljesített munkában, sportban. Még 82. évében is további céljai megvalósításán dolgozik nap, mint nap. Átlagpolgárként, aki nem dúskált javakban, sérülten, idegen nyelvtudás nélkül vállalkozott egyedül világjárásra. Megtanulta bemutatni, és elfogadtatni sikereit.

Hol áll ehhez képest a vezető magyar értelmiség? - tette fel a kérdést az orvosgenetikusSajnos ez a társadalmi rétegünk nagy része nem él példaértékű életet, válaszolta meg saját kérdését. Sokan cigarettáznak, nem törődnek egészségükkel, keveset sportolnak.

Minket, magyarokat a 2. önpusztító nemzetként tartanak számon a világban. Állampolgáraink kétharmad része nem szívesen jár be a munkahelyére. Sikertelennek tartják magukat, mert nem jó helyen vannak. Pedig minden emberben van tehetség, csak ezt meg kell tudni találni a sikeres élethez. Ha az ember nem értékeli önmagát, nem vigyáz egészségére, könnyebben feladja életigenlését. Ezért fontos példaértékű emberek bemutatására hangsúlyt fektetni – összegezte a délutáni összejövetel tanulságát Czeizel Endre, az orvostudományok doktora.

HBN-KE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!