Sport

2012.10.17. 11:10

A vendégmunkások olcsóbbak, mint a magyarok...

Kilenc idegenlégiósa van a Kazincbarcikai SC NB II-es labdarúgó csapatának.

Kilenc idegenlégiósa van a Kazincbarcikai SC NB II-es labdarúgó csapatának.Magyar, vagy külföldi? – ez a kérdés évek óta egyre erőteljesebben „kopogtat” a honi futballban. Se szeri, se száma az idegenlégiósoknak, néhány klubnál már alig foglalkoztatnak hazai labdarúgót. A KBSC-nél tizenegy vendégmunkást tartanak számon, igaz, kettőt (egy brazil és egy szerb labdarúgót) kölcsönadtak az NB III-as Mátra csoportban szereplő Salgótarjáni BTC-nek.

– A külföldiek olcsóbbak, mint a magyarok – jegyezte meg László János, a KBSC tulajdonosa, majd így folytatta: – Foglalkoztatásuk körül nincs semmiféle titok: fizetést kapnak és gondoskodunk a lakhatásukról is. A szerződésükben azt is kikötöttük, hogy megoldjuk a déli étkeztetésüket, ennek térítését azonban utólag levonjuk a járandóságukból. Sokan kérdezik tőlem, hogy szükségünk van-e az idegenekre, s nekik rendre azt felelem, hogy mindenképpen! Mert ezek a jobbára 19-22 éves fiatalok profi gondolkodásmóddal rendelkeznek, bizonyítani akarnak, egyenesen az a céljuk, hogy kitörjenek és később neves klubokhoz kerüljenek. Azt talán felesleges ecsetelnem, hogy a brazilok, spanyolok, vagy portugálok magas futballkultúrával rendelkező országokból jöttek hozzánk és képzettek, ügyesek.

 

Az idő sürget

László János ezután arról beszélt, hogy távlati céljuk természetesen a magyarok szerepeltetése, de ha erre nincs lehetőségük, vagy az itthoni piac nem kínál megfelelő képzettségű sportolókat, akkor lépniük kell – és léptek is.

– Magam is azon a véleményen vagyok, hogy ne lehessen háromnál több külföldit a pályára küldeni – folytatta a tulajdonos. – Az unión belüli polgárokra ez magától értetődően nem vonatkozik, hiszen rájuk érvényes a szabad munkavállalás törvénye. Mi sok magyart és unión belüli, valamint kívüli játékost teszteltünk és a kínálat függvényében arra a tapasztalatra jutottunk, hogy szükség van a frissítésre. Azt természetesen az idő dönti majd el, hogy helyes utat választottunk-e? Ha a pillanatnyi helyzetet nézzük, akkor szomorkodnunk kell, ugyanis rosszul állunk, az utolsó előtti helyen tanyázunk az NB II Kelet csoportjában. A bajnokság közben viszont nem lehet és nem is szabad mérleget készíteni, helyzetünk egy-két győzelemmel jelentősen változhat és remélem, hogy változni is fog! Négy, vagy hat pluszponttal egyszeriben az első nyolc között találhatjuk magunkat, s ez a célunk, szeretnénk legalább osztályozós helyen végezni annak érdekében, hogy eséllyel pályázhassunk NB II-es tagságunk meghosszabbítására.

Szabad kezet kaptak

A kazincbarcikai „nagy mozgásról” László János elmondta még: szakmai kérdésekbe nem szól bele, arról az ügyvezető és a vezetőedző dönt, hogy kiket igazolnak le és kik kapnak helyet a csapatban. A sárga-kékeknél az elmúlt években nagyon sok magyar játékos megfordult és jónéhányan nem tudtak gyökeret verni a csapatban, ezért továbbálltak, vagy szolgálataikat megköszönték.

– Nálunk nincsenek „kőbe vésett” helyek, nyugdíjas pozíciók – jegyezte meg a kazincbarcikaiak első embere. – Azoknak a légiósoknak, akik nem bizonyítanak, vagy nem felelnek meg az igényeinknek, köszönetet fogunk mondani. Elhamarkodottan azonban nem ítélkezünk senki fölött, az értékeléshez idő és higgadt fej szükséges, vagyis az őszi szezon végén kerül a napirendünkre ez a kérdés.

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!