Helyi közélet

2016.09.21. 19:43

Népszavazás 2016 - „Megvédjük családjainkat, nem akarunk lemondani a kultúránkról”

Miskolc - A népszavazás nemzeti ügy, mely pártok felett áll, erről beszélt Kocsis Máté a napokban tartott fórumán. Interjú: Kocsis Mátéval, Budapest nyolcadik kerületének polgármesterével, a fővárosi Fidesz elnökével.

Miskolc - A népszavazás nemzeti ügy, mely pártok felett áll, erről beszélt Kocsis Máté a napokban tartott fórumán. Interjú: Kocsis Mátéval, Budapest nyolcadik kerületének polgármesterével, a fővárosi Fidesz elnökével.

„A kisfiam 2014 novemberében született. Akkor még senkinek nem hittem volna el, ha azt mondja, hogy még kétéves sem lesz a gyerekem, amikor már kétmillió bevándorló lesz Európában, az EU pedig a határvédelem helyett a migránsok szétosztásán gondolkodik. Gondoljanak bele, hogy kettő év alatt mi történt a világban. És mi fog történni a következő tizenhat évben, amíg nagykorú nem lesz?

Nem vagyunk egyedül ezzel a véleményünkkel.” Kocsis Máté

Franciaországban, a szatirikus hetilapnál történt mészárlás után Párizsban gyilkoltak a terroristák, majd Nizzában egy terrorista teherautóval gázolt halálra csaknem száz embert. A francia vezetés minden véres esemény után azt nyilatkozta, megerősítik a titkosszolgálatot, az ország védelmét, és többé nem fordulhat elő ilyen. Mindeközben meghalt háromszáz ember. Melyik európai vezető fogja nekünk ezek után garantálni, hogy biztonsággal elengedhetjük a gyermekeinket tizenéves korukban egy fesztiválra vagy tömegközlekedési eszközön utazni? Ameddig ilyen garancia nincsen, addig a kockázat elkerülésére az, amire inkább berendezkedünk, hogy megvédjük a családjainkat. Apaként jogom van olyan kulturális környezetben felnevelni a gyermekemet, amilyenben engem neveltek fel a szüleim. Nem leszek partner abban, hogy ezt a jogot néhány brüsszeli bürokrata elvegye tőlem.”

„Az október 2-i népszavazás nem pártpolitikáról szól. Most nem polgármesterekre vagy pártokra voksolunk. A népszavazás nemzeti ügy, mely pártok felett áll és évtizedekre, sőt talán évszázadokra határozza meg Magyarország jövőjét.”

Kocsis Máté, Budapest nyolcadik kerületének polgármestere, a fővárosi Fidesz elnöke személyes és családi élményeivel tarkítva beszélt minderről a diósgyőri telt házas fórum hallgatóságának. Szemléletesen prezentálta, milyen nagy a tét a népszavazáson.

A sok felkérés közül miért Miskolcot választotta a fórumra?

Kocsis Máté: Józsefváros és Miskolc problémái hasonlóak, például közterületi vagy foglalkoztatottsági kérdésekben. Emellett a személyes kapcsolatom is jó Kriza Ákos miskolci polgármesterrel, korábban többször tapasztalatot cseréltünk többek között a közbiztonsági fejlesztésekkel vagy a kamerarendszerek kiépítésével kapcsolatban, így örömmel fogadtam el a meghívást.

A kampány és a szavazás ellenzői úgy tartják, a magyar kormány idegenellenes, gyűlöletkampányt folytat…

Kocsis Máté: A kormány és a Fidesz nem a menekültek ellen kampányol, hanem a brüsszeli bürokraták elhibázott politikája ellen. A népszavazás tétje az, hogy meg tudjuk-e védeni közösségeinket és kultúránkat, és meg tudjuk-e erősíteni biztonságunkat. A baloldali érzelmű emberek se nézik jó szemmel a példátlan méretű migrációs hullámot. Tavaly 1.5 millió bevándorló érkezett Európába, többségük a nyugat-balkáni útvonalon, az utánpótlásuk pedig korlátlan. Brüsszelben nem képesek felismerni a kvótarendszer veszélyeit. A baloldali szavazók is féltik családjaikat. Elég megnézni a közvélemény-kutatásokat. A pártjaiknak is inkább a saját szavazóikra kellene hallgatniuk.

Egyedül vagyunk-e a kvótaellenességünkkel?

Kocsis Máté: Közel sem vagyunk egyedül azzal a véleményünkkel, hogy az Európai Unió vezetői rosszul kezelik a kérdést. Példaként ott van a visegrádi négyek együttműködése, de az osztrák elnökválasztás tétje is az, hogy Ausztria milyen irányba halad tovább. Egyre többen osztják az álláspontunkat, úgy ahogy egyre többen veszik át a határzárat és a kerítésépítés gondolatát is. Mindeközben Martin Schulz, Jean-Claude Juncker és az unió vezetői még mindig nem képesek meghallani az európai népek akaratát. A fenyegetésen kívül más közlési formát nem ismernek. Párbeszédre nem hajlandóak, sőt minden egyes migráns visszautasítása után 78 millió forintos büntetést akarnak ­fizettetni, ami különösen azért felháborító, mert a magyar polgárokra egyenként mindössze egymillió forint uniós fejlesztési támogatás jut.

Képes-e a magyar szavazótábor befolyásolni a brüsszeli politikát?

Kocsis Máté: Ha Brüsszel nem fogadja el a magyar népszavazás eredményét, akkor szomorúan, de rá kell döbbennünk, hogy egészen mást gondolunk a demokráciáról. Magyarországon a népakaratnál fontosabb döntési eszköz nincs.

A fórum hallgatósága között kevés fiatalt láttam. Ennyire közömbösek lennének a sorsunk iránt?

Kocsis Máté: Nem gondolom. Például legutóbb Csömörön járva az ellenkezőjét tapasztaltam. Ott arányaiban sok volt a fiatal.

Közismert, hogy a nyolcadik kerületben jelentős arab s kínai kolónia telepedett meg. ­Sikerült-e a beilleszkedésük?

Kocsis Máté: Velük soha nem volt probléma. Óriási különbség van köztük és az illegális bevándorlók között. Ők ugyanis jogszerűen, útlevéllel, ellenőrzött körülmények között választották Magyarországot és Józsefvárost. Nem a zöldhatáron lopakodtak át.

Megalakult a kereszténységet védelmező államtitkárság.

Kocsis Máté: Nos, némi magyarázatként ennek a feladata lesz, hogy a válságövezetben rekedt keresztényeket támogassa. Egymilliárdos költségvetéssel hamarosan megkezdik az áldásos tevékenységüket. Bizonyítva, hogy Magyarország nemcsak együtt érző, de szolidáris a harmadik világ népeivel. A magyar kormány 5 millió eurós támogatást adott egy szíriai kórház felépítésére. Ahogy a miniszterelnök fogalmazott: „a segítséget kell oda vinni, nem a bajt kell idehozni.” Ez a magyar álláspont.


Névjegy: Kocsis Máté

Budapesten született 1981. május 6-án.

Magyar jogász, politikus, 2010–2014 között országgyűlési képviselő és a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

2010 óta Budapest VIII. kerületének polgármestere, 2011-től a Fidesz budapesti alelnöke, majd 2015-től elnöke.

2011 februárjától önkormányzati jogot tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán.

2015 áprilisában a Magyar Kézilabda Szövetség elnökének választották.

Szabadidejében szívesen focizik, olvas.

2013-ban nősült, felesége dr. Márkus Szilvia ügyvéd.

Gyermekük: Kristóf (2014).


A Miniszterelnökséget vezető miniszter hétvégén négy településen is kampányolt, a migránsok mellett pedig az is előkerült, hogy hatszáz év alatt a romák problémáit sem sikerült megoldani, az emberek pedig nem szívesen fogadnak be idegeneket, még nyolcgyerekes roma családokat sem.

Lakatos Attila szerint senki sem lesz biztonságban, ha bejönnek a bevándorlók, akik a cigányok munkahelyeit is el fogják venni.

Miskolc - Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt mondja, ne menjünk el szavazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában