Sátoraljaújhely hírei

2018.12.27. 11:44

Miként élték meg a nagy világégést a polgárok?

Sátoraljaújhely - Új időszaki kiállítás nyílt a sátoraljaújhelyi múzeumban.

Sátoraljaújhely - Új időszaki kiállítás nyílt a sátoraljaújhelyi múzeumban.

Megnyílt a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása Sátoraljaújhelyen.

Katonai gócpont volt

Az „Újhely és a Nagy Háború” című időszaki kiállítás az I. világháború sátoraljaújhelyi életébe kalauzolja a látogatókat, miként élték meg a zempléni polgárok az első nagy világégést. A sátoraljaújhelyi vasútállomás akkor fontos katonai gócpont volt, egymást érték a frontra induló szerelvények, később a sebesülteket szállító vagonok. A sátor­aljaújhelyi haditemetőben nyugszanak azok a katonák, akiknek Sátoraljaújhely jelentette a sajnálatos végállomást.

A megnyitóra a múzeumban kialakított Központi Kávéház rövidesen életre is kel, változatos programmal várják a látogatókat 2019-ben.

A tárlat avatásán Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere, dr. Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese, dr. Ringer István múzeumigazgató köszöntötte a vendégeket. A kiállítást dr. Sallay Gergely, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsos, osztályvezetője nyitotta meg.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!