Sárospatak hírei

2019.03.29. 14:32

Oktattak a kalózok Sárospatakon

Sárospatak - Háromnapos program zajlott a természetvédelem jegyében Sárospatakon.

Sárospatak - Háromnapos program zajlott a természetvédelem jegyében Sárospatakon.

Háromnapos hulladékgyűjtési és a természet megőrzésének fontosságára felhívó program zajlott le az elmúlt hétvégén a Tiszai PET Kupa szervezői, vagyis a PET kalózok, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, a Sárospataki Kommunális Szervezet, valamint a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma összefogásával. Bódiszné Hajnal Aliz, a sárospataki programok előkészítője és koordinátora, a Szent Erzsébet-iskola pedagógusa elmondta: maga is két alkalommal vett már részt a Tisza és a Bodrog hulladékmentesítését szolgáló PET Kupán, amikor is nyáron egy héten keresztül maguk készítette hajókkal különböző közösségek vesznek részt a folyók hulladékmentesítésében. Idén a Bodrogon is terveznek hasonló akciót a PET Kalózok, ezért a több éve kialakult szokás alapján előbb feltérképezik a folyót, felkutatják a jelentősebb hulladéklelőhelyeket annak érdekében, hogy később a csapatok már célzottan tudják azokat felszámolni. Hozzátette: így tudták bevonni a nemzetközi hírű természetvédelmi esemény szervezőit és lebonyolítóit a Szent Erzsébet-iskola víz világnapi programjába és a TeSzedd! akcióba, amihez partnerül kérték fel a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumát. A programok között volt előadás a vízről, magáról a PET Kupáról, de szerveztek a hulladékgyűjtéshez kötődő játékos vetélkedőket, valamint volt szemétszedési akció is.

Farkas Szabolcs, a Sárospataki Kommunális Szervezet vezetője gyermekcsoportokat kísért végig a városon: mint mondta, fontos, hogy időben elkezdjék értő módon kezelni a körülöttük levő világot a kicsik.

Szakértőkkel együtt

Molnár Attila Dávid, Kollányi Ágoston fődíjas természetfilmes, rendező, forgatókönyv­író, tanár, a PET Kupa ötletgazdája, szervezője azt mondta, hogy társaival együtt nagyon szeretnek fürdeni a vizekben, kirándulni, csónakázni, szeretik a halat és legfőbb álmuk, hogy csakis ilyen módon kelljen foglalkozniuk a folyóvizekkel. De ahhoz, hogy ez így legyen, előbb meg kell szabadítani a folyókat attól a temérdek hulladéktól, amely jelenleg terheli a szabadvizeket, és ez a gondolat hívta életre a PET Kupát, amelyet tavaly már hatodik alkalommal szerveztek meg. Figyelemfelhívó akciójuk legnagyobb eredményének – amellett, hogy sok hulladékot szednek ki a folyókból, árterekből – azt tartja, hogy most már a döntéshozók is asztalhoz ültetik azokat a szakértőiket, akik rendszerint részt vesznek akcióikban.

Aros János polgármester beszédében kiemelte: nagy öröm számára, hogy olyan sokan vettek részt a hétvége programjain. Emlékeztetett rá, hogy Sárospatakon van mire odafigyelni, hiszen itt folyik a Bodrog, amelynek turisztikai hasznosítása egyre erősödik, ezért nem mindegy mennyire tiszta vagy szemetes a folyó. De vigyázni kell az ország egyik legjobb minőségű zempléni ivóvízére és a fürdőt tápláló termálvízre is – mondta.

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának diákjai két helyszínen is helytálltak az akció során. Egy részük a folyón segített a hulladékgyűjtésben, egy másik csoport pedig az Iskolakertet tisztította meg. Fejér Zoltán intézményi lelkész lapunknak elmondta: azonnal igent mondtak a felkérésre, ugyanis a keresztyén ember számára fontos, hogy azt a természetet, amelyet Istentől ajándékba kapott megőrizze és rendben tartsa.

ÉM-BSZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!