Több helyszín, számos program Ózdon

A díjazottak (balról jobbra) Palotai Ádám, Lukácsi Lászlóné és Palotai István
A díjazottak (balról jobbra) Palotai Ádám, Lukácsi Lászlóné és Palotai István - © Fotó: Marosréti Ervin
Ózd – A Művelődésért ­kitüntető díjakat adtak át Ózdon, az Olvasó Színháztermében.

A magyar kultúra napján több eseményre is ellátogathattak az ózdiak, hiszen ­délelőtt és a délutáni, kora esti órákban is egymást érték a programok. A Nemzeti Film­történeti Élményparkban ózdi és putnoki diákok közösen szavalták el a ­Himnuszt, népdalt énekeltek és egy filmvetítésen is részt vehettek. Megtekinthették a magyar Filmtörténeti kiállítást, ­valamint filmes ­karaokén is kipróbálhatták magukat. A Digitális Erőműben a Mizerák 75 tárlat ­várta a látogatókat. Az egykori ­kiváló fotóriporter, Mizerák István alkotásai, portréfotói kerültek ­közszemlére.

Továbbvinni az örökséget

– A Himnuszunk születésének napján, elsősorban a diákok, a fiatalok előtt kell világossá tenni, hogy milyen kincset gondoznak, amikor a magyarság kultúrájáról ­beszélünk – fogalmazott az esemény megnyitóján Riz ­Gábor, országgyűlési képviselő. – Legyen az a beszélt nyelvünk, az énekünk, a táncunk, épített örökségi ­elemünk, vagy bármi más, ami megkülönböztet bennünket a többi néptől. Nagyon fontos, hogy utódainknak továbbadjuk azt az örökséget, amit őseinktől kaptunk, kiegészítve a mai, modern értékekkel. A ­kultúra mindig gyarapszik, bízunk benne, hogy sokáig fennmarad, ami kimondottan a magyarság jegyeit hordozza magában.

Kitüntetések

A korábbi évek hagyományait folytatva, a városi ünnepséget ezúttal is az Olvasó Színháztermében tartották, előtte azonban az épületben megnyitották a VI. Folyosótárlatot. A gálaműsor keretében a borsodi település ­alpolgármestere köszöntötte a megjelent vendégeket.

– A világ változik, amihez alkalmazkodnunk kell – mondta Farkas Péter Barnabás, Ózd Város alpolgármestere. – Nem csupán az a jó, ami régen volt, de meg kell becsülnünk azt is, amit a korábbi generációktól kaptunk. Soha nem szabad elfelednünk, honnan jöttünk. A kultúra szempontjából meg kell találnunk azt a középutat, amely a hagyományokra épül, de a modern világban is érvényes. Nekünk pedig vigyáznunk kell arra a gyári hagyományra, azokra a helyi jellegzetességekre, ami ózdivá tesz bennünket.

Farkas Péter Barnabás ­köszöntő szavai után átadták a hatodik esztendeje ­hagyományos Művelődésért Kitüntető Díjat. Ebben az esztendőben az Aranygyűszű Díszítőművészeti Kör vezetőjének, Lukácsi Lászlónénak a munkáját ismerték el. A mecenatúra kategóriában ­pedig Palotai István és Palotai Ádám rendezvényfotóst ­díjazták egy kisplasztikai alkotással. Az ózdi program lezárásaként az Akusztikus Trió, Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid adott koncertet az ­Olvasóban.

– ÉM-ME –Sajószentpéter.
BOON.HU


hirdetés