280 éve hunyt el

2024.04.25. 18:46

Emlékfát ültettek Kelemen Didák emlékére – fotókkal

Halálának 280-ik évfordulója alkalmából több napon át emlékeznek a templomépítőre és iskolaalapítóra.

A faültetés pillanata

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Halálának 280. évfordulóján megemlékezés sorozattal tisztelegnek Kelemen Didák minorita szerzetes szolgálata előtt, aki Miskolcnak szentelte életének legnagyobb részét. Ennek apropóján a városban csütörtökön emlékfát ültettek a hittérítő és író tiszteletére a Kelemen Didák Kollégium diákjai és a Minorita rend szerzetesei, majd A Tiszteletreméltó - Kelemen Didák szolgálata című filmet vetítették a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjainak.

A Minorita templom és rendház felépítése

Kelemen Didák Minorita ferences áldozópap, tartományfőnök, templomépítő és iskolaalapító, hittudós, szónok és író is volt egyben. A XVIII. század első felében élő minorita szerzetes, hittérítő és író volt, akinek munkássága Felső-Magyarországhoz kötődik. 1683-ban a háromszéki Baksafalván született, és 1744-ben Miskolcon halt meg. Életműve szerves része az Egri Főegyházmegye török kor utáni lelki és szellemi megújulásának. Kiemelkedő szerepe volt a miskolci Minorita templom és rendház felépítésében, és – mint azt Dr. Ternyák Csaba egri érsek ajánló soraiban olvasható – bár többször is volt tartományfőnök, rendkívül szerény körülmények között élt Miskolcon.

Fontos szerepe volt az oktatásban

Kelemen Didák a minorita rendben betöltött szerepe többek között az oktatás terén mutatkozott meg. Mint humanista, nagy hangsúlyt fektetett a tudás terjesztésére és az oktatásra. Minorita szerzetesként számos helyen tanított és írt. Munkássága révén fontos hozzájárulást tett az erdélyi kultúra és oktatás fejlődéséhez. A minorita renden belül valószínűleg tanítói és lelkivezetői szerepet töltött be, és az általa képviselt humanista gondolatokat terjesztette. Munkássága az oktatás, az irodalom és a vallás területén egyaránt jelentős volt. Tevékenysége révén a minorita rend is hozzájárult az erdélyi és a közép-európai kulturális élet gazdagításához és fejlődéséhez.

Folytatódik a programsorozat

Vasárnap a Tiszavidék apostola címmel zenés irodalmi előadást tartanak a Minorita templomban a Versbarátok Köre előadásában. Ének Kelemen Didákról Lukács Zsófia és Kovács Kristóf előadásában. Az esti szentmisén megemlékeznek Kelemen Didákról a minorita templom és rendház alapítójáról. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában