Ismét lelőttek egy bükki farkast

A helyszínelést megelőző szemle októberben, a kilőtt farkas teteménél, Nagyvisnyó közelében
A helyszínelést megelőző szemle októberben, a kilőtt farkas teteménél, Nagyvisnyó közelében - © Fotó: bnpi.hu
Miskolc, Nagyvisnyó – A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre 2018. október 8-án egy kifejlett európai szürke farkas (Canis lupus) fiatal hím példányának tetemére bukkant Nagyvisnyó külterületén. Az állaton egyértelműen azonosítható lőtt seb volt. Az egyed, amelynek mozgáskörzetét kollégáik már korábbról ismerték, valószínűleg pár évvel ezelőtt a Bükkben született. A farkas fokozottan védett faj, elpusztítása bűncselekmény. Az igazgatóság természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál.

Az elmúlt napokban sokakhoz eljutott a Bükki Nemzeti Park területén készült fotó híre, amelyen egy öttagú farkascsalád látható, a fotós véletlen szerencséjének köszönhetően. Munkatársaik évek óta folyamatosan nyomon követik jelenlétüket, melynek során hullaték- és szőrmintákat gyűjtöttek be, genetikai vizsgálatokat végeztettek és kameracsapdás felvételek sokaságát készítették el. A család életéről, táplálkozási szokásairól, létszámának változásairól mindezek segítségével hasznos kutatási anyag gyűlt össze, amely segíthet a további védelmük megszervezésében és a tévhitek eloszlatásában is. A kép készítőjének, aki információkat is szolgáltatott a farkasokkal való találkozásról, ezúton is szeretnék megköszönni az együttműködő hozzáállást és azt, hogy titokban tartja a konkrét helyszínt.


Kameracsapda által júniusban rögzített videó az idei farkaskölykökről

A farkasok, mint csúcsragadozók jelenléte pozitív hatással bír védett területeinkre, mivel természetes szelekciója révén segíti a vadgazdálkodást, hozzájárul az élőhelyek természetes állapotának visszaállításához. Mindezek ellenére a farkasok jelenlétét és a természeti értékek védelmére tett intézkedéseket nem mindenki nézi jó szemmel. A megfigyeléseket és a felvételek közzétételét némileg nehezíti, hogy kihelyezett kamerákat az idei őszi vadászati szezon folyamán többször megrongálták vagy eltulajdonították.


A farkascsaládról novemberben készült felvételek

A természeti területeken gyűjtött adatok elemzése is igazolja, hogy az emberi jelenlét sokkal nagyobb zavarást okoz a vadászható fajok számára, mint az itt előforduló farkasok. Ugyanez a zavarás károsan hat azon természeti értékekre is, amelyek védelme egy nemzeti parkon belül elsődleges fontosságú minden egyéb tevékenységgel szemben.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.


Újra farkasokat fotóztak a Bükkben!
Miskolc - A miskolci Pósa Tamásnak sikerült egy játszadozó farkascsaládot lefotóznia a Bükkben, azt azonban nem árulja el, hogy pontosan hol! A hétvégén tette közzé a természetfotókat készítő Pósa Tamás a két fotót a közösségi oldalán, amelyet szombaton készített a Bükkben. Kora reggel találta ma...

Farkasokat és hiúzokat is rögzített a kameracsapda az Aggteleki Nemzeti Parkban
Aggtelek - Az Aggteleki Nemzeti Park nem csupán természeti képződményeivel és növényritkaságaival büszkélkedhet. Mind az Aggteleki-karszt, mind pedig a Zempléni Tájegység erdeiben rendszeresen megfordulnak különböző nagyragadozók. Ám míg a barna medve egyelőre csak időszakos látogató, a szürkefarkas...Putnok.
BOON.HU


hirdetés