szponzorált tartalom

2021.03.22. 11:57

Drága vagy olcsó a napelem?

Forrás: https://wagnersolar.hu/napelem/

Bizonyára azért vagy itt, mert érdekel a megújuló energia és a fenntarthatóság. Napelemet, napkollektort, biomasszafűtést vagy éppen elektromos autót szeretnél használni azért, hogy csökkentsd a magad és családod karbon lábnyomát.

Mi is elköteleztük magunkat a zöldenergia iránt, és ezért szeretnénk pár hasznos tanáccsal ellátni téged a napelemes rendszerek telepítésének költségeit illetően.

Mennyibe kerül egy napelemes rendszer?

Maga a rendszer több irányból is támogatásokat élvez: energetikai pályázatok és esetenként adókedvezmény stb. útján. A beruházás során fontos, hogy figyelembe vedd az éghajlati viszonyokat, a tető tájolását és – nem utolsósorban – az energiaszükségletedet is.

Egy profi csapat nemcsak felszereli a táblákat a tetődre, hanem pontos tervet is készít. Ez alapján tudod eldönteni, mennyivel tudod csökkenteni az energiaszámláidat. És nemcsak a villanyszámláról van szó, hanem a fűtés (gáz, fa, szén, stb.) kiváltásának lehetőségéről is.

Elvégeztünk egy számítást az árakat illetően. 15.000 Ft villanyszámlát vettünk alapul egy átlagos magyarországi háztartásban. Délnyugati sátortetős házon kb. 13 napelemre van szükség. A rendszer évi energiatermelése 4615 kWh. Az előzetes költségbecslés (napelemek, inverter, kábelezés, kampók és egyéb alkatrészek) körülbelül 1.676.000 Ft, ez az ár tartalmazza a kivitelezés és engedélyeztetés költségeit is.

Ebből leszámoljuk a rendszer által, 30 éves élettartam alatt megtermelt áramot, amelynek értéke 4.854.600 Ft. Ez magáért beszél, nem igaz? És még nem számoltunk azzal, hogy az energiaárak tovább fognak növekedni, miközben a napelemek a háztetődön ingyen termelik az áramot. A megtérülési idő ebben az esetben körülbelül 9 év, ami a legjobb és legbiztonságosabb befektetések hozamával vetekszik. Tehát megéri napelemet vásárolni? Igen! Megtérül, és tudsz vele spórolni? Igen. Kell ennél több?

Mekkora napelemes rendszerre van szükségem?

A fenti példa informatív jellegű, minden háztartásnak egyéni energiafogyasztása van. A fogyasztás a lakófelület, elektromos hálózat, eszközhasználat mértéke függvényében nőhet vagy csökkenhet. De éppen ezért kérünk téged arra, hogy keress szakembereket, akik a helyszínen felmérik és megtervezik a szükségleteidnek megfelelő napelemes rendszert.

Lehet, hogy kisebb vagy nagyobb méretűre lesz szükséged, de ha előrelátó vagy, akkor túl is méretezheted a rendszeredet.

Lehet, hogy ma még benzines autód van, de eljöhet az idő, hogy otthon a garázsodban szeretnéd tölteni a plug-in autódat, vagy a medencédet szeretnéd fűteni. A lehetőségek végtelenek, és ennek megfelelően kell méretezni a magán napelemes kiserőműved is.

Tedd a napfényt a pénztárcádba

Ha hosszú távra tervezel, és szeretnéd a megtérülési idő után még 20 évig élvezni az ingyen energia előnyeit, akkor ne várj tovább. Mert a villanyszámla minden hónapban menetrendszerűen fog érkezni mindaddig, amíg nem függetlenedsz. Tedd a napfényt a pénztárcádba.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában