Ózd hírei

2012.01.23. 15:37

Bemutatták a „kulturgyár” terveit

Ózd - Ózdnak és az országnak is fontos az Ipari Park területére tervezett digitalizációs központ.

Ózd - Ózdnak és az országnak is fontos az Ipari Park területére tervezett digitalizációs központ.Egy rendkívül összetett rendezvénnyel ünnepelték meg Ózdon a Magyar Kultúra Napját. Az Olvasóban megtartott eseményt összekapcsolták a Magyar Közművelődés Napja helyi programsorozatával, ahol bemutatták a tervezett digitalizációs központot is. A meghívott vendégek előtt vázolták azokat a terveket is, amelyek a jövőben megvalósítandó beruházással kapcsolatosak.

Ózdon nagy lehetőséget, divatosan fogalmazva kitörési pontot látnak a MANDA-val, vagyis a Magyar Nemzeti Digitális Archívummal történő együttműködésben. A decemberben aláírt szerződés után a felek azon dolgoznak, hogy a szükséges anyagi forrást előteremtsék a beruházáshoz.

A fúvógépház felújítása

Az összetett tervekről a Közművelődés Napján Fórizs Zoltán beszélt. A projektvezető arra is kitért, hogy miért lesz fontos a városnak a tervezett digitalizációs központ.

- A program lehetőséget biztosít arra, hogy az ózdi vasgyár területén található egyik műemlék épület restaurálás után az építéskori állapotába álljon vissza – fogalmazott Fórizs Zoltán. – Ezzel példaértéket is teremthetünk, hiszen egy újabb nemzeti kincset, ezzel együtt pedig városi műemléki kincset hozhatunk létre. Az a tér, ami korábban az erőgépek zajától volt hangos, a jövőben olyan virtuális kiállításoknak fog helyet adni, ami arra hivatott, hogy a magyar kultúra kincseit mutassa be egy idegenforgalmi központként.

Értelmiségiek foglakoztatása

Emellett Ózdnak a tervek szerint egy teljesen új arculata alakulhat majd ki, de legalább ennyire fontos az a hétszáz tervezett munkahely, amely az értelmiségi, fiatal réteget foglalkoztathatja a központon belül. Szőcs Géza az Ipari Park területén, az egykori fúvógépház bejárata előtt osztotta meg a gondolatatit a tervezett beruházásról. A kulturális államtitkár szerint ennek a területnek számos hozadéka van, ami akár anyagi oldalról is kifejezhető.

- Ma már nyilvánvaló, hogy a kultúra nem csak pénzt visz, hanem hoz is az államnak – mondta Szőcs Géza. – Magyarország GDP-jének közel kilenc százaléka a kultúrával kapcsolatos tevékenységekből áll össze. Az ózdi digitalizációs központ a fejlesztés első ütemében mintegy harmincezer négyzetméteren valósítja meg az elképzeléseit. A további fázisokban újabb 36 és 50 ezer négyzetméter kapcsolható a kreatív ipari fejlesztésekhez. A városközponti terület kedvező lehetőséget nyújt arra, hogy minden tekintetben ideális infrastruktúra kiszolgálást kapjon. Az országnak és a városnak egyaránt fontos az elképzelt beruházás.

Földi Jenő, az Ózdi Ipari Park Kft. ügyvezetője is kiemelte: a cégük minden segítséget megad annak érdekében, hogy a terveknek megfelelően valósulhasson meg a digitalizációs központ. A MANDA és az ózdi városvezetés között egyébként folyamatos az egyeztetés, hiszen közösen benyújtott uniós pályázatokkal kívánják a szükséges anyagi forrást megteremteni.

–ME-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!