Friss hírek

2010.02.10. 21:15

Már 165 halott az afganisztáni lavinában

<p>A legfrissebb adatok szerint már legalább 165 áldozata van a hétfõi lavinakatasztrófának Afganisztánban - közölték szerdán afgán tisztségviselõk. A sérültek száma eddig 135, és a mentõalakulatok arra figyelmeztettek, hogy az áldozatok száma nõhet. Két nappal a katasztrófa után még mindig dolgoznak az esetleges túlélõk kimentésén.</p>

Az afgán egészségügyi miniszter szerint már 165 halottja van a hétfõi lavináknak, amely egy forgalmas helyi utat temetett maga alá. A közmunkaügyi miniszter helyettese elmondta, hogy 1600 embert mentettek ki a lavina fogságából, de még mindig több mint száz jármû van a hágón. Ahmad Sah Vadír közölte, hogy a jármûvekben lehetnek emberek, illetve az áldozatok száma emelkedhet.

Ahmad Sah Vadír szerint sokkal több áldozat lett volna, ha nem mérsékelik a forgalmat a 3 400 méter magasan kanyargó hágón. A naponta több mint 16 ezer jármûvet kiszolgáló úton hétfõn csak pár száz jármû mehetett át - közölte a miniszter. A Szalang hágót az 1950-es években építették szovjet segítséggel: ez a legrövidebb és egyben a legforgalmasabb út, amely összeköti Afganisztán északi és déli részét.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévõ fotóriportere arról számolt be, hogy a lavina olyan erõvel csapódott az úton haladó autóknak, hogy több jármûvet az út mellett lévõ mély szakadékba lökött. A fotóriporter legalább kilenc autót és két autóbuszt látott a mélyben felborulva.

A mentésben a helyieket rendõrök valamint az afgán hadsereg egységei segítik, egyebek mellett nehézgépekkel, és folyamatosan érkeznek helikopterekkel az afgán katonák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!