NFM: miskolci cég szállít csúcstechnológiát az uniós Sentinel műholdakba

Akt.:
NFM: miskolci cég szállít csúcstechnológiát az uniós Sentinel műholdakba
Budapest/Miskolc – Több, csúcstechnológiát képviselő magyar alkatrész kerül az űrfelvételeket készítő uniós Sentinel műholdakba, miután egy hazai cégekből álló beszállítói kör a miskolci Admatis Kft. vezetésével újabb szerződést kötött Európa legnagyobb űripari cégével, az Airbus Defence&Space multinacionális vállalkozással – tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a kft. pénteken az MTI-t.

A tájékoztatás szerint a miskolci vállalkozás korábban már szállított alkatrészeket két műholdhoz, és most újabb 140 darab alkatrész előállítását végzi el fővállalkozóként.

Az optikai, hőtechnikai, kalibrációs és egyéb funkciókat ellátó eszközök gyártásához további 30 cég munkájára is szükség van – írják. A Magyar Űripari Klaszter (Hunspace) tagvállalatai mellett több külföldi beszállító is hozzájárul a megrendelés 2018-ig ütemezett teljesítéséhez – közölték.

muhold1

Munkatársak a Sentinel-2 műhold VNIR radiátorának preciziós összeszerelését és méretellenőrzését végzik a tisztaszobában a miskolci ADMATIS Kft.-nél 2016. március 24-én. A magyar cég ismét jelentős megrendelést kapott Európa legnagyobb űripari cégétől, az Airbus Defence&Space multinacionális vállalkozástól. | MTI Fotó: Vajda János

A közlemény szerint a földmegfigyelési feladatokat célzó Copernicus program végrehajtásával az Európai Űrügynökséget (ESA) bízta meg az Európai Unió. A programban négy Sentinel-2 műholdat állítanak pályára, amelyek egyebek mellett környezetvédelmi elemzésekhez készítenek felvételeket a Föld felszínéről. A műholdcsalád első példánya 2015 óta működik, a második a végső teszteket teljesíti, a harmadik és negyedik megépítése napjainkban kezdődik – írják.

A másfél tonnás egységek összeállítása legalább öt évig tart, a műholdakon több száz cég több ezer mérnöke dolgozik. A négy műhold üzembe helyezése után egy-egy földi pontról 2-3 naponta készülhet űrfelvétel – áll a közleményben.

muhold2

Egy munkatárs a Sentinel-2 műhold VNIR radiátorának méretellenőrzését végzi a tisztaszobában a miskolci ADMATIS Kft.-nél 2016. március 24-én. A magyar cég ismét jelentős megrendelést kapott Európa legnagyobb űripari cégétől, az Airbus Defence&Space multinacionális vállalkozástól. | MTI Fotó: Vajda János

Az NFM felidézte: több új lehetőséget nyitott meg a magyar űripar előtt, hogy a kormányzati erőfeszítéseknek köszönhetően Magyarország 2015 novemberében az ESA teljes jogú tagjává vált. A szektor növekvő teljesítőképességét igazolja, hogy kis- és középvállalkozások egyre szélesebb körben képesek csatlakozni a nemzetközi együttműködésben megvalósuló munkákhoz. A lépés növeli a foglalkoztatottságot, és segít Magyarországon tartani a magasan képzett, csúcstechnológiát előállító szakembergárdát – közölte a minisztérium.

– MTI –


Egy pici Miskolcot is kilőttek az űrbe

Miskolc – A Francia Guyana-i kilövőhelyről indult és sikeresen pályára állt a Sentinel2A.

hirdetés


hirdet�s