Helyi közélet

2015.03.30. 13:06

Földrengés - Kémény dőlt le, házfal repedt

Miskolc - Újra megmozdult a föld Miskolcon és több megyénkbeli településen vasárnap.

Miskolc - Újra megmozdult a föld Miskolcon és több megyénkbeli településen vasárnap.Görömbölyön asztal mozgott, Miskolcon képek mozogtak a falon, Alsózsolcán robbanást is hallottak, máshol morajlással érkezett a vasárnap délutáni földrengés. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 3,2 erősségű volt.

Az első információk arról szóltak, hogy károkat nem okozott a földmozgás, de késő este már arról kaptunk hírt, hogy négy esetben érkezett kárbejelentés a katasztrófavédelemhez. Sajóládon az Ady Endre utcában egy családi ház kéménye dőlt le, míg a Kossuth Lajos utcában egy épület betonkoszorúján keletkeztek hajszálrepedések. A miskolci Egressy Gábor és az alsózsolcai Kossuth Lajos utcából falakon keletkezett repedésekről érkezett bejelentés. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Az Észak-Magyarország és a Borsod Online Facebook-oldalára is alig pár perccel az esemény után már sorra érkeztek az észlelésről szóló hírek.

Több száz bejegyzést posztoltak olvasóink és több ezren nézték meg a földrengésről szóló híreinket.

A hozzászólásokból is kiderült, hogy a tízemeletesek legfelső szintjén intenzívebben megtapasztalták a rengést a lakók, rázkódtak az ágyak, elmozdultak a bútorok, kilengett a csillár.

Furcsa érzés

A Borsod Online olvasói is sorra küldték a híreket. Alsózsolcáról például azt, hogy hatalmas robbanás rázta meg a települést vasárnap délután, a házakból a lakók pillanatok alatt az utcára rohantak.

Arról is beszámoltak, hogy megremegett a csillár. Próbáltunk utánajárni, mi lehetett a robbanás oka, de egyelőre erről nincs több információnk, feltételezhetően a földrengés kísérője lehetett.

Miskolcon, a Gábor Áron utcában is érezték a földrengést. Galambos Gábor vasárnap délután lett figyelmes a morajlásra és arra, hogy remeg a ház. „Furcsa érzés volt, a kutya is beszaladt a kertből. Minden mozgott, a lámpa kilengett. Először nem tudtam, mi lehet, majd a Facebookon láttam, hogy földrengést észleltek Miskolcon is” – mesélte.

„Azt hittem, felerősödött a szél, süvítő hangot hallottam, majd minden megremegett” – mesélte egy másik olvasónk. Elmondta azt is, nagyon megijedt, még soha nem tapasztalt ilyet. „Ez csak 3,2-es erősségű volt, de borzasztó volt megélni, milyen lehet a nagyobb…” – tette hozzá.

Miskolc belvárosában kevésbé lehetett érezni a jelenséget, erről a területről többen jelezték, hogy nem észleltek rengést. Volt, aki arról számolt be, éppen moziban ültek a rengés idején, de ott nem tapasztaltak semmi szokatlant.

Legutóbb 2010-ben volt Miskolcon és környékén földrengés, akkor 2,9-es erősségűt mértek a műszerek.

ÉM-NSZR


Budapest, 2015. március 29., vasárnap (MTI) - Utórengések is követhetik a vasárnapi miskolci földrengést, amely magyarországi viszonylatban közepes erősségűnek számít. A legvalószínűbb, hogy egy héten belül jelentkeznek még kisebb földmozgások - mondta az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szeizmológusa az MTI-nek. tovább »

Miskolc - Miskolcon és több borsodi településen is földrengést észleltek vasárnap délután fél 6-kor. Volt, aki morajlást hallott csak, de beszámoltak arról is, hogy a képek is megmozdultak a falon. tovább »

Miskolc - 2015. március 29-én, helyi idő szerint 17 óra 39 perckor 3.2-es erősségű földrengés pattant ki 10 km-es mélységben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolc közelében. A földrengést a lakosság is érzékelte, folyamatosan érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelem megyei ügyeletére. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában