Nézőpont: Szabó Balázsok

Illusztráció
Illusztráció
A jeges akció után kulturális forradalom zajlik a közösségi főtéren. Az is verseskötetet lapoz és strófát posztol, aki úgy véli, verset elemezni nem lenne szabad. Barak Beáta írása.

Egyébként így gondolja Szabó Balázs is; nem az a Szabó Balázs, aki zenész és bandájával megzenésítette Radnóti Bájolóját, hanem egy másik, aki az ELTE oktatója, és szerinte az irodalomnak is kell a marketing. Utóbbi hatására, rá hivatkozva lepik el versszakok a profiloldalakat, ami valljuk be, üdítőbb, mint a millió idézet, amely a boldogság titkát feszegeti ismeretlen szerzők tollából.

Reméljük, csökkenti a bugyutaságok hírfolyamát ez a kezdeményezés, de arra se vegyünk mérget, hogy tartós lesz a líra sikere. A Bóbitával pici korban megragadott műfaj az iskolában túl messzire kerül, tanuljuk, mint a szorzótáblát, de elidőzni mellette az nagy kihívás. Egy időre elfelejtjük, hogy a magyar irodalom milyen csoda, mert kötelező, vagy csak később érünk meg rá.

Talán ez történik most a Facebookon, mindenki megtalálja a versét, legyen az egy érzelem, egy hangulat, egy életérzés kifejezője. Apropó, kifejezés… Hogy mit akart kifejezni a költő, az örök rejtély marad, de jó hír, hogy még „élő” költőket is megkérdezhetünk erről. Ők, korunk hiteles krónikásai egy picit elterelik a figyelmünket a világ rosszaságáról, ahogy például az ősz beköszöntét megfogalmazzák: „nevetségesen ismerős minden mit mondtam s mondok nehéz nyarunk volt itt az ősz s jönnek a téli gondok”.

– Barak Beáta –
hirdetés


hirdet�s