Magyarország

2012.09.02. 15:53

Balog Zoltán: a közjóban egyesülő közös akaratban előre tudunk jutni

Kunszentmiklós, 2012. szeptember 2., vasárnap (MTI) - Ha nem egymás rovására gondolkodunk, hanem hiszünk abban, hogy a közjóban egyesülő közös akaratban előre tudunk jutni, akkor sikeresek leszünk és meg tudjuk tartani a fiatalokat - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap Kunszentmiklóson, a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola tanévévnyitó ünnepségén.

Kunszentmiklós, 2012. szeptember 2., vasárnap (MTI) - Ha nem egymás rovására gondolkodunk, hanem hiszünk abban, hogy a közjóban egyesülő közös akaratban előre tudunk jutni, akkor sikeresek leszünk és meg tudjuk tartani a fiatalokat - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap Kunszentmiklóson, a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola tanévévnyitó ünnepségén.A miniszter kiemelte, hogy mindaz a sok átalakítás, ami nehézséget, keserűséget okoz, nem azért történik, mert nincs jobb dolga a kormánynak, hanem azért, mert muszáj. "Azért muszáj - éppen ezeknek a fiataloknak az érdekében -, hogy Magyarország öt év múlva, tíz év múlva, tizenöt év múlva meg tudja tartani ezeket a fiatal embereket, fiatal tehetségeket" - mondta a miniszter a református templomot zsúfolásig megtöltő tanulók, egyházi méltóságok és politikusok előtt. Az elsős diákokra utalva elmondta: még bennük él az "a varázslatos érzés, hogy bármi lehet belőlük", de mire a gimnázium végzősei lesznek, sokan azt gondolják majd, hogy "rám senkinek sincs szüksége, mi lesz belőlem ebben az országban". Balog Zoltán kiemelte: közös felelősség, hogy "ha megszületik egy ilyen kesernyés, borongós érzés akkor ez ne váljon magatartásformává".

Az a dolgunk, hogy azt érezze minden fiatal polgár Magyarországon, hogy szükség van rá, szükség van a munkájára, szükség van a tudására, szorgalmára, tisztességére - fogalmazott a miniszter. Leszögezte: boldogulásunk nem a külső körülményektől függ, hanem attól, hogy ebben az országban végre megtanuljuk, csak együtt lehet kimenekülni a bajból. Az iskola tanévnyitó ünnepségét a református templomban tartották, az istentiszteletet Szabó István dunamelléki református püspök szolgálta, aki emlékeztetett arra, hogy a Baksay Sándor Református Gimnázium húsz évvel ezelőtt került vissza az egyházhoz. A jelenleg 8600 lakosú kisváros református középiskolájában a 334. tanévet nyitották meg vasárnap. Az egyháztól 1948-ban vették el az intézményt, melyet 1992-ben kapott vissza. Az átvételkor 304 fős gimnázium 2000-ben ál talános iskolával bővült, ma már közel 700 diák jár az intézménybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!