Helyi közélet

2011.09.29. 16:15

A Földes névváltoztatásáról

Miskolc - A szocialisták nem támogatják a Földes Ferenc Gimnázium nevének megváltoztatását.

Miskolc - A szocialisták nem támogatják a Földes Ferenc Gimnázium nevének megváltoztatását.Ezt csütörtöki sajtótájékoztatójukon mondták el azok a szocialista országgyűlési- és önkormányzati képviselők – dr. Simon Gábor, dr. Varga László, Mihályi Helga és Földesi Norbert –, akik egykor a Földes Ferenc Gimnázium diákjai voltak. Mint ismert: a Széchenyi Emlékbizottság kezdeményezte, hogy a neves miskolci középiskola ezentúl Széchenyi István nevét viselje. A szocialisták szerint az októberi testületi ülésen a képviselők elé kerül a javaslat a névváltoztatásról.

A képviselők azt hangsúlyozták: mindannyian földeses diákok, és büszkék szeretnének lenni múltjukra, identitásukra, és ragaszkodnak a gimnázium jelenlegi nevéhez. A rendszerváltás idején már felmerült a névváltoztatás, de az akkori bölcs fideszes városvezetés elállt ettől – fogalmaztak. Szerintük Földes Ferenc élete vállalható ma is az iskola számára, pozitív életmű. Nem beszélve arról – folytatták – világszerte ismerik a „földes” nevet.

Úgy vélik: a Földes nevét a diákok és a tanárok sok munkával tették ismertté, igazi márkanévvé. Éppen ezért nem tartják szerencsésnek, hogy sok ember kínkeserves munkáját egy politikai döntéssel áthúzzák.

Azt is megkérdeztük, hogy a szocialisták miért szólalnak meg ebben az ügyben, miközben határozottan azt kérték a civilek, a politikai erők maradjanak ki ebből. A képviselők válasza az volt: a civil kezdeményezésektől távol tartják magukat, nincs még informális kapcsolatuk sem, de az a döntés, amely a közgyűlési ülésen születhet, politikai lesz, - képviselők szavaznak majd - ezért gondolták, mint legnagyobb ellenzéki pártnak, okvetlen el kell mondani a véleményüket arról, amit 38 ezer volt diák aláírásával támogat.

(Az Észak-Magyarországban szerdán és azt megelőzően megjelent polgármesteri közlemények nem jelöltek meg határidőt a döntésre, nem tartalmazták, hogy erről októberben döntenének, és leszögezték: az ügyben közgyűlési előterjesztés sem készült. Az aláírásgyűjtő civilek képviselői pedig ismételten a tudomásunkra hozták: nem kívánják az ügyhöz közel engedni a pártpolitikát, sem jobbról sem balról.)

ÉM


Miskolc – Mint ahogy az az Észak-Magyarországban is megjelent: négy nap alatt több mint harmincnyolcezer aláírás gyűlt össze azért hogy ne változzon meg Miskolci Földes Gimnázium neve.

Miskolc – Nem várt eredménnyel zárult a Földes Ferenc gimnázium nevének megtartásáért indult aláírásgyűjtés.

Miskolc – Az aláírást kezdeményező Földes öregdiákok köszönetüket fejezték ki mindenkinek, aki ügyük mellé állt.

Miskolc – A földesista öregdiákok az alpolgármesternél jártak, az aláírásokat továbbra is gyűjtik.

Nem látni, hogyan végződik majd a vita, amelyik ez idő tájt izgalomban tartja a Mi Városunkat: kapjon-e másik nevet az egyik ismert középiskolánk, vagy sem. Bujdos Attila jegyzete.

Miskolc – A diákok reménykednek, hogy akcióikkal sikert érnek el.

Miskolc – A Miskolci Önkormányzatot a Széchenyi’ 56 Emlékbizottság kereste meg azzal a kéréssel, hogy a Földes Ferenc Gimnázium nevét változtassuk Miskolci Széchenyi István Gimnáziumra.

Miskolc – Azt szeretnék, maradjon Földes a gimnázium neve.

Miskolc – Iskolájuk átkeresztelése ellen demonstráltak szerdán a Földes Gimnázium diákjai.

Miskolc – A szervezők értesítették a szerkesztőségünket, hogy a miskolci Földes Ferenc Gimnázium nevének megváltoztatása ellen aláírást gyűjtő akció holnap – azaz csütörtökön – megkezdődik a Szinva Teraszon és a Hősök terén délután fél négytől és egész hétfőig tart majd. A szervezők Földes pólóban lesznek a helyszínen.

Miskolc – A Földes Gimnáziumban nem szeretnék, ha megváltoztatnák az iskola nevét.

Miskolc – Egyre parázsabb vita folyik arról, maradjon-e meg Miskolcon a Földes Gimnázium neve, vagy sem, s ha nem, akkor az 1956-os ötlet szerint a Széchenyi nevet vegye- e fel. Az eddigi érvek részben politikai, részben érzelmi indíttatásúak. Pedig egy iskola névválasztása esetében talán mégsem ezek a szempontok lehetnek döntőek.

Bár én is Földes diákként végeztem, véletlenül sem szeretném az észt osztani a kereszteljük-e át az iskolát vagy sem vitában. Már csak azért sem, mert ez nem a puszta racionalitás, érv-érv elleni küzdelem kérdése, hanem alapvetően érzelmi, emocionális kötődések, nézetek és életutak ütközése. Tisztelek minden vitatkozót: őket legalább mélyen érdekli valami, ami közügy. Kiss László jegyzete.

Miskolc – „A komoly eredményeket felmutató iskolának méltó ember kell, hogy nevet adjon.

Miskolc – Van, aki nem bánja, más ellenzi a Földes Ferenc Gimnázium átkeresztelését.

Miskolc – A gimnáziumnak csak véleményezési joga van, a közgyűlés dönt majd, változik-e a név.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában