Nagyvilág

2013.06.13. 17:06

Titkos adatgyűjtés - Kínai média: folt Amerika imázsán

Peking, 2013. június 13., csütörtök (MTI) - A világméretű amerikai megfigyelési program lelepleződése nyilvánvalóan foltot ejt Washington külföldi imázsán és próbára teszi a fejlődő kínai-amerikai kapcsolatokat - vélte egy, a China Daly angol nyelvű kínai napilap csütörtöki számában idézett szakértő.

Peking, 2013. június 13., csütörtök (MTI) - A világméretű amerikai megfigyelési program lelepleződése nyilvánvalóan foltot ejt Washington külföldi imázsán és próbára teszi a fejlődő kínai-amerikai kapcsolatokat - vélte egy, a China Daly angol nyelvű kínai napilap csütörtöki számában idézett szakértő.

Li Haj-tung, a kínai külügyi egyetem kutatója szerint az Egyesült Államok kormánya kellemetlen helyzetbe került, amikor internetes kémprogramja miatt állampolgárai és világ számára magyarázkodnia kellett.

Washington hónapokon át vádolta Kínát kiberkémkedéssel, majd kiderült, hogy a személyi szabadságra és a magánéletre az Egyesült Államokban a legnagyobb veszélyt kormányának féktelen hatalma jelenti - állapította meg Li.

Egy másik szakértő, Csang Tuo-seng úgy vélte, a helyzet még inkább azt bizonyítja, hogy Pekingnek és Washingtonnak egymás bírálata helyett együtt kellene működnie a területre vonatkozó szabályok alapos kidolgozásán, s Washingtonnak fel kellene hagynia azzal a gyakorlattal, hogy a maga számára "abszolút biztonságot" követel, miközben más nemzetek érdekeit veszélyezteti.

A China Daily karikatúráján a fáklyáját magasba tartva vonuló New York-i szabadságszobor alakja tűnik fel riadt szemekkel, míg árnyéka jobb kezében egy parabola antenna, bal kezében pedig orsós magnetofon látható, rajta egy telefonkészülékkel.

A kínai média eddig szűkszavúan foglalkozott az amerikai informatikussal és kiszivárogtatásával, aminek oka az volt, hogy a hét első három napján Kínában munkaszünet volt, szerdán a sárkányhajó ünnepét tartották.

Csütörtökön a főbb internetes hírportálok már vezető helyen hozták a Hongkongban menedéket kereső Snowden ügyét, különösen pedig a titkos megfigyelés programjában való kínai érintettséget.

Az online média, a mikroblogok világa helyenként iróniával kezelte a helyzetet, miután többen kifejezték, számukra nem kétséges, hogy hazájukban az elektronikus adatközvetítők szigorú megfigyelés alatt állnak. Az amerikai PRISM-botrány csupán arra világít rá, hogy ez a tengerentúlon sincs másképp - jegyezték meg.

Sokan ugyanakkor emiatt csalódottságuknak is hangot adtak, képmutatással vádolva "a szabadságról és demokráciáról papoló Egyesült Államokat". Mások Barack Obama amerikai elnök "arculcsapásaként" értékelték Snowden leleplezését. Magát a botrányt kirobbantóról ugyanakkor rokonszenvvel írnak, az "amerikai szellem" méltó képviselőjének tartják.

Bill Bishop, az egyik legnépszerűbb és legalaposabb kínai híreket szemléző hírlevél hosszú ideje Kínában élő szerkesztője, akit a kínai politika józan elemzőjeként tartanak számon, csütörtöki körlevelében azt írta: "Pekingben karácsony van júniusban és Edward Snowden a mikulás".

- MTI, Trebitsch Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!