Nagyvilág

2013.02.22. 08:19

NATO-ülés - Hende Csaba: 2015-ben jelentős európai gyakorlatot tartanak

Brüsszel, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Jelentős európai gyakorlatot tartanak 2015-ben a NATO-országok - közölte az MTI-vel Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki részt vesz az atlanti szövetség védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődött, kétnapos brüsszeli tanácskozásán.

Brüsszel, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Jelentős európai gyakorlatot tartanak 2015-ben a NATO-országok - közölte az MTI-vel Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki részt vesz az atlanti szövetség védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődött, kétnapos brüsszeli tanácskozásán.

Elmondta, a miniszterek véleménycserét folytattak arról, hogy a 2014-es afganisztáni kivonulás után miként tartható fenn a szövetséghez tartozó tagállamok - sőt azokon túl a NATO-val partneri viszonyban álló országok - olyan együttműködési szintje, ami az elmúlt évtizedben az afganisztáni együttalkalmazás, "interoperabilitás" során kialakult.

Annak érdekében, hogy az Afganisztánban nyert tapasztalatok ne vesszenek el, az együttműködési képességet "át kell menteni egy olyan időszakra is, amikor a mostaninál lényegesen alacsonyabb műveleti tempó valószínűsíthető" - fogalmazott Hende Csaba. Közölte, hogy ebből a célból a korábbinál nagyobb számban és kiterjedésben kell tartani közös gyakorlatokat.

A miniszteri ülés első napján Hende Csaba tájékoztatása szerint konszenzus alakult ki arról, hogy ebbe a képességfejlesztésbe kell visszaforgatniuk a NATO-tagállamoknak azokat a forrásokat, amelyeket az afganisztáni kivonulással megtakarítanak.

Összegekről, számokról - tette hozzá a magyar miniszter - nem beszéltek, de abban egyetértettek, hogy 2015-ben nagyszabású gyakorlatot kell tartani.

A védelmi miniszterek áttekintették annak az intézkedéscsomagnak az időarányos teljesítését, amelyet a tavalyi chicagói NATO-csúcson fogadtak el, és amely 2020-ig vázolja fel a NATO-erők fejlesztésének fő irányait.

Az atlanti szövetség a gazdasági válság miatti pénzügyi szigor idején arra törekszik, hogy minél többet hozzon ki minél kevesebb ráfordításból. Erre jó példa a pápai nehéz szállító légi ezred, amely úgy jött létre, hogy több tagország egyesítette anyagi forrásait. Hende Csaba ennek kapcsán elmondta: Jean-Paul Paloméros francia tábornok - az atlanti szövetségen belüli haderőreform stratégiai koncepciójának fő katonai felelőse - hamarosan Pápára látogat.

Magyar részről azt tervezik, hogy a pápai repülőteret kiemelt NATO-repülőtérré és egyben "multimodális logisztikai csomóponttá" alakítják át. Meg kívánják nyitni a civil forgalom számára, és olyan infrastrukturális fejlesztéseket is terveznek, mint például a Győr és Pápa közötti főútvonal korszerűsítése. Nyáron Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is ellátogat Pápára.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!