Figyelő Top 200 - Észak-Magyarország napilap gazdaságfejlesztési konferencia

2024.05.16. 17:38

Több támogatás és európai piacvédelem kellene a helyi vállalkozások fejlődéséhez

A beruházások voltak a fókuszában a gazdasági konferencia harmadik pódiumbeszélgetésének.

Édes Richárd

A beruházások volt a témája a harmadik pódiumbeszélgetésnek. A résztvevők: Kenyeres Tamás, Szajlai Csaba, Derczó István és Barkóczi István

Fotó: Vajda János

A beszélgetésen Derczó István, a Weinberg 93 Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Barkóczi István, a Fux Zrt. vezérigazgatója és Kenyeres Tamás, az Inno-Comp. Kft. gazdasági vezetője vitatták meg a helyi beruházások legfontosabb kérdéseit. 

A vállalatok és a beruházások nehéz helyzetben voltak 2023-ban

Kenyeres Tamás szerint a vegyipart eléggé megviselte a tavalyi év. Az egekbe emelkedtek az energiaárak, csökkent a kereslet. A nehéz körülmények között az Inno-Comp számára az volt a célkitűzés, hogy megtartsa a vásárlóit. A nehézségek ellenére sincsenek fizetési problémáik, és készen állnak a gazdasági környezet további változására is, alkalmazkodnak a vásárlói igényekhez. 

„A tavalyi év és a recessziós időszak kegyetlen volt minden európai exportra gyártó vállalat számára az alapanyagár- és a fémárak robbanásszerű emelkedése miatt – beszélt a nehézségekről Dr. Barkóczi István. – Ugyanakkor az orosz piacok bezárulása és a háború is nehézségeket okozott a gazdaságban. Német és osztrák partnereink pozitívan álltak a gazdasági változásokhoz, nem akartak beszállítót veszíteni.” 

Dr. Barkóczi István szerint a Fux Zrt. jelenlegi helyzete kiegyensúlyozott, jobban jöttek ki az előző évből, mint gondolták volna. Derczó István szerint nem könnyű a vállalatok helyzete, a legfontosabb cél azonban mindig a munkaerő, a piac és a beszállítók megtartása: „A beruházási kedv a nullához közelít, a fejlődés nagyjából megállt a kis- és középvállalkozások tekintetében. Megoldás lehet, ha a helyi vállalkozások jobban összefognak egymással, és talán így a helyi vállalatoknak nem kell a szlovák, lengyel és román konkurens vállalatokkal versenyezni”. 

Derczó István szerint a régió az utak szempontjából egyre jobban áll, mióta megépült a Miskolc-Kassa útvonal. 

Sok vízió és még több támogatás kellene

Fontos kérdés, mennyire tudnak a régió vállalatai közeledni az erős nagyvállalati szektorhoz. 

„A beruházások nézőpontjából mindig az a lényeges, hogy legyen egy vízió, amit szeretne egy cég elérni. Ebből lehet stratégiát alkotni és azt részekre bontani, majd üzleti tervet alkotni – foglalta össze elképzelését a témával kapcsolatban Kenyeres Tamás. – Már késő terveket kovácsolni, amikor a startpisztoly eldördül. Előre kell látni, mi várható a gazdaságban, mire kell felkészülni, hogy a várható piaci igényt a vállalatok azonnal ki tudják elégíteni. Az Inno-Compnak cseh leányvállalata van, így csővezetéken jön a vállalathoz az alapanyag. A cseh leányvállalat sokat gyárt, nagy mennyiségben, és hazajön a profit”. 

Dr. Barkóczi István szerint a gazdasági környezet instabilitása nagyon sok nehézséget okozott valamennyi termelő vállalkozásnak. A világcégeknek könnyebb a helyzete, mert több pénzzel rendelkeznek, és nagyobb erő áll mögöttük. A magyar vállalatok akkor tudnának jól működni egy változó gazdasági környezetben, ha nagyobb állami támogatást kapnának. 

„Óriási szükség lenne az európai termékek piacvédelmére, mert megállíthatatlanul ömlenek be a magyar piacra a kínai termékek. A vállalkozások érdekképviselete akkor lenne igazán erős, ha a magyar termékeket jobban védenék” – hívta fel a figyelmet a magyar piac védelmére Dr. Barkóczi István. 

Tények

Kenyeres Tamás vállalata műanyag műszaki alapanyagokat készít a háztartási elektronika és a mosógépek elektronikájához, míg az építőiparban a hideg-meleg vízelosztásra összpontosítanak az Inno-Comp termékei.

Dr. Barkóczi István vezérigazgató vállalata, a Fux Zrt. főleg távvezetékekre és felsővezetékekre koncentrál. Emellett rézvezetékeket is gyártanak, amik nélkülözhetetlenek a vasút – és villamossági felsővezetékekhez. A Fux Zrt. most készül a Budapest-Belgrád vasútvonal felsővezetékének gyártására.

Derczó István, a sárospataki ügyvezető igazgató vállalata, a Weinberg 93 Kft. elsősorban magasépítéssel és acélszerkezetek gyártásával, ipari és kereskedelmi logisztikával foglalkozik. Acélszerkezeteik megjelennek a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum és a Nyíregyházi stadion épületében, a Budapest Airport hangáraiban is. A washingtoni NASA Múzeum kapujának acélszerkezetét szintén a sárospataki üzemükben gyártottak.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!