Nagyvilág

2012.11.14. 09:34

Andy Harris: aktívabb szerepet akarok vállalni az amerikai kongresszus magyar caucusában

Washington, 2012. november 14., szerda (MTI) - Aktívabb szerepet akar játszani az Egyesült Államok magyar caucusában Andy Harris, a képviselőház egyetlen magyar származású tagja, aki újraválasztása alkalmából kedden interjút adott MTI-nek.

Washington, 2012. november 14., szerda (MTI) - Aktívabb szerepet akar játszani az Egyesült Államok magyar caucusában Andy Harris, a képviselőház egyetlen magyar származású tagja, aki újraválasztása alkalmából kedden interjút adott MTI-nek."Aktívabb szerepet fogok játszani a magyar caucusban, ami magyar gyökereim miatt természetes is. Tárgyalni fogok a tagokkal arról, hogy hogyan alakuljon a vezetés" - jelentette ki a republikánus párti Harris.

A képviselő sajnálkozását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kongresszusi magyar caucus (a magyar ügyekben aktív képviselők jelenleg 16 fős csoportja) két társelnöke közül egyik sem lesz tagja az Egyesült Államok új összetételű, 113. szövetségi törvényhozásának. Dennis Kucinich ohiói demokrata párti képviselő a pártján belüli előválasztáson szenvedett vereséget, az ugyancsak ohiói, de republikánus párti Steven LaTourette pedig a washingtoni politikai megosztottságra hivatkozva nem jelöltette magát újra.

Andy Harris elmondta, hogy kapcsolatban áll a washingtoni magyar nagykövetséggel, és reményét fejezte ki, hogy a magyar kormánynak bevezetett reformjaival sikerül megoldania az ország pénzügyi problémáit. A képviselő szerint még nem világos, hogy Európa fiskális problémái összességükben hogyan rendeződnek, de sikert kívánt Budapestnek, és kijelentette: "biztos vagyok abban, hogy jó irányban haladnak".

Egy lehetséges magyarországi vizittel kapcsolatban Harris elmondta: első képviselői ciklusa során elsősorban arra összpontosított, hogy jól képviselje marylandi választókörzetének ügyeit a szövetségi kongresszusban. Reméli, hogy újraválasztása után módja lesz a világ olyan más részeire - így Magyarországra - is figyelnie, ahol "Amerika segítő szerepet játszhat". Az 1957-ben New Yorkban született politikus még nem járt apjának szülőföldjén.

Arra a kérdésre, hogy megváltoztathatta volna-e az amerikai választások kimenetelét, ha előbb derül fény a David Petraeus CIA-igazgató lemondásához vezető botrányra, Andy Harris azt felelte, hogy "biztosan".

"Ez aggodalomra ad okot, és remélem, hogy a politika nem befolyásolta Petraeus tábornok lemondási kérelmének nyilvánosságra hozásának időzítését. Hírszerzésünket tűzfallal kell elválasztani a politikától, és bízom abban, hogy ezt a tűzfalat ebben az esetben nem törték át" - mondta.

Hozzátette, hogy a botrány hullámai elérték John Allen tábornokot is, akinek a tervek szerint a jövő év elején át kellene vennie az európai NATO-erők parancsnokságát, de a kinevezését felfüggesztették.

"Még nem tudjuk, hogy hova vezet majd a nyomozás, és hol ér véget a botrány, de remélem, hogy az ügy nem befolyásolja hírszerzésünk képességeit, és hogy mielőbb túljutunk rajta. Ha a politikának köze volt ehhez az egészhez, akkor felelősségre fogjuk vonni azokat, akik engedték, hogy a politika beavatkozzon a hírszerzéssel kapcsolatos döntésekbe" - hangoztatta a képviselő.

Andy Harris úgy vélekedett, hogy mivel a választások eredményeképpen a politikai erőviszonyok gyakorlatilag változatlanok maradtak Washingtonban, az amerikai politikában az elmúlt két évhez képest nem lesznek nagy változások.

A képviselő az Egyesült Államok előtt álló legfontosabb problémák között a költségvetés strukturális deficitjét, a négy éve tartó recessziót, a magas munkanélküliségi rátát nevezte meg, valamint a fenyegető pénzügyi válságot, amely megállapodás híján az új évben automatikus adóemeléssel és általános költséglefaragással fenyeget, ami érintené a haderőt is.

A kérdésre, hogy megvan-e Washingtonban a "pénzügyi szakadék" elkerüléséhez szükséges politikai akarat, Harris képviselő kijelentette, hogy ebben az ügyben "mindenképpen tenni fogunk valamit". Mint mondta, nem biztos benne, hogy sikerül gyorsan hosszú távú megoldást találni az amerikai költségvetés strukturális deficitjének megoldására, de véleménye szerint egyezségre lehet jutni a határidők meghosszabbításáról a megoldás érdekében.

Harris, aki orvosi minőségében is kifogásolta Barack Obama elnök egészségügyi reformját, kijelentette: nyilvánvaló, hogy a választások után "nem fogjuk visszavonni az egészségbiztosítási reformot". Viszont szerinte abban mindkét politikai táborban sokan egyetértenek, hogy a törvénycsomagban súlyos fogyatékosságok vannak. A képviselő hangsúlyozta, hogy ezek kijavítását a következő két évben feltétlenül meg kell kezdeni, különösen abban a tekintetben, hogy meg kell könnyíteni az alacsony jövedelműek hozzáférését az egészségügyi ellátáshoz.

- MTI, Pogár Demeter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!