Nagyvilág

2012.10.06. 19:18

Aradi vértanúk - Az aradi vértanúkra emlékezett Kárpátalja magyarsága

Nagyszőlős, 2012. október 6., szombat (MTI) - A kárpátaljai magyarságnak nemet kell mondania arra, hogy visszavessék a jobbágyrendszerbe - jelentette ki Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szombaton Nagyszőlősön, az aradi vértanúkra való megemlékezésen.

Nagyszőlős, 2012. október 6., szombat (MTI) - A kárpátaljai magyarságnak nemet kell mondania arra, hogy visszavessék a jobbágyrendszerbe - jelentette ki Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szombaton Nagyszőlősön, az aradi vértanúkra való megemlékezésen.

Kovács Miklós a báró Perényi Zsigmond, Ugocsa vármegye mártír főispánja emlékművénél elmondott beszédében - utalva az október végi ukrajnai parlamenti választásokra - hangsúlyozta, hogy Kárpátalján jelenleg a túléléséért küzd a magyarság, amelynek a mai "földesurak" akarják megszabni, kire adja a voksát a választásokon. "Annak ellenére, hogy 1848-1849-ben túljutottunk a feudalizmuson, Kárpátalján, s így Nagyszőlősön is csak a helyi "földesúr" kampányplakátjai láthatók, hiába van számos más parlamenti képviselőjelölt. A hatalom nem tűri, hogy általa jobbágyoknak tekintett egyszerű emberek is harcba szálljanak a parlamenti képviselői mandátumért" - tette hozzá.

A KMKSZ elnöke szerint a kárpátaljai magyarok esetében jelenleg úgy vetődik fel a kor kérdése, hogy "rabok legyenek-e, vagy szabadok". Ebből kiindulva felemelő példaként kell tekinteni az aradi tizenhármakra, akik panaszkodás, a körülmények hibáztatása nélkül, emelt fővel vállalták még a halált is a magyar szabadságért - mondta.

Kovács kiemelte: nem szeretné, ha Kárpátalján a sok megpróbáltatás után úgy lenne vége a magyar világnak, hogy az valójában létre sem jött. "Küzdjünk, és inkább bukjunk egy-egy csatában, minthogy kishitűségünk és nyavalygásunk miatt legyen vége a kárpátaljai magyar világnak" - zárta beszédét a KMKSZ elnöke.

A megemlékezésen Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára olvasta fel a rendezvényre meghívott, de családi okok miatt távol maradt főszónokának, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek a beszédét. A tárcavezető üzenetében hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence minden kis zugának megvan a maga vértanúja, akinek áldozatából erőt meríthet, akire a magyar nemzet támaszkodhat a nehéz időkben. "Ahogy a Kárpát-medence tájai egységbe érnek, úgy alkotják ők együtt a magyar múlt soha el nem halványuló emlékét" - fogalmazott a miniszter.

"Eljött az idő, hogy megéljük a békességet, és nemzeti közösségben gondolkozva építsük fel azt a jövőt, amelyben unokáink és dédunokáink is büszke magyarként élhetnek. Talán ez a küldetésünk mind az anyaországban, mind a határon túl" - hangsúlyozta üzenetében Fazekas Sándor, aki a nemzeti jogaik melletti bátor kiállásra buzdította a kárpátaljai magyarokat.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) szombaton Beregszászon, az aradi vértanúk emlékoszlopánál tartotta megemlékezését, amelyen Gajdos István, a szervezet elnöke mondott beszédet.

Ungváron a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) tartott koszorúzási ünnepséget a nemzeti gyásznapon, a Kálvária temetőben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!