Nagyvilág

2012.09.21. 19:51

ENSZ-közgyűlés: Szíria és az iszlámellenes film kiemelt téma lesz

Budapest, 2012. szeptember 21., péntek (MTI) - A szíriai válság és az iszlámellenes film kiemelt téma lesz az ENSZ-közgyűlés jövő héten kezdődő 67. ülésszakán, amelyen Áder János köztársasági elnök is felszólal - mondta Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára egy pénteki budapesti sajtóbeszélgetésen.

Budapest, 2012. szeptember 21., péntek (MTI) - A szíriai válság és az iszlámellenes film kiemelt téma lesz az ENSZ-közgyűlés jövő héten kezdődő 67. ülésszakán, amelyen Áder János köztársasági elnök is felszólal - mondta Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára egy pénteki budapesti sajtóbeszélgetésen.

A helyettes államtitkár elmondta: a közgyűlés idei ülésszakán is szerepelnek majd olyan visszatérő témák, mint a jogállamiság védelme, a nemzetközi konfliktusok békés rendezése, de napirenden szerepel a fenntartható fejlődésről tartott júniusi Rio de Janeiró-i ENSZ-konferencia, a szíriai válság, és nagy teret szentelnek az iszlám világ folyamatainak vagy a palesztin államiságnak is.

Magyarország az ENSZ-et tekinti a nemzetközi kapcsolatok alapvető multilaterális fórumának, a világszervezet jó keretet biztosít a magyar külpolitika "láthatóságához", és ez fontos a magyar kormány által meghirdetett globális nyitás politikája szempontjából is - hangsúlyozta Takács Szabolcs.

A magyar delegáció egyik kiemelt célja lesz, hogy a közgyűlésen a "vízdiplomáciával" kapcsolatos magyar kezdeményezéseket népszerűsítse. A vízgazdálkodás a magyar álláspont szerint a fenntartható fejlődés központi kérdése. Magyarország 2013 végén Budapesten szeretne világkonferenciát rendezni ebben a témában, és ehhez megnyerni az ENSZ támogatását - - mondta a helyettes államtitkár.

Áder János köztársasági elnök is felszólal a közgyűlés általános vitájának keddi megnyitóján, előző nap pedig részt vesz a Barack Obama amerikai elnök által adott fogadáson. Kétoldalú találkozók keretében tárgyal a szlovák, a cseh, a bolgár és a lett államfővel. Jelen lesz egy ünnepélyes állampolgári eskütételen a New York-i magyar főkonzulátuson, és találkozik amerikai zsidó szervezetek képviselőivel.

Martonyi János külügyminiszter mások mellett kazah, szerb, koszovói és palesztin kollégájával folytat megbeszéléseket, valamint aktuálpolitikai és regionális kérdéseket vitat meg az EU-külügyminiszterek együttes ülésén. Az uniós tagállamok külügyminiszterei találkoznak majd Hillary Clintonnal, az amerikai diplomácia vezetőjével is.

A magyar külügyminiszter részt vesz az EU New York-i missziója székházának avatásán, egy transzatlanti vacsorán, valamint azon a megbeszélésen, amelyen a közép-európai térség és az ENSZ együttműködésének elmélyítéséről lesz szó. A magyar tárcavezető jelen lesz az átfogó atomcsendszerződés részes államai képviselőinek találkozóján is.

Tisovszky János, a ENSZ bécsi Információs Szolgálatának igazgatója elmondta: a "diplomáciai nagyhéten" csaknem 150 állam- és kormányfő lesz jelen, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár programjában mintegy 120 kétoldalú találkozó szerepel. A közgyűlés ülésszakának elnöke Vuk Jeremic volt szerb külügyminiszter, aki azt kérte a résztvevőktől, hogy mondanivalójukat a nemzetközi konfliktusok békés, tárgyalásos rendezésére összpontosítsák.

Ban Ki Mun hétfőre egynapos csúcstalálkozót szervezett a jogállamiság és a jogrend kérdésében - mondta az igazgató.

Az MTI kérdésére válaszolva Takács Szabolcs elmondta: Szíria és az iszlámellenes film napi politikai témája kétségtelenül uralni fogja a vitákat, találkozókat, de - mint mondta - "realistának kell lennünk", az ENSZ-közgyűlés nem fogja megoldani a szíriai válságot. Tisovszky János szerint Szíria ügyében a Biztonsági Tanácson belül kell születnie megoldásnak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!