Nagyvilág

2012.05.07. 18:23

Az IKSZ üdvözli az amerikai külügyi helyettes államtitkár nyilatkozatát

Budapest, 2012. május 7., hétfő (MTI) - Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) üdvözli Thomas Melia amerikai külügyi helyettes államtitkár nyilatkozatát, mellyel egyértelművé tette: "Magyarország ma demokrácia, ez nem kérdés".

Budapest, 2012. május 7., hétfő (MTI) - Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) üdvözli Thomas Melia amerikai külügyi helyettes államtitkár nyilatkozatát, mellyel egyértelművé tette: "Magyarország ma demokrácia, ez nem kérdés".

Stágel Bence, a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Törcsi Péter alelnök az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatában kiemelte: Magyarország az USA barátja, ez a barátság pedig kiemelkedő fontosságú a transzatlanti kapcsolataink további fejlődésében. Az amerikai vezető tisztségviselő szavait kifejezetten azok figyelmébe ajánlják, akik azt próbálják külföldön elterjeszteni, hogy Magyarországon felülkerekedtek az "antidemokratikus tendenciák" és úton-útfélen "diktatúra" megjelenését vizionálják. Azok, akik külföldön lejárató kampányt folytatnak Magyarország ellen, és ennek keretében folyamatosan és "hazug módon az antidemokratikus, szélsőséges erők térnyeréséről beszélnek ma Magyarországon, éppen a szélsőséges erők elleni jövőbeni védekezési képességet ássák alá" - fejtették ki, hozzátéve: látva ma a feleslegesen farkast kiáltó "demokratikus ellenzék" felelőtlen politikai magatartását, az IKSZ úgy véli, hogy a bal- és jobboldali szélsőségek előretörése elleni egyedüli garanciát a Fidesz-KDNP kormányzó pártszövetsége jelenti.

Thomas Melia külügyi helyettes államtitkár az ATV Szabad szemmel című vasárnap esti műsorában kifejtette: sokféle módon lehet felépíteni egy demokráciát, és az Egyesült Államok nem írja elő egyetlen országnak sem, hogy milyen utat válasszon, így Magyarországnak sem kívánja megmondani, mit tegyen a törvényeivel vagy az alkotmányával kapcsolatban - mondta.

Az interjúban az ATV által az MTI-hez eljuttatott interjú szerint az amerikai politikus kiemelte, kifejezték aggályaikat az alkotmányozás folyamatával és bizonyos sarkalatos törvényekkel kapcsolatban, mert szerintük ezeket nem előzte meg elég vita és egyeztetés. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pedig arról az aggodalmukról beszélt tavaly júniusi budapesti látogatása alkalmával, hogy vajon van-e kellő elköteleződés a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszere iránt, ami alapvető lenne egy modern demokráciában - idézte fel. Az a kérdés, hogy milyen intézményi megoldásokat rögzítenek, milyen struktúrát állítanak fel. Mint mondta, minden aggodalmuknak csak az ország iránti barátság és demokratikus fejlődésének támogatása jegyében adtak hangot. "Továbbra is elmondjuk az álláspontunkat a kormányban lévő barátainknak, akik rendkívül fogékonyak irántunk"- tette hozzá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!